Skøytejernet på strupen

Dagens 10 000 meter kan være Øystein Grødums siste sjanse til å se hvor han står før OL.

Hvordan har du det?

-  Jeg føler meg ikke helt bra, jeg må si det. I det første løpet ble jeg nummer seks, da hang jeg med. Men i det neste ble det langt under pari. Og jeg skulle gjerne likt å si at problemene er borte, men alt er ikke som det skal.

Føler du skøytejernet presser mot strupen nå?

-  Ja, jeg føler press. Jeg merker at forventningene utenfra er større i år etter at jeg hadde en så god fjorårssesong. Men det største presset er det jeg legger på meg selv.

Hva har du gjort siden siste løp i Salt Lake City?

-  Vært hjemme i Arendal i ei uke, og trent utendørs. Bare vanlig mengdetrening. Siden tirsdag har jeg vært her i Heerenveen.


Hva har Peter Mueller gitt deg av beskjeder siden nedturen i USA?

-  Han har sagt at jeg kanskje bare trenger ett løp på å reise meg igjen. Det går mest på å finne godfølelsen, for når du har en god følelse, så sitter også teknikken.


Har du testet ut nytt utstyr de siste dagene?
 
-  Nei, jeg holder meg til det samme. Jeg har prøvd en litt rundere bue på skøytene, men har ikke følt at det har betydd særlig mye. Det er nok mannen inni drakta og oppå skøytene som er avgjørende.

Har du forsøkt å hente inspirasjon fra andre for å reise deg?

-  Nei, jeg har ikke det. Jeg har bare hatt ett skikkelig dårlig løp. I verdenscupåpninga ble jeg nummer seks, men for to uker siden ble jeg nummer 15 - det var for dårlig.
Hvilken arena trives du best på?

-  Jeg må nesten si her i Heerenveen. Her vant jeg min første store seier, 10 000 meter i EM, og senere samme distanse i verdenscupfinalen. Det er bestandig mye folk og god stemning. Hamar kan måle seg når det er gode forhold der, men det er det ikke alltid.

Mueller gikk hardt ut før de første stevnene og lovet verdensrekorder og norsk dominans. Det slo ikke til. Har dere justert målene for OL?

-  Nei. Jeg kan bare snakke for meg selv og de målene jeg har satt meg, og de står ved lag. Det er å kjempe om tre medaljer.

Du slo igjennom seint. Hvor mange sesonger har du igjen?

-  Jeg ser for meg å holde det gående til etter OL i 2010. Bart Veldkamp er 38, i 2010 er jeg 33. Det er mange som er eldre enn meg i denne idretten.


Har du bestandig hatt den særegne bevegelsen med høyrehånda?
-  Nei, faktisk ikke. Det var mest i fjor den bevegelsen oppsto. Ser du en video fra to år tilbake, er det nesten ingenting spesielt. Hittil har den ikke vært like utpreget i år. Jeg er litt lavere nå, og dette er noe jeg jobber med å finne tilbake til.


Hvordan ser din timeplan ut i forkant av dagens løp?

-  Jeg våkner på morgenen, og spiser frokost i sjutida. Så er jeg på isen halvannen time senere. Etter noen runder der drar vi tilbake til hotellet, sliper skøytene og slapper av. Jeg inntar et måltid igjen 2,5-3 timer før løpet. Så kobler jeg ut, prøver bruke minst mulig energi. Halvannen time før løpet ankommer vi arenaen. Når det er 50-55 minutter igjen, starter jeg oppvarming, blant annet med en joggetur utendørs. Da paret før meg er kommet halvveis, bør jeg være inne og få følelsen med isen.


Hva tenker du på når du går?

-  Jeg prøver å konsentrere meg om å få mest mulig ut av hvert skjær. Du må tenke på å gå så billig som mulig.

Hvor var du da Koss passerte Frank Dittrich med en runde og tok sitt tredje gull på Lillehammer?

-  Jeg satt foran TV-skjermen hjemme i Arendal. Det øyeblikket husker jeg godt, det var fantastisk. Jeg fikk med meg alle gullene direkte, tror jeg. Selv hadde jeg nettopp begynt med skøyter den gangen, og gikk førsteåret på videregående.

Hvis du skulle vært topputøver innen en annen idrett, hvilken hadde det vært?

-  Det er vanskelig å si. Det måtte vært noe hvor det var viktig med tyngde og kondisjon, men ikke hurtighet. Kanskje ski eller sykkel? Sykkel på flate etapper, som hjelperytter. Kanskje det. Eller så kunne jeg spist meg opp og blitt utforkjører.

Hvilke andre idrettsdisipliner kan måle seg med en 10 000 meter når det kommer til kraftanstrengelse?

-  Jeg har jo aldri prøvd noe annet. Jeg har syklet en del, kanskje et temporitt i sykkel kan være noe av det samme. Det likner mer enn en fellesstart. Slutten av ei femmil på ski vil jeg tro føles omtrent likt.

SPENT: Øystein Grødum går 10 000 meter i Heerenveen i dag. Hittil har suksessen vært en skuffelse for det norsk OL-håpet.