Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skofterud: - Skremmende og tragisk

Rystet etter sparkingen av Sundgot-Borgen.

(Dagbladet.no): Dagbladet kunne i dag avsløre at Jorunn Sundgot-Borgen før helga ble fjernet fra sin stilling som fagansvarlig for ernæring ved Olympiatoppen.

En viktig årsak skal ha vært at hun snakket for mye med media om spiseforstyrrelser i toppidretten.

Vibeke Skofterud har betegnet Sundgot-Borgen som «en av de trygge personene rundt meg», og snakket med kostholdeksperten så seint som i går.

Hun er derfor ikke overrasket da Dagbladet.no ringer. Mer overrasket er hun over Olympiatoppen.

- For meg var dette veldig overraskende å høre. Jeg pratet med Jorunn i går, og var vel forberedt på at jeg kunne bli oppringt i dag. Jeg vet ikke hvordan saken ligger an 100 prosent, men om det er tilfelle at hun er sparket og stillingen hennes forsvinner, er det intet mindre enn tragisk. Det er så mange som går nedenom og hjem på grunn av spiseproblematikk, sier Skofterud.

Takker Sundgot-Borgen for comebacket

Hun snakker av erfaring. I et intervju med VG i fjor fortalte Skofterud om tilfeller der hun dro hjem fra renn fordi hun ikke orket å vise seg fram i skidress, og hun snakket om samme tema i et TV 2-intervju i fjor. 27-åringen mener selv hun har fått ødelagt tre sesonger på grunn av vektproblemer.

For Skofterud har Sundgot-Borgen vært en viktig person for å få et sunt forhold til kroppen sin.

NÆRT SAMARBEID MED SUNDGOT-BORGEN: Vibeke Skofterud gir Jorunn Sundgot-Borgen mye av æren for at hun i dag driver idrett på høyt nivå. - Jeg hadde ikke greid å komme tilbake uten henne, sier Skofterud til Dagbladet.no. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
NÆRT SAMARBEID MED SUNDGOT-BORGEN: Vibeke Skofterud gir Jorunn Sundgot-Borgen mye av æren for at hun i dag driver idrett på høyt nivå. - Jeg hadde ikke greid å komme tilbake uten henne, sier Skofterud til Dagbladet.no. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg vil ikke gå inn på mitt eget problem i denne saken, men hun (Sundgot-Borgen) har vært en av hovedårsakene til at jeg er på det nivået jeg er nå. Jeg hadde ikke greid å komme tilbake uten henne, sier Skofterud.

Landslagstrener for langrennsjentene, Egil Kristiansen, skrev før jul en e-post til flere personer i Idretts-Norge, hvor han var kritisk til Sundgot-Borgens stadige utspill i media. Han mente også at Vibeke Skofterud burde varslet landslagsledelsen før hun uttalte seg om vektproblemene til TV 2.

Overfor VG bekreftet Kristiansen at han hadde sendt e-posten, men uten å kommentere innholdet. Det vil han heller ikke gjøre når Dagbladet.no ringer.

- Jeg er ferdig med den saken du refererer til. Det er en sak mellom Jorunn, Olympiatoppen og meg. Det som skjer nå har jeg ingen kommetar til, sier han.

- Synes du Sundgot-Borgen har vært for frittalende?

- Jeg vil ikke kommentere det akkurat nå, jeg vet veldig lite, sier han.

Utelukker ikke utøver-protest

Skofterud er skremt dersom det viser seg at Sundgot-Borgen ble for frittalende for Olympiatoppen.

image: Skofterud: - Skremmende og tragisk

- Det er litt typisk Ola Nordmann. Du skal ikke ha sterke meninger og stå for dem, uten å bli rakket ned på. Det høres rart ut hvis dette er grunnen, i så fall er det hårreisende. Spiseforstyrrelser er et kjempeproblem, det er behov for at det blir satt lys på, sier Skofterud til Dagbladet.no.

- Er spiseforstyrrelser fortsatt et tabubelagt tema?

- Det er litt mer åpenhet rundt det nå, etter at flere utøvere har pratet litt om det i media. Det er viktig at folk ser at de ikke er aleine. Det har vært et litt tabubelagt område, og trenerne har hatt lite kunnskap. Det er lett for dem å ikke ville se det, fordi de ikke vet hvordan problemet skal angripes. Når vi har fagsterke personer som Jorunn, og hun blir fjernet, er det veldig skremmende.

- Er det lett å få inntrykk av at toppidretten resignerer litt i kampen mot spiseforstyrrelser?

- Ja, helt klart. De har resignert. Det er tragisk, rett og slett tragisk, sier Skofterud.

Hun vil ikke fortelle hva som ble sagt da hun snakket med Sundgot-Borgen søndag, men utelukker ikke at enkelte utøvere vil markere at de er uenige i Olympiatoppens avgjørelse.

- Om det er noe vi utøvere kan gjøre, vil vi selvfølgelig gjøre det, når vi får kartlagt hvordan det ligger an.

- Vil du fortsette å samarbeide med Sundgot-Borgen?

- Hvis det er mulighet for det, vil jeg det. Hun er så viktig for meg, sier Skofterud.

• Dagbladet.no har ikke lyktes å få toppidrettssjef Jarle Aambø eller Jorunn Sundgot-Borgen i tale.

<B>FJERNET AV OLYMPIATOPPEN:</B> Ekspert på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen.
<B>SENDTE E-POST:</B> Kvinnetrener Egil Kristiansen sendte før jul en e-post hvor han var kritisk til Jorunn Sundgot-Borgens åpenhet i pressen om vektproblemene i toppidretten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media