Skottene frykter skandaledommer

Ble utestengt og banket opp etter krisekamp.

(Dagbladet.no): Mens Norge forbereder seg til den uhyre viktige åpningskampen mot Island, gjør skottene seg klare til å reise til Skopje for å møte Makedonia i sin første kvalikkamp.

Som Åge Hareide påpekte i går er det uhyre viktig å vinne den første kampen mot antatt svakere motstand, og særlig for Skottland og Norge, som nok innser at det fort kan bli en kamp om andreplassen bak EM-kometene fra Nederland.


Men mens de norske forberedelsene har blitt preget mest av diskusjon rundt sammensetningen av midtbanen, har skottene funnet noe annet å bekymre seg for - nemlig lørdagens dommer.

For når Skottland inntar Makedonias hjemmearena på lørdag, er det med en urutinert og skandalerammet tsjekker rundt fløyta.

Utestengt og jult opp

31-åringen Pavel Kralovec har hatt et tøft år.

For ni måneder siden ble han sammen med en av assistentene og fjerdedommeren utestengt i seks kamper i den tsjekkiske ligaen, etter horribel dømming i kampen mellom Slavia Praha og Mlada Boleslav før jul.

Ifølge avisa Scotsman dømte Kralovec straffer og delte ut røde kort som bare han forsto, og ble senere utskjelt i pressen - før han altså ble suspendert.

TA DET MED RO, GUTTER: Skottland-manager George Burley ber spillerne sine være forsiktige med taklingene i boksen i Makedonia på lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
TA DET MED RO, GUTTER: Skottland-manager George Burley ber spillerne sine være forsiktige med taklingene i boksen i Makedonia på lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Og hetsen stoppet ikke der.

For like etter jul ble Kralovec slått bevisstløs utenfor huset sitt av en gjeng overfallsmenn. Tsjekkeren har uttalt at han ikke tror julingen hadde sammenheng med dommertabbene, men han har likevel valgt å beklage det som skjedde i Slavia-kampen.

- Jeg aksepterer at jeg gjorde feil. Neste gang må jeg være bedre forberedt, sa Kralovec.

Må passe på taklingene

Men det betrygger ikke skottene, som er bekymret over at tsjekkeren har svært begrenset erfaring, med kun to EM-kvalikkamper i Kasakhstan og Moldova, pluss et par Uefa-cupkamper som sjeldne internasjonale punkter på cv-en.

Landslagstrener George Burley maner likevel til ro i rekkene.

- Han er en ung og uerfaren dommer, og dette vil bli en stor prøve for ham. Men det må vi akseptere, sier Burley, ifølge Scotsman.

Burley mener likevel spillerne må ta spesielle hensyn ute på banen med Kralovec som kampleder.

Skottene frykter skandaledommer

- Vi må være forsiktige med taklinger i og rundt sekstenmeteren, for dommeren vil være under press. Men jeg er sikker på at det ikke blir noe problem, han er fra Tsjekkia, en bra fotballnasjon, så han klarer seg nok, sier Burley.

URUT.: Dommer Pavel Kralovec\' forrige landskamp var da Moldovas Sergiu Lascencov tok i mot Tamas Vascos Ungarn i november i fjor.