Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skrått om sport

Idrettsåret 2004: Les om årets tidsklemmedreper, årets feilvurdering, årets mobbeoffer og mye mer.

Årets heteste øyeblikk

Med svart strikkelue i den olympiske sommerheten i Aten kastet Andreas Thorkildsen 86,50 meter og ble tidenes yngste OL-vinner i spyd. 22-åringen var en av fem norske gullvinnere i sommerlekene. Sammen med Gunn-Rita Dahle, Siren Sundby, Olaf Tufte og Eirik Verås Larsen sørget han for Norges gjeveste medaljefangst i sommer-OL siden 1924.

Årets tidsklemmedreper

Ett år etter at hun ble mor til Emma gjorde Liv Grete Poiree nesten rent bord i skiskytter-VM. Hun kombinerte bleieskift og kvalitetstid med ladegrep og kvalitetsøkter i den grad at hun vant fire VM-gull i Oberhof, og hadde energi igjen til å skryte av ektemannen Raphael:

- Det er helt rått det han har gjort i VM, at han greier å motivere seg igjen etter all medgangen, sa hun etter at Raphael vant tre gull, en sølv og en bronse.

Årets RBK-filosofi

Rosenborg har bygd sin suksess på Nils Arne Eggens godfotteori, som innebærer at man skal dyrke og foredle sine beste sider framfor å trene på det man ikke kan. Men da et aldrende RBK-lag slet under Ola By Rise, framholdt sentrale spillere at de ikke kunne prestere med mindre Rise dyrket sin indre drittsekk - som ingen hadde sett noe til i alle hans år i klubben. Da han avslo å være en han ikke er, ble vondfotteorien satt ut i praksis: Foten i rumpa på hedersmannen og kontinuitetsbæreren Ola By Rise.

Årets mest hjerteløse

ÅRETS HETESTE ØYEBLIKK: Andreas Thorkildsen Foto: Reuters
ÅRETS HETESTE ØYEBLIKK: Andreas Thorkildsen Foto: Reuters Vis mer

Dette var året da fotballdommere rundhåndet delte ut gule og røde kort til spillere som i scoringsglede dro av seg trøya eller på annen måte overdrev feiringen. Men ingen kom opp mot dommeren som ga gult kort til Paulo Diogo som rev av seg fingeren. Diogos giftering satte seg fast i et nettinggjerde han hoppet opp på i glede over at hans sveitsiske klubb Servette scoret. Da dommeren trakk opp kortet, burde Diogo vist ham fingeren.

Årets sarteste

Amerikanske TV-seere må gjerne mates med vold og brutalitet, men naken hud eller banneord tåler de ikke. Det ble delt ut kjempebøter da Janet Jackson blottet brystet under halvtidsshowet i Superbowl i februar. Racerføreren Dale Earnhardt Jr. fikk en poengstraff som kan ha kostet ham sammenlagtseieren i NASCAR-serien fordi han sa «shit» direkte på TV etter en seier i oktober. Som følge av disse «skandalene» innførte man noen sekunders forsinkelse i såkalte direktesendinger slik at den slags uhumskheter kan sensureres bort.

Årets ulykkesbringer

Portugals fotballpresident Gilberto Madail var landets mest uglesette under EM-festen på hjemmebane. Etter å ha sett åpningskampen som Portugal tapte, måtte han bli hjemme fra lagets to neste kamper på grunn av høyt blodtrykk. Portugal vant begge, og overtroiske spillere ba Madail om å holde seg unna kampene i cupspillet. Han satt hjemme da laget vant kvart- og semifinale, men klarte ikke å holde seg unna finalen. Den tapte Portugal for Hellas.

Årets overmodigste

- Jeg tror de greske gudene hjalp meg å vinne, sa Jirina Korzjanenko etter å ha blitt første kvinnelige OL-vinner på antikkens grunn i Olympia.

Men alle som har lest klassisk gresk litteratur vet at de greske gudene er lunefulle og at overmot straffes strengt. Korzjanenko avga positiv prøve på «steinalderdopet» stanozolol og ble første kvinne som er dopingdisket fra en OL-øvelse i Olympia.

