PÅ GANG: Vibeke Skofterud har tatt grep for å kunne ta steget helt til topps for aller første gang.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ GANG: Vibeke Skofterud har tatt grep for å kunne ta steget helt til topps for aller første gang.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Skofterud gjør som Northug

Satser mot Vasaloppet.

KVITFJELL (Dagbladet): Vibeke Skofterud (31) satser mot Vasaloppet - hvis ryggen tillater det.

- Jeg er veldig gira på å gå Vasaloppet til vinteren, bekrefter Skofterud overfor Dagbladet.

Etter at Petter Northug varslet at han kom til å stille opp i det ni mil lange turrennet fra Sälen til Mora 4. mars neste år, har en rekke herreløpere fra verdenscupsirkuset sagt at de vurderer det samme. Deriblant Eldar Rønning og Johan Kjølstad.

I kvinneklassen har man ikke sett den samme tendensen. Skofterud er den første store kanonen som sier hun vil utfordre langløpsspesialistene.

Ryggen er bedre - Jeg har rett og slett lyst til å prøve meg. Hvis ryggen er god, sier Skofterud.

Det lille forbeholdet skyldes ikke et gryende ryggproblem. Snarere tvert imot. Etter å ha slitt med ryggen i flere år, har Skofterud hatt en relativt problemfri sommer.

- For første gang på tre år får jeg trent klassisk i oppkjøringen. Det føles bra, medgir hun.

Skofterud ser i det hele tatt lyst på skiframtida. Hun traff bra med formen til VM på hjemmebane i Holmenkollen sist vinter. Hun fikk en sjette- og en niendeplass individuelt. Og gikk, som vanlig, førsteetappen for det norske laget som tok gull i stafetten.

Mer hardtrening Denne sesongen har hun likevel gjort klare endringer i treningsarbeidet — for å heve toppnivået.

- Jeg har hatt mange flere harde intervalløkter. Samtidig har jeg kuttet ned på det totale antallet økter. Men jeg trener likevel like mye mengde som før, forteller hun.

Det kan høres ut som en selvmotsigelse, men har en forklaring.

- Jeg har lagt inn noen skikkelig lange langturer, som kan vare opptil fem timer. Jeg har også begynt å legge inn noen hurtighetsdrag på slutten av langturer, for bedre å kunne takle fartsøkninger i felt, sier Skofterud.

Synlige resultater Hun understreker at de nye treningsgrepene ikke er gjort med tanke på Vasaloppet. Uansett motiv, har de gitt resultater.

- Jeg har tall på at jeg er bedre enn i fjor. Testene viser det. Jeg har tatt bra steg kapasitetesmessig. Men de andre er også bedre, så det er et must å heve seg. Målet er jo å ta et større steg enn de andre.

Til tross for at Slitu-jenta har tilhørt verdenseliten i langrenn i snart ti år, har hun fortsatt til gode å vinne et verdenscuprenn. Men hun har langt fra gitt opp å klare det.

- Jeg har jo slått alle som har slått meg. Håpet er at jeg en gang skal klare å slå dem alle samtidig, sier Vibeke Skofterud.