MØTTE DAGBLADET: Munkhtsetseg Mongolbuu (t.v.) og Dagvadorj Chimeddorj (t.h.) møtte Dagbladet i Mongolia. Kvinnen i midten er tolk. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
MØTTE DAGBLADET: Munkhtsetseg Mongolbuu (t.v.) og Dagvadorj Chimeddorj (t.h.) møtte Dagbladet i Mongolia. Kvinnen i midten er tolk. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

­Skøytetoppen innrømmer:
Skaffet falske visum for menneskesmuglere

To av Mongolias fremste skøyteprofiler bekrefter i Dagbladet-intervju at de tilrettela for smugling av jenter til Norge.

ULAN BATOR (Dagbladet): Det er 13. april, og svovellukta ligger sedvanlig tykk over Mongolias hovedstad. Til tross for beliggenhet midt i en trafikkmaskin, slitte stoler og et inngangsparti et drabantbykjøpesenter verdig, er Kempinski Khan Palace byens dyreste hotell.

Dagbladet avslørte i går at to mongolske jenter ble smuglet til Norge på falske idrettsvisum. Nå skal vi møte mannen og kvinnen som er utpekt som bakspiller i menneskesmuglingen.

- Vi jobber med en konkret sak om to jenter som ble smuglet til Norge i 2012. Kjenner du til disse konkrete jentene?

- Nei, sier Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj.

Han skal snart endre forklaring.

«Dagva» er mangeårig trener for Mongolias skøytelandslag, generalsekretær i skøyteforbundet og oppgir nå å jobbe tett på Mongolias olympiske komité. Ved siden av ham sitter Munkhtsetseg Mongolbuu, politikvinne og tidligere juniormester på skøyter, og straffedømt i Norge for bruk av falsk ID og ulovlig opphold. Dagbladet brukte jentenes virkelige navn i intervjuet med de to i Mongolia, men har valgt å gi jentene navnene Cathrine og Linda på trykk.

NYTT LIV: Nå har Cathrine (19) norsk pass, jobb og nye venner i Norge. Foto: Bjørn Langsem
NYTT LIV: Nå har Cathrine (19) norsk pass, jobb og nye venner i Norge. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Smuglet til Norge

Barnevernet anmeldte i september 2012 to personer for menneskehandel og menneskesmugling av Cathrine (nå 19).

Dagbladet har fått innsyn i anmeldelsen, der det går fram at de anmeldte var en kvinne ved navn Munkhtsetseg Mongolbuu, og en person kalt «Dagva».

Utlendingsenheten ved Oslo-politiet etterforsket saken i flere måneder, men henla saken på bevisets stilling. Nå sitter Mongolbuu og «Dagva» tvers overfor Dagbladet ved et restaurantbord i Ulan Bator.

De møtte oss for å snakke om sportslig samarbeid mellom Norge og Mongolia. Det de ikke visste var at vi også ville snakke om menneskesmugling.

Nektet først

- Er du kjent med at barn er blitt smuglet til Europa kamuflert som idrettsutøvere, «Dagva»?

- Jeg er kjent med at det har vært flere slike saker tidligere, men det har vært i økonomiske nedgangstider. Nå er det mye sjeldnere, sier «Dagva» Chimeddorj.

- Vi jobber med en konkret sak, om Cathrine og Linda, som ble smuglet til Norge i 2012. Kjenner du til disse konkrete jentene?

- Nei, sier «Dagva».

- Du sier du aldri har hørt om de to jentene. Norsk politi har etterforsket at en person kalt «Dagva» skal ha vært involvert da de ble smuglet til Norge?

- Jeg er kjent med at slikt forekom tidligere, men jeg kjenner ikke til den saken.

- En av jentene er i Norge fortsatt. Hun har forklart at hun har hatt det veldig vondt, at hun er blitt veldig dårlig behandlet, at hun er blitt utnyttet?

Nå begynner blikket til «Dagva» å flakke. Han har i en årrekke vært hovedtrener for Mongolias skøytelandslag, og generalsekretær i det mongolske skøyteforbundet, og oppgir nå å jobbe tett på Mongolias olympiske komité.

Nå klarer han ikke å holde seg lengre.

NORGESBESØK: Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj har tidligere vært invitert på skøytestevne i Norge. Her med tolken sin i Mongolia. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet
NORGESBESØK: Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj har tidligere vært invitert på skøytestevne i Norge. Her med tolken sin i Mongolia. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Innrømmer til slutt

- Hvordan går det med henne. Vet dere om hun har det bra nå, sier «Dagva»

- Du har i årevis vært en av de aller mektigste i mongolsk idrett. Disse jentene var ikke idrettsutøvere - men reiste på vaskeekte idrettsvisum. Hvem andre enn deg har makta og muligheten til å skaffe disse visumene?

- Det er riktig at jeg hjalp til med å skaffe visum til disse jentene, sier «Dagva», og legger til:

- Det var to jenter.

- Hvilket idrettsstevne så det ut som de skulle delta på?

- Et skøytestevne for ungdom i Finland, hevder han.

- Har du noe dokumentasjon, invitasjoner eller lignende fra Finland?

- Nei. Det finnes ikke.

Dømt i Norge

Vi har sittet ved lunsjbordet i snart to timer. Nå begynner både lasagnen og stemningen å bli litt lunken.

Munkthsetseg Mongolbuu opplyser at hun har kjent «Dagva» i mange år. Helt siden han var hennes trener da hun selv var atlet, og toppet karrieren med å bli mongolsk juniormester på skøyter.

