Skofterud med historisk seier i Vasaloppet

Satte knusende rekord selv etter matforgiftning og stavtrøbbel underveis.

FØRSTE NORSKE SEIER: Vibeke Skofterud vant som første norske kvinne Vasaloppet og satte samtidig en knusende overlegen løyperekord.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FØRSTE NORSKE SEIER: Vibeke Skofterud vant som første norske kvinne Vasaloppet og satte samtidig en knusende overlegen løyperekord.Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mens verdenscupløpere på herresida har fått det tøft mot stakesterke langløpseksperter, var landslagsløper Vibeke Skofterud knusende overlegen da hun vant kvinneklassen i Vasaloppet. 

31-åringen skrev et aldri så lite stykke norsk langrennshistorie da hun som første norske kvinne noensinne gikk til topps i den 90 kilometer lange manndomsprøven, og hun gjorde det på en tid ingen tidligere har vært i nærheten av.

Selv om hun brukte noen ekstra sekunder på å hente med seg et norsk flagg på oppløpet i Mora, senket hun den gamle løyperekorden med åtte og et halvt minutt da hun krysset målstreken med kransen rundt halsen på 4.08.24.

Tar man i betraktning at Skofterud har hatt full satsing på verdenscupen, ble matforgiftet for et par uker siden, ikke hadde erfaring fra langløp og atpåtil måtte snu underveis for å bytte en stav, er det liten tvil for at hun sto for en smått utrolig prestasjon.

- Jeg hadde egentlig en god følelse hele veien, bortsett fra da jeg mistet staven etter to mil og måtte gå et stykke tilbake. Jeg føler meg ikke spesielt sliten i kroppen, det er mer i albuene og håndleddet. Det ble vanskelig å holde i staven etter hvert. Rent fysisk ble jeg aldri supersliten. Jeg har mer vondt i leddene, men det har kanskje mest med alderen å gjøre, sier en strålende blid Skofterud til TV 2.

Som om ikke det var nok ble Laila Kveli nummer to og sørget for dobbelt norsk. Hun var over tre minutter bak landsvenninnnen. Sveitsiske Seraina Boner ble nummer tre.

Skofterud er for øvrig den fjerde nordmannen som har vunnet Vasaloppet. Ole Ellefsæter var den første i 1971, mens brødrene Aukland står med én seier hver (Anders i 2004, Jørgen i 2008). Kvinneklassen ble opprettet i 1997.