Årets dyreste feilskjær

Larviks håndballkvinner har gått ubeseiret gjennom eliteserien tre sesonger på rad, og er i ferd med å gjøre det for fjerde gang, men 12-målstapet mot Tertnes i første sluttspillsemifinale i april kostet dem plass i mesterligaen. Larvik vant med 11 mål i returkampen, men det var ikke nok. Tapet i Bergen var Larviks første mot et norsk lag på over tre år, en ubrutt kamprekke på 72 kamper.

Årets julenisse

For tre rifleskyttere var det julaften i august. Matthew Emmons utklasset konkurrentene i OL-konkurransen i rifle helmatch, helt til det siste skuddet. Det plasserte han på skiven til skytteren ved siden av, og dermed kunne tre heldige skyttere åpne presanger med OL-medaljer i. Christian Planer fra Østerrike, som eide skiven amerikaneren skjøt på, skvatt opp fra femteplass og fikk bronse.

Årets mobbeoffer

Den australske roeren Sally Robbins ble så sliten i OL-finalen for åtter at hun sluttet å ro. Lagvenninnene truet med å kaste henne over bord, og en av dem slo henne. Pressen døpte henne «Lay Down Sally», og til og med statsminister John Howard hakket på henne. Sinnene kokte videre lenge etter OL, og Robbins ble slått av en lagvenninne også under en middag for OL-troppen senere på høsten.

Årets norske mobbeoffer

Stian Grimseths OL-deltakelse i vektløfting tok slutt da en sene i beinet røk i hans fjerde løft under konkurransen i Aten. Nyhetsbyrået Reuters sørget for at beretningen om funksjonærenes fortvilte forsøk på å løfte den norske kjempen ut på båre gikk verden rundt. Til sist ble Grimseth ifølge Reuters lagt på en båre med hjul og dyttet ut «som en bil med motorstopp».

Årets minst kravstore

- Dette opplever jeg som en oppreisning, sa tidligere idrettspresident Kjell O. Kran og tidligere generalsekretær Ivar Egeberg i kor etter at et granskingsutvalg fastslo at økonomien i idrettsforbundet var «helt uten styring» fra 2001. Kran og Egeberg trøstet seg med at når de ikke hadde styring, kunne de ikke mistenkes for kynisk å ha styrt økonomien i grøfta.

Årets mest teksttro

Lyn levde opp til cupfinalesangen «20.000 tomme seter» hver gang de spilte hjemmekamp uten Vålerenga som motstander. Men da Brann-fansen fylte Ullevaal i cupfinalen, hadde ikke Lyn annet valg enn i stedet å leve opp til navnet på gruppa som skrev sangen: Klovner i kamp. Brann latterliggjorde Lyn-forsvaret og lekte seg til 4-1-seier.

Årets mest pedantiske

Charles Ariiotima fra Tahiti er en fotballdommer som liker at reglene følges til punkt og prikke. Da Tunisia møtte Serbia og Montenegro i OL, beordret han et tunisisk straffespark tatt seks ganger før han kunne slå fast at ingen spiller hadde beveget seg inn i straffefeltet for tidlig. Mohamed Jedidi scoret på fire av straffene, deriblant den som ble tellende.

Årets småbarnspappa

Småbarnsforeldre er ofte slitne, men de får ting gjort. Bournemouth-spilleren James Hayter fikk hvile på benken helt til det 84. minutt av en seriekamp mot Wrexham. Da scoret han det raskeste hat trick i engelsk ligafotballs historie, på 2.20 minutter.

- Han klaget over at han følte seg trøtt etter at han ble far. Derfor spilte han ikke fra start, sa treneren.

Årets sterkeste lag

Etter å ha blitt første norske landslagssjef i fotball som åpnet med seks strake seirer fortalte en lystig Åge Hareide at han pønsket ut formasjonen under et cruise i Karibia.

- Jeg flyttet drinker rundt på bassengkanten og startet med fire tequila i forsvar. Så dyttet jeg to rom og cola inn på midten, og etter det gikk resten av seg selv, gliste Hareide.

Årets sjakktrekk

Friidrettstreneren Trevor Graham gjorde mer enn trenere flest for at hans elev Justin Gatling skulle vinne OL-gull. Etter Gatlings seier på 100 meter fortalte Graham at det var han som anonymt sendte en sprøyte med designerdopet THG til idrettsmyndighetene og utløste en dopingskandale som fjernet en rekke at Gatlings konkurrenter fra idrettsbanen.

