Skøyte-EM kan bli avlyst

Arrangøren kan ikke garantere is i morgen heller. - Skandale, skriker publikum.

HAMAR (Dagbladet.no): Driftsjefen i Vikingskipet, Jon Andersen, har hatt et mareritt av en dag. På sin egen 50-års fødselsdag skulle han bare sikre at isen i EM-arenaen holdt minus sju grader.

Det gjorde den til klokka 13.15 i formiddag. Da frøys nemlig kjøleanlegget i Vikingskipet ned, og sluttet dermed å virke.

- Vi visste ikke at dette kunne skje, forteller Andersen, som i løpet av sine seks år som driftsjef aldri har opplevd noe lignende.

- Derfor tok det tid før vi skjønte hva som var galt også, sier han.

Og galt var det. Isen var i ferd med å smelte under skøytene på dem som kjempet om edle EM-medaljer på Hamar. Siden ingen skøyteløpere går spesielt fort i sørpe, ble det først tre utsettelser før organisasjonskomiteen bestemte seg for å utsette hele 5000-meteren.

- Skandale 

Dermed var EM-skandalen et faktum. Selv om formannen i organisasjonskomiteen, Bjørn Ruud, ikke vil ta det ordet i sin munn.

- I pressen blir det sikkert konklusjonen. Men ISU (det internasjonale skøyteforbundet, red.anm) og laglederne har en annen følelse tror jeg, sier Ruud til Dagbladet.no.

Tidligere i dag skal den nederlandske laglederen Gerard Kemkers ha kalt arrangement en skandale i samtale med NRK. Ifølge Ruud kan ikke det være mulig, ettersom nederlenderen er den mest positive på lagledermøtene de har arrangert utover utsettelsesdagen.Men om de ansvarlige nekter å innse faktum, blir ordet servert høylytt fra de få som valgte å bli igjen i Vikingskipet. I time etter time ble de sittende i den stadig kaldere hallen. En slags ventehall.

- Skriv at det er en skandale, roper tilskuerne til forbipasserende journalister.

Skulle ikke kunne skje

- For det er det det er, roper de videre. Og ropene er mange. Og høylytte.

- Det var det som ikke skulle eller kunne skje. Det er bare tragisk, sier Øystein Grødum.

Han vil heller ikke være med på at arrangementet er en skandale. Til det vet han for lite om hva som gikk galt, sier han. Men trist og tragisk, er det.

- Og utrolig uflaks. Uflaks-EM, sier Grødum.

Selv var han veldig gira på gå 5000-meteren i dag. Og når det ikke ble sånn, er han bare skuffa. Spesielt fordi avslutningsdistansen går mandag morgen. En mandag morgen i Vikingskipet er det omtrent like lite folk i som det er natt til søndag. Og da blir ikke rammen rundt en europamester spesielt innbydende heller.

- Jeg hadde håpet vi kunne sette reglene til side og gått tre løp i morgen. Det er det som er det norske forslaget nå, men det blir nok nedstemt, sier Grødum.

Og har helt rett. Ruud kunne fortelle pressen at 10 000-meteren går klokka 10 mandag morgen. Uten tilskuere, men forhåpentligvis med de frivillige på plass. Selv om frivillige har jobber de aller helst skulle vært på på mandag. I tillegg til det kommer selvfølgelig den ekstra hotellkostnaden. Uten at Ruud har regnet på hvor mye EM-arrangøren får i ekstra utgifter.

Kanskje is i morgen

Men kjøleanlegget er fortsatt ikke i orden. Isblokka som har blokkert saltlaken som kjøler ned den dyrebare skøyteisen, er fortsatt ikke smeltet, og derfor luftes det friskt fra åpne dører i Vikingskipet i kveld.

Det er et desperat forsøk på å holde temperaturen nede. Men kan det virkelig skje at isen ikke er god nok til å gå på skøyter i morgen også?

- Det kan skje, men det vet vi i morgen tidlig, sier Bjørn Ruud.

- Og er det ikke is i morgen tidlig, tar det tjue timer å legge ny is. Derfor kan det bli snakk om å avlyse hele mesterskapet om det ikke er is i morgen.

ÅPNE DØRER: - Vær så snill å la dørene stå åpne, står det blant annet på denne lystavla. Det håpet arrangørene at skulle få isen til å fryse fortere.
SKANDALE: Mens publikum skriker skandale, mener formannen i organisasjonskomiteen, Bjørn Ruud at deltagerne har en annen oppfatning.
EM PÅ TYNN IS: Hvis ikke isen er i orden til i morgen, kan det bli aktuelt å avlyse mesterskapet i Hamar. Her forlater en enslig fan hallen foran beskjeden om at 5000-meteren er avlyst.
VENTING: En tålmodig fan tar seg en lur mens han venter på at isen skal fryse til.
UHELDIG 50-ÅRSJUBILANT: Vikingskipets driftsjef Jon Andersen fyller 50 år i dag. Fødselsdagen har utviklet seg til et mareritt.