Skøyter:

Skøytelegenden Søndrål hyller Lorentzen etter Norges første sprintmedalje på 20 år: - Blir tøft å slå ham i OL

Ådne Søndrål er glad for at skøytesporten i Norge nå fikk en opptur.

SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen tok sølvet bak nederlandske Kai Verbij. På tredjeplass kom nederlandske Kjeld Nuis. FOTO: THE CANADIAN PRESS / Jeff McIntosh / NTB Scanpix
SØLVGUTT: Håvard Holmefjord Lorentzen tok sølvet bak nederlandske Kai Verbij. På tredjeplass kom nederlandske Kjeld Nuis. FOTO: THE CANADIAN PRESS / Jeff McIntosh / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Håvard Holmefjord Lorentzen tok i går kveld norsk tid Norges første medalje i sprint siden 1997.

Ikke siden Roger Strøm tok sølv på hjemmebane for 20 år siden i Vikingskipet på Hamar, har en norsk skøyteløper tatt medalje i skøytesprint.

På flyplassen på vei til Finland satt den tidligere skøyteløperen Ådne Søndrål og så på det spennende skøyteløpet på telefonen.

- FANTASTISK BRA: Ådne Søndrål var storfornøyd med den norske VM-medaljen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- FANTASTISK BRA: Ådne Søndrål var storfornøyd med den norske VM-medaljen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Det var rett og slett fantastisk bra. Alle på flyplassen lurte på hvorfor jeg jubla så høyt, sier Søndrål til Dagbladet og ler.

- Fantastisk

Søndrål var blant verdens beste 1500-meterløpere gjennom store deler av 90-tallet, og tok blant annet gull på distansen under OL i Nagano i 1998.

Siden da har interessen for skøyter dessverre falt gradvis her i Norge. Blant annet på grunn av manglende resultater og profiler.

- Norsk skøytesport trengte en opptur. Det var viktig. Og måten det skjer på, at Håvard tok verdensrekorden og en sølvmedalje er fantastisk. Det er fantomtider som blir gått på banen i Calgary. Det er utrolig gøy å se, sier den tidligere skøyteløperen.

Søndrål forteller at han skjønte Lorentzen ville bli god allerede første gangen han så 24-åringen.

- Jeg tror jeg sa at han kom til å vinne en gang. Han har noen bra utgangsposisjoner, så om man legger til mer styrke og kraft tar han medalje.

OL-MESTER: Ådne Søndrål tok OL-gull på 1500-meter i Nagano for 19 år siden. Foto: Scan-Foto / Tor Richardsen / NTB Scanpix
OL-MESTER: Ådne Søndrål tok OL-gull på 1500-meter i Nagano for 19 år siden. Foto: Scan-Foto / Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

- Vet ikke hvor heldige de er

En av grunnene til at Norge nå hevdet seg i skøytesprint igjen, er ifølge Søndrål mye takket være sprinttreneren Jeremy Wotherspoon. Kanadieren tok fire VM-titler i sprint og like mange VM-gull i enkeltdistanser i sin innholdsrike karriere. I tillegg satte han flere verdensrekorder.

- Han er en av verdens beste sprintere. Jeg tror ikke Norge vet hvor heldige de er som har ham. De har fått et stort løft, og ett år fram i tid (OL i Pyeongchang) blir det nok gøy.

Wotherspoon ble ansatt for å jobbe tett sammen med landslagssjef Sondre Skarli fram mot OL neste år, i håp om at Norge skal hevde seg blant verdens beste.

Norge har aldri vært en sprintnasjon i skøyter, og står med kun én sammenlagtseier i sprint-VM. Den kom i 1981 da Frode Rønning vant i Grenoble.

- Blir tøft å slå Lorentzen i OL

For ett år siden vurderte Lorentzen å legge opp, etter skrekkskaden i oktober 2015, der nesten halve leggen stygt ble kuttet av da han falt på trening. I dag er han nok veldig glad for at han ble værende i skøytesirkuset.

- Jeg tror det blir tøft å slå ham i OL neste år. Det er mange som har forbedret seg da, men jeg tror at han kan bli tøff, forteller den tidligere skøytelegenden.

I disse dager vet Søndrål at det er tøft for skøytesporten å konkurrere mot blant annet langrenn og skiskyting, der Norge har en tendens til å vinne mye. Stikk motsatt av skøyteløperne.

- Norge må nesten vinne for å få oppmerksomhet. Men jeg tror at om Norge ikke hadde vunnet noe i skiskyting, så hadde nok interessen dalt der også.

Søndrål tror det er enkelt å få opp interessen for sprint blant ungdommen i dag. I hvert fall lettere enn det er å få opp interessen for allround.

- Det er mer fart, mer spenning. Jeg tror de som så på i går synes det var jevnt og spennende. Og nå er det en som går for å vinne, det er bra. Men det må bygges profiler og resultater. En kombinasjon av det er bra. Håvard er en ung gutt med mange muligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer