Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skotsk krise: Deila dro til Celtic for å ta et nytt steg. Tippeligaen er bedre, ifølge UEFA

Det store paradokset.

PRESS: Ronny Deila kan frykte morgendagens aviser om det blir tap mot Molde i kveld.
Action Images via Reuters / Graham Stuart
PRESS: Ronny Deila kan frykte morgendagens aviser om det blir tap mot Molde i kveld. Action Images via Reuters / Graham Stuart Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Da Ronny Deila forlot Norge for 16 måneder siden, dro han som en ekte vinner og trenerhelt etter bragdene med Strømsgodset.

Denne uka er Celtic-treneren tilbake i Norge, men nå er det ikke ville jubelscener med Godset-fansen som gjelder. Nå er Deila en hardt presset mann som må kjempe for sin egen jobb.

På pressekonferansen i Molde i går viste Deila autoritet og selvtillit, men virket også litt lei av kritiske spørsmål.

- Deila må overbevise. Han har gjort det bra i serien, men Celtic må også vise seg frem i internasjonal klubbfotball, sier BBC-journalist Chris McLaughlin til Dagbladet.

Paradokset Deila dro - i likhet med landslagsesset Stefan Johansen - til Celtic for å ta et nytt steg i karrieren. I fjor sommer uttalte 40-åringen at ingen Tippeliga-spillere var gode nok for den skotske storklubben.

Derfor er det noe som skurrer når det er Molde, Tippeligaens sjuende beste lag denne sesongen, som topper gruppe A i Europa League foran Celtic, Ajax og Fenerbahce.

På siste oppdatering av UEFAs klubbranking gikk dessuten norsk Tippeliga (nr. 24 i Europa) forbi skotsk Premier League (nr. 25 i Europa) med hårfine 200 poeng.

Det betyr at det mest objektive og formelle måleapparatet som finnes i Europa, sier at norsk klubbfotball for øyeblikket er hakket bedre enn den skotske.

- Er Tippeligaen bedre enn skotsk Premier League?

- Celtic er en større klubb enn alle de norske, men norske klubber har gjort det veldig bra. To lag i Europa League er veldig sterkt, så det er vanskelig å sammenligne nivået, sier Celtic-profilen Stefan Johansen.

De skotske journalistene sier til Dagbladet at det vil være et sjokk om klubben taper mot Molde, selv om romsdalingene topper gruppa etter blant annet seieren borte over Robin van Persies Fenerbahce.

- Å leve med presset i Celtic, er en stor utfordring. Det er noe helt annet enn presset i Norge. Det er mye å håndtere, også utenfor banen. Det har vært en utrolig bra læringskurve, forteller Deila.

Han har blitt svært populær hos fansen. Det bekrefter alle skotske kilder som Dagbladet har snakket med.

- Det setter jeg stor pris på, forteller den tidligere Godset-treneren.

Ingen anerkjennelse I hjemlig serie har Deila gjort jobben. I fjor ledet nordmannen Celtic til gull i både serie- og cup, og foreløpig leder de den skotske serien hårfint foran Aberdeen etter en noe skuffende sesongstart.

Hans trenerkolleger er likevel ikke imponert.

- Jeg synes ikke man kan si at Deila har vært suksessfull ennå. Bestemoren min kunne vunnet ligaen med Celtic, sa tidligere Kilmarnock-manager Kenny Shiels til CON Magazine i vår.

- Ronny har den beste spillertroppen og det største budsjettet i landet, så han burde virkelig ha vunnet The Treble. Med fordelene Celtic har, burde de vunnet alt, sier han.

Gull i hjemlig serie er en selvfølge etter at erkerivalen Rangers forsvant fra toppfotballen. Men etter at Celtic mistet sin hovedutfordrer, har de internasjonale resultatene blitt gradvis svakere.

Skotsk krise Nå er altså Tippeligaen bedre enn skotsk Premier League, ifølge UEFA-rankingen.

