Skøyte-VM uten nordmenn?

De norske løperne i skøyte-EM går blant sine beste løp for sesongen. Problemet er at det er langt fra godt nok. I verste fall fører EM-nedturen til at VM går uten norske løpere!

For å få plass i VM må Norge ha en eller flere løpere blant de 12 beste sammenlagt. Slik det ser ut etter første dag av europamesterskapet i italienske Baselga, skal det holde hardt. Eskil Ervik, sølvvinner i fjor, er bestemann på 14. plass etter 500 og 5000.

- Målet foran sesongen var medalje både i EM og VM, det er jeg langt unna nå, konstaterer Ervik, som ble nummer 17 på 500 og 15 på 5000.

- 5000-løpet er det beste jeg har gjort i år, men det holder ikke. Jeg trenger flere løp i kroppen, mer selvtillit - og jeg føler at jeg er på riktig vei nå etter å ha slitt hele sesongstarten, sier Eskil, som ligger utsatt til på sin 14. plass.

Han har ingenting å tape på lørdagens 1500 meter. Helst bør han forbi tyskerne Jan Friesinger og Christian Breuer i sammendraget for å være sikker på en plass til søndagens milløp.

Tett i toppen

Foran Eskil på resultatlista ligger løpere fra sju andre nasjoner. Det er blitt tettere i Europa-toppen, mange flere løpere enn tidligere går fort. Som vanlig dominerer Nederland, selv med tre mesterskapsdebutanter på laget. 20-årige Mark Tuitert leder foran Ids Postma, med russeren Dmitrij Sjepel på tredje.

- Det vi presterer blir for dårlig i dette selskapet, sier landslagstrener Geir Karlstad. Han innser at sjansen er tilstede for et VM uten nordmenn, men vil avvente lørdagens 1500 meter.

- Hva er grunnen til at norske allroundere har falt av lasset?

- Vi har vært uheldige med sykdom og slike ting tidligere i år. Både Eskil og Lasse (Sætre) har slitt, og det viser seg at det har tatt lengre tid å komme tilbake enn vi trodde, sier Karlstad.

(NTB/Nina Farstad)