Skodd til fotballfest

Magne Hoseth har tatt av seg de hvite fotballskoene, men det blir fest likevel. I årets Tippeliga er det kø av spennende spillere, og de får en ny vårmote å vise seg fram i.

I diskré, svarte støvler står Moldes midtbaneelegant først i køen bak Ørjan Berg og alle de etablerte Rosenborg-stjernene. Hoseth er selve forsidegutten til det nye, norske fotballprogrammet som lokker med vårmoten 2004: Kjapt, lett og elegant langs bakken, med litt rufsete kanter.

Kanskje blir det mer grått og hverdagslig når høsten, tvangssalgene og poengnøden kommer for alle andre enn RBK. Men det er flust med kamper før den tid, og nok av profiler til å prege dem.

MAGNE HOSETH

er den største i denne gjengen. Med en strålende landskamp bak seg mot Nord-Irland, har han allerede forstått at den nye satsingen hans holder. Det er egentlig egen trygghet som gjelder selv for en spiller som de siste åra mest har profilert seg på kinnskjegg, klær og sminke.

Med Åge Hareide som sjef for de store øyeblikkene og klubbarbeideren Odd Berg til å passe på hverdagsstellet, er Hoseth i ferd med å bli en helhetlig spiller. Da er det lett å se at han kan mer enn å gni ballen rundt skotuppene. Magne Hoseth på Molde blir stjernen med de lange løpene, de presise crosserne, de smarteste gjennomspillene og de lekreste langskuddene i tillegg til alt det fiksfakseriet som skjer tett rundt skoene hans.

FOR DETTE

blir sesongen for de tilnærmet komplette spillerne som kan krysse av de fleste rubrikkene i fotballens voksende kravliste. Tempoet både med og uten ball øker i Tippeligaen. De gode, norske UEFA-cup-kampene viste nivåhevingen med Ørjan Berg og Ardian Gashi som tempoholderne hos RBK og VIF. VIF-kampene fortalte dessuten at det går an for andre norske klubber enn Rosenborg å holde et offensivt spill gjennom midtbanen selv mot europeiske topplag så lenge det skjer med klar strategi.

Slike gode erfaringer er det flere klubber som har med seg til denne Tippeliga-starten. Lyns utspilling av den svenske favoritten Malmö FF sist fredag er et godt eksempel. Bak 4- 2-seieren der lå nettopp pasningstempoet langs bakken med Jonny Hanssen som det avgjørende spillpunktet litt tilbaketrukket på midten.

TILBAKETRUKKET

er ellers ikke et ord som forbindes med Jonny Hanssen. Han har mast mye og dumt utenfor banen lenge før han ble plukket ut til å prege oppbyggingen av Lyn som nytt storlag. Jonny har store vyer for sporten sin og nå matcher fotballideene hans virkeligheten bedre enn noen gang. Det er bruk for Jonnys overraskende direktepasning på Norges for tidas nest beste klubblag.

Lyn dyrker uforutsigbarheten i angrepsspillet med stor plass for den enkelte til å gjøre valg etter situasjonen, og de har tilsynelatende spillere til å mestre det. Får klubben suksess i seriestarten med denne fotballen, kan det lokke til en stil med flere pasninger på vei framover. Da gjelder det å huske på at det nettopp var gjennombruddshissigheten de enda mer ballsikre Malmö FF-spillerne slet med i treningskampen på La Manga.

FOR FORELØPIG

er de fleste Tippeliga-trenerne mer opptatt av å presse opp tempoet i angrepsspillet via midtbanen enn å telle pasninger som tegn på kvalitet. Tempoet kommer til å synes med bruken av faste par: En smart tilrettelegger og en rask kant. Lyn har en slik duo i Jonny Hanssen/Jan Derek Sørensen, Sogndal en yngre variant med Anders Stadheim/Alexander Ødegaard, hos Molde glir det kjapt mellom Magne Hoseth/Bernt Hulsker og Lillestrøm har en mulig suksess i Robert Koren/Pål Strand.

Lekne Robert Koren kommer neppe på egne bein til å forandre den tunge og luftdominerte LSK-stilen, men bare det at trener Arne Erlandsen har hentet inn denne sloveneren antyder en og annen fiks detalj også på Åråsen.

MEN RETT

foran mål blir det fortsatt makta som rår. De fleste klubbene satser på kraft helt på topp. Azar Karadas har allerede satt standard med prestasjonen sin mot Benfica på Lerkendal, og får følge av flere tungvektere.

Med en bra Tromsø-sesong er Ole Martin Årst en mulig toppscorer i Tippeligaen. Mye fordi han blir matet av Morten Gamst Pedersens gode venstrebein. Bedre innleggsteknikk gjør det naturlig å se etter spesielle avsluttere.

Derfor har pasningssikre Lyn investert i kilo gjennom svenske Peter Markstedt og fristes til å kjøpe inn Jo Tessem som den andre hodespesialisten foran mål, mens Brann endelig har skaffet seg luftstyrke med australske Dylan McAllister. I tillegg er Håvard Flo om mulig enda mer røff atletisk enn før og FFK kommer med 1. divisjons-suksessen Markus Ringberg.

FRAM TIL

sommerpausen får du også hygge deg med Branns George Olofinjana. Foreløpig er han treningstung etter måneder med Africa Cup-spill for Nigeria, men i form blir han Tippeligaens aller beste spiller.

Det betyr salg til en rikere klubb.

Høstsalg av brukte vårmoter hører med også i fotball.