Skottenes svakheter

Norges sjanser for å slå Skottland er gode. Det mener Dagbladets analyseteam som har gransket kampen mellom Brasil og Skottland. Skottene har klare svakheter både i forsvar og angrep.

  • Skottland i forsvar: + Hardt arbeidende og høy lagmoral. Sterke i duellspillet i bakerste ledd. w Dårlig organiserte, uklar arbeidsfordeling og avgir store rom. Kommentar: Mot Brasil prøvde Skottland å spille markering i bakre ledd, med større innrømmelser til sone på midtbanen. På grunn av en uklar organisering, i en flytende 3-5-2 formasjon, klarte ikke Skottland å legge hardt nok press på ballfører. Brasilianske backer fikk store rom på sidene i skottenes forsvarssone. Sannsynligvis legger Skottland om til fire spillere i backrekka mot Norge.
  • Skottland i angrep: + Når Skottland først spiller langt, sikter de mot bakrom på kantene, eller mot møtende kantspiller i mellomrom. Duoen Gallacher/Durie er flinke til å utnytte dette. w Mot Brasil spilte Skottland betraktelig mindre gjennombruddshissig enn det både Norge og Marokko gjorde i sin kamp. Vår pasningsanalyse viser at de spiller like mye bakover og på tvers som framover, og totalt har de svært få langpasninger sammenliknet med Norge og Marokko. Vi ser den samme trenden ved ballerobring i spill. Riktignok har de 10 gode breakdown-angrep mot Brasil, men ved sju klare tilfeller erobrer de ballen i god posisjon der Brasils forsvar er i ubalanse, uten å tenke framover i det hele tatt. Kommentar: Skottland spiller som oftest ballen langs bakken gjennom midten, med mange støtte- og tversoverpasninger. Dette passer Norge godt. Men et mer gjennombruddshissig Skottland kan skape trøbbel for Drillos.
  • Dødball mot Skottland: + En god hodespiller i Colin Hendry. w Leighton usikker i feltarbeidet og få gode hodespillere. Kommentar: Brasils første scoring kom etter nølende skotsk forsvarsspill etter hjørnespark. Her har Norge, med presise Bjørnebye-server, store muligheter.
  • Dødballer for Skottland: + Tydelig innøvde hjørnespark og frispark, der de kompenserer for noe manglende luftstyrke. w Upresise og taper dueller i lufta. Kommentar: Skottland har tydelig jobbet en del med dødballer, men var for unøyaktige mot Brasil. Collins tar alle dødballer. Gallacher og Lambert er involvert i de korte innøvde. Collins, Gallacher, Lambert og Hendry må følges med ekstra stor oppmerksomhet. Likevel bør Norge ha tilstrekkelig luftstyrke til å hindre Skottland mål på hjørnespark. Konklusjon: Hvis Skottland spiller som mot Brasil, slår vi dem. Omstendelig spill gjennom midten kan enkelt stoppes av to solide forsvarsledd. En aggressiv norsk midtbanefemmer bør gi hyppige ballerobringer i gunstig posisjon. Kombinert med presise gjennombruddspasninger og gode norske løp kan vi utnytte Skottlands noe rotete defensive organisering. Flo-pasningen og dødballer blir andre viktige norske angrepsvåpen.