Skottland til første EM på 23 år

David Marshall reddet stjernespissen Aleksandar Mitrovics straffespark og sendte Skottland til EM-sluttspillet etter en uavgjort omspillfinale mot Serbia.

VILLE JUBELSCENER: Da Skottland sikret EM-plass. Foto: NTB
VILLE JUBELSCENER: Da Skottland sikret EM-plass. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det sto 1-1 etter 120 minutter i Beograd, og dermed måtte avgjørelsen falle på straffespark. Akkurat som i semifinalen mot Israel var skottene sikrest. De ni første skuddene gikk i mål. Serberne hevdet fortvilet at Marshall bevegde seg for tidlig da han reddet Fulham-spissens skudd, men ble ikke hørt.

Serbia var stor favoritt, men var ikke i nærheten av å kopiere det overbevisende spillet fra semifinalen på Ullevaal i oktober. Det dårlige været var alt som lignet.

I det 52. minutt kom det som lenge så ut til å bli vinnermålet, etter en stygg serbisk forsvarsblemme. Filip Kostic hadde sjansen til å klarere, men spilte rett til Callum McGregor, som kjempet ballen fram til Christie. Celtic-spilleren skaffet seg rom for avslutning og skjøt på tvers av løpsretningen. Ballen gikk stolpe-inn utenfor keeper Predrag Rajkovics rekkevidde.

Luka Jovic, klubbkamerat med Martin Ødegaard i Real Madrid, nikket inn utligningsmålet på et hjørnespark i det 90. minutt. Skottene glemte helt markeringen av innbytteren, som kunne nikke serven fra Filip Mladenovic ned i bakken og opp i krysset.

Skottland var best i ordinær tid, Serbia i ekstraomgangene. Fra 11-meteren var skottene best igjen.

Forrige gang Skottland var med i et stort sluttspill måtte de reise hjem fra VM som jumbolag i en gruppe der Brasil og Norge gikk videre. Siden har de vært TV-tittere under EM- og VM-sluttspill, slik Norge til sommeren blir for 10. gang på rad.

For skottene er forbannelsen brutt. De kan se fram til to hjemmekamper på Hampden Park og en storkamp mot England på Wembley i neste års EM.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer