Skøytesjokket

-  Du må til Inzell! Even Wetten har blitt verdensmester på skøyter!

• Folkets idrettspris: Gi din stemme her!

Lørdag 5. mars: Undertegnede var i Hochfilzen på VM i skiskyting. Ole Einar Bjørndalen hadde nettopp vunnet gull på sprintdistansen da telefonen ringte.

Om fotografen og jeg kunne kjøre til Inzell?

Ukjente Even Wetten hadde vært raskest over isen og vunnet VM-gull på 1000 meter skøyter utendørs med tiden 1.10,10 - etter å ha perset med over to sekunder.

Even gikk i åttende par - og med fire par igjen drømte han om kanskje å klare bronsen. Men ingen var tøffere enn fighteren Wetten i de ekstreme utendørsforholdene.

Det var bare å hive seg i bilen. Fem og en halv mil og en snau time bak rattet. På hotell Gasthof Kienberg i Inzell var det en rørt Wetten som møtte Dagbladet.

Om følelsene da gullet var klart sa han:

-  Topplokket mitt koblet seg helt ut, jeg bare sto der og vinket og smilte. Det er litt rart å tenke på det: I går var jeg ingenting. I dag er jeg verdensmester.

Gutten som ble forløst av mamma Koss var ny skøytestjerne over natten, og nå blant de store i en av Norges stolteste idrettsgrener.

Det var en dag for tårer.

Even grein. Kjæresten - som han har holdt sammen med siden videregående skole - hadde grått. Og jaggu satt de hardbarka karene Peter Mueller og Finn Aamodt og felte noen stolte tårer også.

På rommet sto en halvspist sjokoladekake og en urørt middag. Gullgutten var for opprømt til å spise og uansett for opptatt av å nyte øyeblikket at han hadde tid til å spise.

-  Hele livet har jeg drømt om å vinne gull, og jeg kan ikke ha vært lett å leve med når det har vært som mest slitsomt. Men nå er alt det glemt. Det har vært verdt alt slitet, sa Even Wetten.

På gulløpet tjente han mer enn han inntil da hadde gjort i hele karrieren til sammen. Bare to år tidligere var han nær å legge skøytene på hylla.

-  Jeg ville heller slutte enn å få 15. plasser. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, sa Wetten.

Heldigvis kom han på bedre tanker.

Og øverst på pallen.

I dag sier han:

-  Mitt mål er å bli verdens råeste skøyteløper på 500-, 1000- og 1500 meter.

• Folkets idrettspris: Gi din stemme her!

KOMETEN: Even Wetten overrasket alle med å vinne VM-gullet på 1000 meteren.