TRONESKIFTE: Sven Kramer har vært verdens beste skøyteløper i en årrekke. Neste år kan vi få en norsk skøytekonge. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFP
TRONESKIFTE: Sven Kramer har vært verdens beste skøyteløper i en årrekke. Neste år kan vi få en norsk skøytekonge. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFPVis mer

Skøytesjefens anbefaling til Sven Kramer: - Legg opp eller få grisebank!

Norsk varselskudd før neste sesong.

(Dagbladet): - Hvis Sven Kramer er smart, bør han legge opp nå. Neste år blir han grisebanket av Sverre Lunde Pedersen.

Ordene tilhører generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad. Han illustrerer det hele med et spektakulært bilde av lårene til Norges nye skøytekonge etter 10 000-meteren i VM på enkeltdistanser i februar.

- Det er monsterlår som jeg kun har sett på kroppsbyggere tidligere. Det viser hvor maskin Sverre er. Neste år blir han uslåelig, mener Lauvstad.

Lunde Pedersen, som var verdens nest beste både på 1500 og 5000 meter denne sesongen, er ikke like kategorisk.

- Jeg tror Kramer blir vanskelig å slå neste sesong også, men jeg har aldri vært så nær som jeg er nå. Hvis tendensen fortsetter, kan det bli spennende neste sesong, sier Lunde Pedersen til Dagbladet.

- Men Halvor er nordlending og stor i kjeften. Han overdriver nok litt, legger 22-åringen til.

Verre på 90-tallet Lunde Pedersen påpeker selv at han er fra Os, og ikke Bergen, og at han derfor er noe mer forsiktig i uttalelsene.

I treningshverdagen er han imidlertid ikke forsiktig, hvilket har manifestert seg i hans fryktinngytende lårmuskulatur.

- Det er ikke så mange av dagens skøyteløpere som har så store lår lenger. Det var verre på 90-tallet. Vi trener nok annerledes enn man gjorde da, sier Lunde Pedersen.

Hele Norges skøytelandslag har trent annerledes enn hva tilfellet var i fjorårets fiaskosesong. I år har Norges herrer vært på pallen på både 500, 1000, 1500, 5000 og 10 000 meter. I tillegg har Ida Njåtun imponert på kvinnesiden.

Hårete mål Sprinteren Espen Hvammen stod for den sjeldne bragden med en 2. plass på 500 meter i Berlin.

Nå kan skøytelegenden og verdensrekordholder på 500 meter, Jeremy Wotherspoon, bli en del av Norges trenerteam og ta del i den norske skøyteoppturen.

- Alle de norske har forbedret seg mye i år. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal dominere internasjonal skøytesport i årene som kommer, sier Hvammen til Dagbladet.

- Selv har jeg mål om å ta OL-gull i 2018. Det er absolutt realistisk!