Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skøyter:

Skøytelegenden Søndrål hyller Lorentzen etter Norges første sprintmedalje på 20 år: - Blir tøft å slå ham i OL

Ådne Søndrål er glad for at skøytesporten i Norge nå fikk en opptur.

SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen tok sølvet bak nederlandske Kai Verbij. På tredjeplass kom nederlandske Kjeld Nuis. FOTO: THE CANADIAN PRESS / Jeff McIntosh / NTB Scanpix
SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen tok sølvet bak nederlandske Kai Verbij. På tredjeplass kom nederlandske Kjeld Nuis. FOTO: THE CANADIAN PRESS / Jeff McIntosh / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Håvard Holmefjord Lorentzen tok i går kveld norsk tid Norges første medalje i sprint siden 1997.

Ikke siden Roger Strøm tok sølv på hjemmebane for 20 år siden i Vikingskipet på Hamar, har en norsk skøyteløper tatt medalje i skøytesprint.

På flyplassen på vei til Finland satt den tidligere skøyteløperen Ådne Søndrål og så på det spennende skøyteløpet på telefonen.

- FANTASTISK BRA: Ådne Søndrål var storfornøyd med den norske VM-medaljen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- FANTASTISK BRA: Ådne Søndrål var storfornøyd med den norske VM-medaljen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Det var rett og slett fantastisk bra. Alle på flyplassen lurte på hvorfor jeg jubla så høyt, sier Søndrål til Dagbladet og ler.

- Fantastisk

Søndrål var blant verdens beste 1500-meterløpere gjennom store deler av 90-tallet, og tok blant annet gull på distansen under OL i Nagano i 1998.

Siden da har interessen for skøyter dessverre falt gradvis her i Norge. Blant annet på grunn av manglende resultater og profiler.

- Norsk skøytesport trengte en opptur. Det var viktig. Og måten det skjer på, at Håvard tok verdensrekorden og en sølvmedalje er fantastisk. Det er fantomtider som blir gått på banen i Calgary. Det er utrolig gøy å se, sier den tidligere skøyteløperen.

Søndrål forteller at han skjønte Lorentzen ville bli god allerede første gangen han så 24-åringen.

- Jeg tror jeg sa at han kom til å vinne en gang. Han har noen bra utgangsposisjoner, så om man legger til mer styrke og kraft tar han medalje.

OL-MESTER: Ådne Søndrål tok OL-gull på 1500-meter i Nagano for 19 år siden. Foto: Scan-Foto / Tor Richardsen / NTB Scanpix
OL-MESTER: Ådne Søndrål tok OL-gull på 1500-meter i Nagano for 19 år siden. Foto: Scan-Foto / Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

- Vet ikke hvor heldige de er

En av grunnene til at Norge nå hevdet seg i skøytesprint igjen, er ifølge Søndrål mye takket være sprinttreneren Jeremy Wotherspoon. Kanadieren tok fire VM-titler i sprint og like mange VM-gull i enkeltdistanser i sin innholdsrike karriere. I tillegg satte han flere verdensrekorder.

- Han er en av verdens beste sprintere. Jeg tror ikke Norge vet hvor heldige de er som har ham. De har fått et stort løft, og ett år fram i tid (OL i Pyeongchang) blir det nok gøy.

Wotherspoon ble ansatt for å jobbe tett sammen med landslagssjef Sondre Skarli fram mot OL neste år, i håp om at Norge skal hevde seg blant verdens beste.

Norge har aldri vært en sprintnasjon i skøyter, og står med kun én sammenlagtseier i sprint-VM. Den kom i 1981 da Frode Rønning vant i Grenoble.

- Blir tøft å slå Lorentzen i OL

For ett år siden vurderte Lorentzen å legge opp, etter skrekkskaden i oktober 2015, der nesten halve leggen stygt ble kuttet av da han falt på trening. I dag er han nok veldig glad for at han ble værende i skøytesirkuset.

- Jeg tror det blir tøft å slå ham i OL neste år. Det er mange som har forbedret seg da, men jeg tror at han kan bli tøff, forteller den tidligere skøytelegenden.

I disse dager vet Søndrål at det er tøft for skøytesporten å konkurrere mot blant annet langrenn og skiskyting, der Norge har en tendens til å vinne mye. Stikk motsatt av skøyteløperne.

- Norge må nesten vinne for å få oppmerksomhet. Men jeg tror at om Norge ikke hadde vunnet noe i skiskyting, så hadde nok interessen dalt der også.

Søndrål tror det er enkelt å få opp interessen for sprint blant ungdommen i dag. I hvert fall lettere enn det er å få opp interessen for allround.

- Det er mer fart, mer spenning. Jeg tror de som så på i går synes det var jevnt og spennende. Og nå er det en som går for å vinne, det er bra. Men det må bygges profiler og resultater. En kombinasjon av det er bra. Håvard er en ung gutt med mange muligheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media