Skøyte- røver\'n

De norske skøytegutta dro til Inzell for å røve gull. Og fikk med seg hele skattkista hjem. Rune Stordal (25) feiret VM-gullet med ekte sjørøverflagg.

INZELL (Dagbladet) -  Det er helt ubeskrivelig. Som en rus, sier Rune Stordal med et digert glis til Dagbladet.

De færreste hadde hørt om Even Wetten (22) før han ble verdensmester på 1000 meter lørdag. Like få visste hvem Rune Stordal var inntil i går:

Verdensmesteren hadde aldri vært på pallen i et internasjonalt løp. Og tidligere denne sesongen har han to 8. plasser, en 9. plass, en 11. plass og en 13. plass å vise til på 1500-meteren.

Glemte dressen

Like fullt hadde han en topp-5- plassering som mål i går.

-  Tidsmessig har jeg ikke vært så langt bak pallen i år, så jeg visste at en medalje kunne være innen rekkevidde på en god dag. Men at jeg skulle gå helt til topps, er jo helt sinnssykt. Det vil ta litt tid før alle inntrykkene siger inn, smiler mannen som krysset mållinja på den sterke utendørstida 1.50,69 - 15 hundredeler foran Mark Tuitert på 1.50,84. Nederlenderen ledet med et sekund på Stordal før sisterunden, men klarte ikke svare på bergenserens imponerende sluttspurt.

Til festen i går stilte Stordal uten dress.

-  Det tok jeg ikke med. Regnet ikke med at jeg skulle få bruk for det. Men heldigvis har jeg med skjorte, smiler han.

Skøyte- røver\'n

Kutter ut jobben

25-åringen hadde så lite å vise til at han ikke hadde klart å skaffe en eneste privat sponsor. Til sammen 120 000 kroner i bonus fra det internasjonale skøyteforbundet og hovedsponsoren for Norges Skøyteforbund kom derfor godt med.

-  Det er nøyaktig 120 000 kroner mer enn jeg har tjent på skøytene i hele karrieren.Sportssjef Finn Aamodt i skøyteforbundet skal hjelpe ham på sponsorsiden nå, og signaliserte overfor Dagbladet allerede i går at den biten snart er på plass ...

Stordal har vært nødt til å jobbe ved siden av skøytesatsingen for å få det økonomiske hjulet til å gå rundt. Allerede i morgen er han ventet på jobb i et vikarbyrå i Oslo, men etter VM-gullet i går har han allerede bestemt seg for å kutte ut jobben for å satse alt på skøyter.

Stordal har som mål å bli best på både 1000- og 1500 meter, men på grunn av en krevende arbeidssituasjon har han i år bare konsentrert seg om 1500.

-  Fra neste sesong blir det fullt trøkk på 1000-meter også. Så må jeg i tillegg hente fram litt skolebøker. Jeg studerer kriminologi og skal prøve å komme inn på Politihøyskolen eller Fengselsskolen.

Hadde lagt opp ...

Gullgutten var egentlig tapt for Skøyte-Norge. Han la opp sommeren 2003. I mangel av matching blant de beste følte han at det ikke var mulig å nå opp. Han begynte å jobbe i sykkelbutikk i Bergen og hadde ikke trent på fire måneder da landslagssjef Peter Mueller ringte ham etter tips om et skøytetalent i Bergen som hadde sluttet.

Det ville ikke Mueller ha noe av.

-  Jeg trengte en uke før jeg sa ja. Måtte kjenne etter om sulten virkelig var der. Men da jeg fikk muligheten til å trene med de beste sa jeg ja. Peter reddet meg. Uten ham ville jeg aldri sittet her med gull, sier Rune Stordal.I fjor fikk han trene med A-landslaget, men først foran årets sesong ble han offisielt innlemmet i det gode selskap.

Satser på OL-medalje

-  Uten Peter hadde jeg aldri sittet her med VM-gull. At han hadde tro på meg, har alt å si. Det ligger mange timer med blod og svette bak dette, men nå har det vært verdt alt slitet. At jeg begynte å bli godt voksen uten å ha slått igjennom, bekymret meg ikke. I forrige OL var gjennomsnittsalderen til gullvinnerne 27 år, sier Rune Stordal - som begynte på skøyteskole da han var 12 år gammel, og allerede i 16-årsalderen startet han med flere treningsøkter hver dag.

I Torino neste vinter er målet en medalje, uten at Rune tør bruke ordet «gull» en gang til.

-  OL er noe helt annet. Bare å få delta vil bli stort. Om jeg klarer å få medalje der, vil det være vanvittig stort. Men nå som jeg er med i gullklubben regner jeg med at konkurrentene får litt respekt for meg. Nå vet de iallfall hvem jeg er, sier han.

Det var det i alle fall ingen i tvil om på festen i går ...