Sükür sendte Tyrkia videre

Hakan Sükür ble den store helten med to scoringer da Tyrkia vant 2-0 over Belgia. Tyrkia er dermed klare for kvartfinale mot Portugal lørdag. Dagbladet.no fulgte kampen direkte.

I en meget underholdende kamp var Tyrkia svært heldige som kunne stikke av gårde med alle tre poengene. Keeper Rüstü Recber sto som en levende vegg og ble sammen med tomåls-scorer Hakan Sukur tyrkernes store helter. Hele ti kvalifiserte redninger vartet Rustu opp med i en kamp der Belgia vant skuddstatistikken 25-7.

Belgia dominerte stort den første halvtimen og både Emile Mpenza, Luc Nilis og Bart Goor kunne ha sendt hjemmelaget i ledelsen. Nærmest var Mpenza som fikk en scoring annulert, etter at dommeren mente han sto for langt fremme på en retur fra et Luc Nilis-skudd.

Keepertabbe

Mot slutten av omgangen kom Tyrkia mer med og både Ogun og Arif var nær scoring. To minutter på overtid var så Hakan Sukur på plass og utnyttet en grov feil i Belgias forsvar.

En lang ball fra Tyrkias forsvar spratt over en passiv Lorenzo Staelens. Keeper Filip De Wilde ble stående å se på og Sukur kunne enkelt heade over De Wilde og inn i det tomme buret. Keeperens andre store tabbe i turneringen, etter at Anderlecht-keeperen også var skyld i Sveriges scoring i åpningskampen.

-De Wilde skulle blitt vår store helt i dette mesterskapet. I steden fremtrer han nå som syndebukk, sa en skuffet landslagssjef Robert Waseige etter kampen.

Kontringsfotball

Med 1-0 til pause la Tyrkia seg bakpå i hele andre omgang og satset i stedet på kontringer. Med 20 minutter igjen å spille fallt avgjørelsen. Suat Kaya blir spilt gjennom. Hans presise innlegg finner Hakan Sukur i boksen og Galatasaray-spissen setter ballen enkelt opp i nettaket.

Før den tid hadde Belgia misbrukt en rekke store sjanser. Mpenza headet to ganger utenfor i god posisjon, mens innbytter Marc Hendrikx skudd gikk millimeter utenfor. Muligens skulle laget også hatt et straffespark da Abdullah dro med seg ballen med hånda inne i straffefeltet.

-Jeg mener vi var det beste laget i dag og fortjente å vinne. Dessverre var ikke marginene på vår side og dermed røk vi ut. Sånn er fotballens harde realiteter, sa Waseige til Belgisk TV.

For å gjøre vondt verre for Belgia måtte keeper De Wilde ta den tunge turen i dusjen etter å ha fått rødt kort fem minutter før slutt. Inn i mål gikk høyreback Eric Deflandre, men det gjorde lite forskjell så lenge Tyrkia var såre fornøyd med å forsvare seg.

Det gjorde de til gjengjeld godt og med Rüstü i super-form ebbet kampen ut med 2-0 til Tyrkia. Tyrkia går for første gang i historien videre i et internasjonalt mesterskap og møter Portugal i kvartfinalen lørdag.

MÅLSCORER: Tyrkias Hakan Sukur setter inn ballen bak Belgias keeper.