Årets hjemmekjære

Jürgen Klinsmann hadde mange, om ikke gode, argumenter for å bli boende i Los Angeles da han fikk jobben som tysk landslagssjef.

- Om jeg er i Frankfurt, ser jeg tysk fotball bare fra innsiden. Jeg må ha et internasjonalt blikk, begynte han.

- Dessuten får jeg kortere vei til å se Brasil, Argentina, Uruguay, Mexico, Japan og Sør-Korea som er mulige VM-motstandere, fortsatte han.

- Dessuten er det ikke noe problem å kommunisere med spillerne selv om vi ikke er i samme land. Jeg kan skrive e-post, sluttet han.

Årets bibelhistorie

Sprintstjernen Kostas Kenteris, som i likhet med Ekaterini Thanou måtte se OL på TV etter å ha lekt gjemsel med dopingjegerne, mener at hans prøvelser er en parallell til Jesu lidelseshistorie.

- Alle som nå korsfester meg er de samme som ville fotograferes med meg etter mine triumfer. Men etter korsfestelsen kommer gjenoppstandelsen, sa Kenteris selvsikkert da han kom ut fra sykehuset der han søkte tilflukt etter en fingert motorsykkelulykke.

Årets feilvurdering

Thorbjørn Yggeseth ble talsmann for FIS-pampene som ville stoppe Anette Sagen og de andre kvinnelige hopperne. Det burde han aldri blitt med på. Han må ha følt seg litt som Colin Powell der hedersmannen sto som talsmann for en dårlig sak. Sagen vant alle debatter og folkets sympati, og Yggeseth framsto etter hvert som en komisk figur.

Årets undervurdering

Svømmeren Michael Phelps reiste hjem fra OL med seks gull og to bronsemedaljer på åtte øvelser. Likevel var han i manges øyne en slags taper, ettersom mye av snakket før lekene dreide seg om at han skulle gjøre rent bord med åtte gull. Den drømmen brast allerede annen dag i bassenget da USA tapte en stafett, og resten av medaljesankingen hans ble av enkelte framstilt som en slags plaster på såret.

Årets overbetalte

Arash Miresmaeili ble nasjonalhelt i Iran og fikk OL-gullvinnerbonus på 800.000 kroner fordi han spiste seg opp flere kilo på et døgn. Landet avviser idrettslig kontakt med Israel, og da Miresmaeili ble trukket mot Ehud Vaks i judokonkurransen i Aten var det bare en måte å unngå en ulovlig boikott som ville medført strenge straffereaksjoner: Å spise så mye at han ikke greide vekta i sin klasse. Det gjorde han, og mer skulle ikke til for å få en gullvinners ære og privilegier.

Årets tristeste hjemkomst

De fleste som kom hjem fra OL med medalje fikk en varm mottakelse, og iallfall en blomsterkvast. Ikke synkronsvømmeren Tammy Crow fra USA. Hun måtte rett i fengsel. Crow fikk utsatt soningen av en dom for uforsettlig bildrap slik at hun kunne delta i OL. Etter å ha hjulpet USA til bronse ble det ikke blomster, men vann og brød.

Årets mest sarkastiske

Det var personer med kritisk blikk på moderne toppidrett som i august ringte inn en bombetrussel mot OL-stadion i Aten. Da politiet gjennomsøkte stadion, fant de en veske som inneholdt kjøttdeig og sprøytespisser.

Årets tapere

Paul Hamm fikk OL-gull i turn på grunn av en regnefeil, Tyler Hamilton fikk beholde OL-gullet i temposykling fordi B-prøven av hans positive dopingprøve ble ødelagt. Begge amerikanerne forsvarte titlene sine med regelverket i hånd, og vant. USAs OL-komité truet med å saksøke den som hevder at Hamm ikke er rettmessig vinner, men det får stå sin prøve. En vinner ville han vært bare om han ga fra seg gullmedaljen.

(©NTB)

ÅRETES TIDSKLEMMEDREPER: Liv Grete Poiree.
ÅRETS MEST HJERTELØSE: Dommeren som ga gult kort til Paulo Diogo.
ÅRETS SARTESTE: Amerikanere.
ÅRETS OVERMODIGSTE: Jirina Korzjanenko.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media