- En av jentene er datteren min. Det er riktig at hun reiste til Norge med idrettsvisum, sier Mongolbuu til slutt.

- Det var vanskelig å få henne til Norge, og jeg kjente ikke så godt til norske lover.

- Er du kjent med at jentene ble tvunget til tvangsarbeid i Oslo?

- Det har jeg ikke hørt noe om. Datteren min er tilbake i Mongolia nå. Hun går på skole

Til norske myndigheter forklarte Linda at hun ble tvunget til å jobbe gratis som vaskehjelp og barnevakt. Mongolbuu har selv oppholdt seg i Norge i flere år. I 2010 ble hun i Oslo tingrett dømt til 50 dagers fengsel for falsk forklaring, bruk av falskt pass og ugyldig opphold.

- Jeg kjente ikke det norske systemet og de norske lovene og reglene så godt, det var derfor jeg gjorde feil, sier hun.

Hun har også andre minner fra tiden i Oslo:

- Jeg bodde på Tveita og jobbet med hester i en stall. Jeg har mye erfaring med hester fra før. Jeg luftet dem og stelte dem.

Bilulykke

Dagbladet har oppsøkt den aktuelle stallen. Ifølge vedtaket fra Utlendingsnemnda der Cathrine fikk opphold i Norge, forklarte hun og Linda at de ble utnyttet til tvangsarbeid nettopp i denne stallen i Oslo.

Innehaveren av stallen blir skrekkslagen når Dagbladet spør om hun kjenner til at unge jenter skal ha blitt tvunget til tvangsarbeid hos henne.

- Jeg kjenner en mongolsk familie - og har sett en av jentene her. Men hun jobbet aldri. Kanskje bar hun litt vann, men hun jobbet ikke, sier innehaveren - som er tydelig utilpass med å snakke om saken.

DØMT I NORGE: Munkhtsetseg Mongolbuu ble i 2010 dømt for falsk ID og ulovlig opphold i Oslo tingrett. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet 
DØMT I NORGE: Munkhtsetseg Mongolbuu ble i 2010 dømt for falsk ID og ulovlig opphold i Oslo tingrett. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet  Vis mer

Da Dagbladet viser henne et bilde av Munkhtsetseg Mongolbuu sier hun:

- Jøss. Jeg kjenner igjen henne - men jeg visste ikke at hun var i så god form? Jeg trodde hun bli kvestet i ei bilulykke?

Det viser seg at innehaveren av stallen har trodd Mongolbuu var blitt alvorlig skadd i ei bilulykke. Tidspunktet for da bilulykken skulle ha skjedd sammenfaller med datoen for da Mongolbuu ble dømt i Oslo tingrett.

Invitert til Norge

I 2011 ble «Dagva» intervjuet av Adresseavisen. Dagvadorj «Dagva» Chimeddorj var den gang trener for det mongolske skøytelandslaget, og invitert til skøytestevne i Bjugn. Saken hadde tittelen «Fra Mongolia til Fosen for å gå på skøyter».

Når Dagbladet viser Cathrine denne artikkelen sier hun:

- Det er mannen som sto bak min reise til Norge.

Cathrine forklarer at «Dagva» var sentral før hun ble smuglet ut av Mongolia. Han var til stede på et møte i Ulan Bator der det ble bestemt at Cathrine skulle smugles ut av landet.

- Det var et møte. De som var til stede var mama, stefaren min, en mannlig slektning - og Munkhtsetseg og «Dagva». Der fikk slektningen min fullmakt til å bli min foresatte. Da bestemte de at jeg skulle bli tatt med til Europa. Slektningen min var reiseleder.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra moren og stefaren - uten hell. Slektningen sitter ifølge Dagbladets opplysninger i fengsel.

Lindas representant i Norge ønsker ikke å kommentere saken.

GARA SPORTIVA: Her er idrettsvisumet i Cathrines pass.
GARA SPORTIVA: Her er idrettsvisumet i Cathrines pass. Vis mer

Full granskning

«Dagva» hevder visumsøknaden til Cathrine og Linda gjaldt et stevne i Finland. Det eneste løpet Dagbladet har funnet som passer til «Dagva»-s beskrivelse var den internasjonale sesongavslutningen for juniorløpere i Seinäjoki i Finland i mars 2012. Det finske skøyteforbundet opplyser til Dagbladet at det ikke deltok noen mongolske løpere der.

Idrettsvisumene ble utstedt på den italienske ambassaden i Beijing. De har nå iverksatt full granskning av saken. De har enn annen versjon enn det «Dagva» forklarer.

- Det ble på vegne av henne [Cathrine, journ. anm.] søkt om visa for et vintersportsarrangement - «gara sportiva» - i Trento. Stevnet varte i to uker, og ankomstflyplassen i Schengen var Milano, skriver Massimo Gaudiano, leder for ambassadens konsulæravdeling, i en e-post til Dagbladet.

- Etter at vi ble kontaktet av dere har vi sammen med italiensk UD iverksatt en gjennomgang av saken sammen med den italienske olympiske komité - som er ansvarlig for å godkjenne søknader om visum til idrettsarrangementer. Undersøkelsene i Italia pågår fortsatt.

Oslo-politiet bekrefter at de mottok en anmeldelse av to personer, og at den ble etterforsket som mulig menneskesmugling og menneskehandel. De opplyser at saken ble henlagt på bevisets stilling. Daværende sjef for utlendingsenheten, Bjørn Vandvik, er nå fungerende leder for Øst politidistrikt. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet har forsøkt å nå gutten som var med på reisen fra Mongolia - uten hell.