Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nike Alphafly

Skoen hyllet - nå forbys den

Eliud Kipchoges supersko som ble brukt til å sette uoffisiell maratonrekord blir nå bannlyst i konkurranser.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer i fjor høst. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler.

Blant hjelpemidlene var hans etter hvert kontroversielle sko. Han brukte en prototype av de mye omtalte Nike Alphafly, som er en ny versjon av Vaporfly. Disse skoene inneholder tre karbonplater i sålen, noe som gjør at det blir lettere å løpe fortere.

Det var bare Kipchoge som brukte den nye modellen i rekordforsøket. De 41 harene, blant dem tre Ingebrigtsen-brødre, brukte Vaporfly-sko.

Bannlyses

Det var flere som hevdet at disse skoene måtte regnes som juks, mens noen hyllet det som framskritt.

Nå har det blitt besluttet at skoene som Kipchoge brukte skal bli ulovlige. Det vil si at skoene ikke kan brukes under offisielle konkurranser som OL.

Framover må nå skoene til utøverne bare inneholde én plate, med mindre det brukes piggsko.

I tillegg må utøvernes sko ha vært på markedet i fire måneder før de kan brukes i en offisiell konkurranse. Det skriver Reuters.

- Fra og med 30. april skal alle sko ha vært tilgjengelige for utøvere på det åpne markedet i fire måneder før de kan brukes i konkurranser, skriver det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ifølge Reuters.

- Ikke juks

Dette var en beslutning som kanskje ikke var så overraskende.

For i fjor endret det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) en regel om sko i konkurranser. Regel 143 forteller at skoa ikke kan produseres på en måte som gir utøverne en unaturlig stor fordel.

Kipchoge selv har forsvart skoene som han brukte i oktober.

- Det er ikke juks å bruke dem. Jeg trente hardt. Teknologien utvikler seg. Vi kan ikke stoppe den, vi må være med på utviklingen, sier Kipchoge i et intervju med The Telegraph, før han trekker en parallell til Formel 1: