Skotte on the rocks

Skotter flest går i kilt, drikker whiskey og holder med Celtic eller Rangers. Ikke Lyn-manager Stuart Baxter (47).

Han vet at kampen mot Tromsø i morgen blir vanskelig.

- Men skotter er stolte folk - og gir ikke opp ved første motgang, sier Baxter til Dagbladet.

Vi møter ham på restauranten og puben The Scotsman i Oslo. Han stiller i ulastelige tekstiler. Han er slank og smilende.

- Unnskyld min seine ankomst, taxisjåføren kjørte meg til den japanske restauranten Shogun, sier Baxter. Så dårlig engelsk snakket jeg ikke da jeg ba om å bli kjørt til Scotsman.

For snart 14 dager siden fikk Stuart Baxter en god start som Lyn-trener med uavgjort mot Rosenborg. Sist søndag var alt like vondt igjen mot Moss.

- Mot Tromsø i morgen håper jeg størrelsen på hjertene er like store som våre ambisjoner, sier Baxter til Dagbladet.

Bra å være i Norge

- Hvorfor har du - med storsuksess fra AIK i Stockholm - egentlig tatt jobben i Lyn?

- Det ble jeg også spurt om av svensk TV2, og svaret til Dagbladet er det samme, sier Baxter. - Det var noen jobber jeg ikke fikk - og noen jeg ikke ville ha. Jeg sa nei da jeg fikk tilbud om managerjobben i Bradford, sier Baxter.

- Jeg gikk og ventet på en klubb jeg kunne binde meg til i noen år, for barna mine har flyttet så mange ganger. Jeg snakket med Atle (Brynestad), og det norske samfunnet er et godt sted å være.

Foreløpig er familien (datteren Nathalie (10) og kona) igjen i Helsingborg, men de kommer til Oslo når skoleferien starter. Sønnen Lee (24) er keeper i Malmö i Allsvenskan.

To nye spillere

- Jeg ser på Lyn som en utfording, ikke som et problem, sier Baxter - som presiserer at han ikke gikk i forhandlinger med klubben før alt var avklart med Vidar Davidsen.

- Atle har vært veldig korrekt med meg, og jeg tror Atle og Vidar er kommet til enighet, sier Baxter.

Men det som er faktum er at Lyn bare har vunnet én kamp i Tippeligaen, har sju poeng, bare har scoret 13 mål på 11 kamper og ligger nest sist på tabellen.

- Hvorfor mangler klubben fortsatt en goalgetter, Baxter?

- Jeg kunne signet en spiss i dag, men neppe den rette. Men trolig vil vi ha en ny spiss og en spiller til i løpet av kort tid.

Lyn, skiklubb?

Allerede på åttitallet, da han var trener i Skarp i Tromsø, fikk han kjennskap til Oslo-klubben.

- Men da svenskene hørte at jeg skulle overta som trener i Lyn sa de at det var en skiklubb, sier Baxter. «Hvorfor går du dit? Du kan da ikke stå på ski!» spurte svenskene.

- Hva skjer med deg hvis Lyn rykker ned etter årets sesong?

- Min kontrakt er ganske åpen. Klubben kan be meg gå - og jeg kan gå selv, sier Baxter, og skynder seg å legge til:

- Jeg tror ikke vi rykker ned, og jeg blir i så fall ikke den første som forlater et synkende skip. Jeg er heller ingen god svømmer, sier Baxter.

Bruker ikke kilt

Han er født i den lille byen Leven, som ligger like ved vakre Edinburgh og bare 15- 20 kilometer fra golfsportens vogge St. Andrews.

- Leven er en liten fiskerlandsby og er et godt sted å vokse opp, sier Baxter.

Sjøl gikk han på engelsk skole i ung alder i Birmingham, da faren ble trener i Aston Villa. Og derfor snakker han med mer engelsk aksent enn skotsk.

Baxter er heller ikke som skotter flest: Han drikker verken øl eller whisky, og har aldri brukt nasjonalantrekket kilt.

- Nei, kilt bruker jeg ikke, men sønnen min Lee skal bruke kilt den dagen han gifter seg, sier Baxter.

Ikke overoptimist

I morgen skal han ut med Lyn i nok en sekspoengskamp, mot Tromsø på Ullevaal.

- Vi har hatt positive møter i spillergruppa etter Moss-kampen, og vi er enige om måten å spille på, sier Stuart Baxter til Dagbladet.

- Men det er vanskelig å være overoptimistisk foran møtet med Tromsø.

ULASTELIG OG BLID:</B> Stuart Baxter tar seg godt ut på Karl Johan i Oslo, men sliter nest sist i Tippeligaen med Lyn. - Mot Tromsø i morgen håper jeg størrelsen på hjertene er like store som våre ambisjoner, sier Baxter til Dagbladet.