«Skäms, skäms, skäms»

I kveld sviktet til og med ishockeyheltene. Minutter senere håpet Sverige på slalåm-gull, men Anja Pärson måtte ta til takke med bronse. Fire år til Torino...Se Salos supertabbe!

De olympiske vinterleker i Salt Lake City skulle bli svensk vinteridretts opptur. Svenskene reiste hjem fra Nagano uten gull.

Nå ser det stygt ut også i år.

Magdalena Forsberg og Per Elofsson har sviktet tidligere i mesterskapet, men «Tre kronor» kunne da ikke svikte. Men det var nettopp det som skjedde i kveld.

Sverige tapte 4-3 mot Hviterussland etter en gedigen tabbe av keeper Tommy Salo kort tid før slutt. Salo var helt tidligere i mesterskapet. I kveld er han hele Sveriges syndebukk.

Et slagskudd fra langt hold hadde kurs for hjelmen til Salo. Han møtte med hansken, pucken spratt over ham og trillet i mål.

- Det er ikke til å fatte, sier en gråtkvalt Mats Sundin til Svensk TV.

«Skäms, skäms, skäms», slår avisa Expressen opp på sin nettside - og fortsetter:

«Ett fiasko. Ett praktfisko. Det största superfiaskot i svensk hockeys OS-historia. Sverige lyckades bara vinna träningsmatcherna i gruppspelet.»

Svenskene snakker om tidenes OL-fiasko overhodet.

En liten trøst var det med Anja Pärsons bronse i slalåm, men det er ingen tvil om at mange svensker håpet på et gull. Det gjorde Anja også.

- Jeg gjorde så godt jeg kunne, og jeg er faktisk kjempeglad, sier Pärson, som har vært verdens beste når hun har kommet til mål denne sesongen.

I dag er det 2916 dager siden Sverige tok siste OL-gull. Det gullet var det ishockeygutta som sørget for på Lillehammer. Det blir ikke noen gjentakelse i år. Dessverre - vil til og med mange nordmenn si.

  • Kroatias Janica Kostelic er lekenes alpindronning. Hun vant gull i slalåm og har fra før ett gull og en sølv. Franske Laure Pequegnot tok sølvet foran Pärson.

    PS: Hvis Sverige ikke berger et gull de aller siste dagene i Salt Lake (Elofsson på fem-mila eller Pärson i storslalåm), er det 1.451 dager til neste gullsjanse i vinter-OL. Beholdes tre-mila som åpningsdistanse i Torino og en svenske vinner, vil det da ha gått 4.367 dager siden Sveriges forrige seier.

<B>SYNDEBUKK:Tommy Salo var helt i turneringens første kamper. I dag senket han Sverige med en puck som slapp over skulderen i 17. minutt av 3. omgang.
TRAGISK:Andrei Kovalev jubler for Hviterusslands første mål, satt inn av lagkamerat Oleg Romanov. Sveriges målvakt Tommy Salo kan bare se på.
TRØST?:Sveriges kanskje siste håp var Anja Pärson. Hun måtte nøye seg med bronse i slalåm.