Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skodd for bedre fotball

Norsk klubbfotball holder på å få fram de riktige spillertypene.

 HAR TALENTER RUNDT SEG:  Molde-veteranen Daniel Berg Hestad var strålende mot Stuttgart. Nå har han fått fart og ballsikkerhet rundt seg til å meste bra internasjonale lag. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.
HAR TALENTER RUNDT SEG: Molde-veteranen Daniel Berg Hestad var strålende mot Stuttgart. Nå har han fått fart og ballsikkerhet rundt seg til å meste bra internasjonale lag. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix. Vis mer

NÅR norsk Tippeliga slår tysk Bundesliga på målforskjell en kveld i Europaligaen, er det grunn til å dempe klagesangen over nivået i vår hjemlige fotball. I løpet av denne sesongen er vi litt etter litt blitt bedre enn vi tror, og det er gode grunner for det:

•• Sentrale trenere som Ole Gunnar Solskjær, Jan Jönsson og Ronny Deila har lenge tatt systematisk tak i de ballferdighetene og det pasningstempoet som er nødvendig for å oppnå internasjonale resultater.

Det har foreløpig holdt til et par fine kamper i kvaliken til Europaligaen, pluss to seire av fire mulige i gruppespillet.

STORT LENGER skal vi ikke dra sammenligningen mellom Tippeligaen og Bundesligaen. De tilhører pr. definisjon to helt forskjellige divisjoner. Tysk Bundesliga er en av europeisk fotballs største suksesser både sportslig og økonomisk, mens vår egen Tippeliga har slitt med stor publikumsnedgang og et dårlig rykte.

Sånt snur ikke på en enslig oktoberkveld. Selv i gullbyen Molde der hjemmelaget på alle måter har fulgt opp den sterke fjorårssesongen, var det glissent på tribunen.

Kanskje fordi vi tror for dårlig om vår egen fotball.

FOR selv om RBK ble løpende rundt etter enda mer ballsikre Leverkusen-spillere utover i  andreomgangen og Molde hadde bra uttelling mot Stuttgart, var det de klare norske kvalitetene som ga resultater. Nettopp da Stuttgart virket som sterkest, kom det gjenkjennelige trekket ved Moldes framgang:

•• Evnen til å komme hurtig og presist i angrep.

Det gjorde at en Martin Linnes som akkurat hadde strevd og slitt på høyrebacken, lekende lett kunne skli igjennom Stuttgart-forsvaret og lobbe fram Jo Inge Berget og 1 - 0 på borteste stolpe.

Den selvtilliten hos en ganske fersk Tippeligaspiller kommer ikke tilfeldig. Den er bygget opp av et klubbmiljø som nå produserer landslagskandidater i fleng.

samme vis er det denne retningen som gir løft på Lerkendal. Nå er flere av de rette typene på plass også der.

De store utskiftningene hos RBK har gjort at Jan Jönsson har kommet kortere i det kollektive spillet, men han er i ferd med å få fram spillerne som har individuelle ferdigheter til å bli med på et nytt løft.

For dette er en villet endring også i Trondheim.

SÅNN var det fortjent at Rosenborg i en omgang kunne levere årsbeste mot Bayer Leverkusen. Framgangen kommer både gjennom et målrettet utviklingsarbeid og riktige kjøp. Stikkordene er maksfart og tempo i forflytningene. Der norske lag ofte har slitt med bevegelsen mot internasjonale konkurrenter på et så høyt nivå, holdt de yngste og ferskeste på denne RBK-utgaven følge og vel så det.

Kanskje var det treneren selv som stokket det til ved å ta vekk fotrappe Jonas Svensson fra sentral midtbane midt i andre omgang? Da hadde 19-åringen og ett år yngre Ole Kristian Selnæs lenge hatt forbløffende god kontroll på duellspillet mot et meget bra Leverkusen-mannskap; på samme vis som Tarik Elyounoussi med sitt høye tempo ga tyskerne store defensive utfordringer i første omgang.

TRØNDERNES kontringsspill før pause førte til en serie sjanser. I den perioden framstod RBK som et bedre internasjonalt lag enn på lenge. Særlig lånet av Christian Gamboa har gitt offensiven en ny fartsdimensjon. Den costaricanske høyrebacken var glitrende mens RBK angrep som best.

At det ikke holdt inn, er derimot til å forstå. Med Tore Reginiussen skadet er midtforsvaret ikke på samme europeiske nivå. Det som har vært bra nok i hjemlig toppserie, mangler fart i divisjonen over.

Nå er det ironisk nok hurtige, solide stoppere norsk fotball savner mest. Det lekne og kreative framover fikser vi visst bedre.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.