- Det overrasker meg ikke. Skotsk fotball sliter for tiden. Det er en spesiell situasjon nå som Rangers er vekke fra toppfotballen. Økonomien har blitt svakere, og England tar det aller meste av TV-inntektene, sier BBC-journalist Chris McLaughlin.

- Vi har en stor fotballhistorie, men har undeprestert i Europa i mange år nå, fortsetter han.

Det bekymrer både Celtic-styret og -fansen. Og det er det Deila må gjøre noe med om han skal stilne kritikerne og beholde jobben.

PRESS: Ronny Deila må overbevise som Celtic-manager. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
PRESS: Ronny Deila må overbevise som Celtic-manager. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN Vis mer

- Det er et stort steg å gå fra norsk fotball til Celtic. Det er veldig annerledes, forteller Deila.

- For meg handler treneryrket om to ting: Å være fornøyd og å utvikle meg. I Celtic trives jeg godt og får utviklet meg, sier den tidligere Strømsgodset-treneren.

I forsvarsposisjon Som trener i den desidert beste klubben i Skottland, har Deila mye mer å tape enn å vinne. Han er i forsvarsposisjon.

Det passer 40-åringen dårlig. I Strømsgodset leverte Deila varene mot alle odds og imponerte med feiende flott angrepsfotball.

Det er den type fotball som appellerer til Celtics norske trener, men det er i forsvaret Deila nå må fokusere på.

Fremdeles blir Deila stadig vekk minnet om det svake forsvarsspillet som gjorde at Hareides Malmö kapret Champions League-plassen i stedet for Celtic. Også mot Ajax og Fenerbahce har baklengsmålene vært for mange.

Nå mener Celtic-legenden Pat Bonner at Deila må bli mer bestemt.

- Deila må bestemme seg for hvem som skal være førstevalget i forsvar hvis han vil at Celtic skal skinne i Europa, sier Bonner til Glasgow-avisen Evening Standard.

- Jeg jobber hver eneste dag med å gjøre Celtic til et så bra fotballag som mulig, forteller Deila.

Dyster spådom fra Neville Også Manchester United-legenden Gary Neville er skeptisk til utviklingen i skotsk fotball.

- Jeg husker da stjerner som Paul Gascoigne, Terry Butcher, Trevor Steven, Henrik Larsson og Brian Laudrup spilte i Glasgow. Vil vi se slike spillere i skotsk fotball igjen? Jeg er ikke så sikker på det, skrev Neville i sin spalte i The Telegraph tidligere i høst.

- Det som skjer i Nord-England og i Skottland er bekymringsverdig. Det har vært en negativ kurve over lang tid, og jeg tror ikke det vil endre seg med det første. Jeg frykter skaden blir permanent. Det kan fort bli et problem som varer lenge, frykter Manchester United-legenden.

Det er BBC' anerkjente journalist enig i.

- Skotsk fotball sliter om dagen. Økonomien er svak og engelsk fotball tar mer og mer av TV-rettighetene. Hadde jeg visst hva som er problemet, hadde jeg vært rik, sier McLauglin til Dagbladet.

PS: Molde er ifølge UEFA-rankingen Norges beste klubblag. Basert på prestasjonene i Europa de siste fem årene ligger de med sin 127. plass elleve plasser foran erkerivalen Rosenborg. De møter Lazio borte i kveld, mens Molde altså tar imot Celtic på Aker Stadion.

FRYKT: Ronny Deila har all grunn til å frykte 
Ole Gunnar Solskjær etter å ha tapt viktige trenerdueller mot Henning Berg og Åge Hareide.
Foto: Espen A. Istad / NTB scanpix
FRYKT: Ronny Deila har all grunn til å frykte Ole Gunnar Solskjær etter å ha tapt viktige trenerdueller mot Henning Berg og Åge Hareide. Foto: Espen A. Istad / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!