Skogbranner raser rundt vinterens OL-anlegg

T

 HISTORIENS VERSTE:  Skogbrannene i sørvestre Canada er de verste i OL-provinsen British Columbias historie- her fra Kelowna. Foto:AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX.
HISTORIENS VERSTE: Skogbrannene i sørvestre Canada er de verste i OL-provinsen British Columbias historie- her fra Kelowna. Foto:AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX.Vis mer


(Dagbladet.no): Voldsomme skogbranner raser nå på alle kanter av vinterens OL-anlegg i Whistler Mountain i utkanten av den kanadiske OL-byen Vancouver.

Alle skiøvelser, skiskyting, aking og bob skal avvikles i Whistler Mountain.

Vinter-OL i Vancouver går mellom 12. og 28. februar. Her finner du programmet for alle øvelsene.

- Verste noen gang
- Situasjonen er alvorlig. Dette er den verste skogbrannsituasjonen vi noen gang har hatt her, sa regjeringssjef Gordon Campbell i provinsen British Columbia til CBC i går.  Da hadde brannredningstjenesten oppsummert i alt 531 pågående skogbranner i området tett rundt OL-anleggene og ellers i provinsen, som grenser til USA i øst.

Fredag ble 375 beboere evakuert fra området rundt det store rekreasjons- og OL-området Whistler Mountain, som i tillegg har stort tilsig av amerikanske og kanadiske sommerferieturister i disse dager.

Kanadiske medier forteller i natt at bare enkelte turveier vil bli åpne for søndagsturistene i området.

 OL OM SEKS MÅNEDER:  Whistler Mountain - her fra januar i år - er arena for ski. skiskyting, aking og bob i OL om et halvt år. Nå raser skogbrannene på alle kanter. Foto: AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX.
OL OM SEKS MÅNEDER: Whistler Mountain - her fra januar i år - er arena for ski. skiskyting, aking og bob i OL om et halvt år. Nå raser skogbrannene på alle kanter. Foto: AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX. Vis mer

Ville berolige
OL-ledelsen i Vancouver rykket fredag ut for å berolige med at det ikke var fare at noen av OL-leggene i Whistler Mountain skal bli flammenes rov.

- Ingen av arenaene i Whistler er truet, sa en av sjefene Doug Forseth på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået UPI.

Mest utsatt da var bob-, aking- og skeletonanleggene. Lynnedslag utløste flere branner torsdag da baksiden av fjellet der bob og aking skal avvikles.

Hjelp fra Australia
Rekordvarme og rekordtørke kombinert med lyn, torden og variabel vind gjør at alt disponibelt utstyr og mannskap er i gang med kampen mot flammene.
Skogbranner kommer ikke uventet på provinsmyndighetene i British Columbia, som disponerer over 27 brannfly og 170 brannhelikoptre. Nå kommer 30 skogbranneksperter fra Australia til kriseområdet i tillegg til de 600 profesjonelle og flere tusen frivillige fra Canada som kjemper mot flammene.

 DØGNET RUNDT:  British Colombia har 170 brannslokkingsfly på vingene døgnet rundt for å prøve å få kontroll med de verste skogbrannene i provinsens historie. Foto: AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX.
DØGNET RUNDT: British Colombia har 170 brannslokkingsfly på vingene døgnet rundt for å prøve å få kontroll med de verste skogbrannene i provinsens historie. Foto: AP/CANADIAN PRESS/SCANPIX. Vis mer