Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skravle-Petter

Petter Northug var verdens beste skiløper i 2009. Og den mest rappkjefta,

VM-KONGEN: Petter Northug vant gull på 5-mila i Liberec. Her med tre gullmedaljer rundt halsen. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
VM-KONGEN: Petter Northug vant gull på 5-mila i Liberec. Her med tre gullmedaljer rundt halsen. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

|||• Folkets Idrettspris: Gi din stemme nederst i saken

 - Kor va' dæm hen, brølte Petter Northug da han i sedvanlig stil spurtet inn til sitt første av tre VM-gull i Liberec i februar.

Ikke planlagt Og han kunne saktens lutre. For Petter så ikke stort til konkurrentene verken på skiatlon-øvelsen eller noen av de øvrige distansene han gikk ute på den tsjekkiske landsbygda.

Da han omsider var mett på gull og dro hjem, hadde han tre VM-gull i sekken og hadde satt solide spor etter seg, både sportslig og verbalt. I Oslos drabantbyer gikk ungene rundt og skrek «Kor va' dæm hen», «Barneskirenn» og «Lætt».

Selv sier Petter at han ikke aner hvor utbruddene kommer fra.

- Det bare kommer av seg selv. Det er ikke planlagt i det hele tatt, forsikrer han.

Endelig respektert Men skigåingen hans er til gjengjeld så til de grader planlagt. Han har jobbet steinhardt i årevis for å perfeksjonere rykket sitt og for å bedre teknikken og utholdenheten. I 2009 fikk han betalt for jobben han har gjort.

Før VM i Liberec hadde Petter Northug varierende respekt blant de utenlandske løperne. Alex Teichmann gikk langt i å kalle ham en «gratispassasjer» som bare hang på og gikk forbi i spurten.

Etter å ha tapt soleklart for Northug på stafetten og sett hvordan trønderen tok seg av manndomsprøven på 50-kilometeren, måtte selv Teichmann innrømme at joda, nå hadde også han respekt for den rappkjefta nordmannen. Som skiløper vel å merke.

Hva de andre løperne mener om ham, bryr Petter Northug seg fint lite om. Han bryr seg bare om å gå fortere enn andre på ski.

ADJØ TEICHMANN: Petter Northug avgjorde stafetten i Tsjekkia. Foto: EPA/KAY NIETFELD
ADJØ TEICHMANN: Petter Northug avgjorde stafetten i Tsjekkia. Foto: EPA/KAY NIETFELD Vis mer

For, som han sier:

- Jeg bare går først over mål.

Stem på din kandidat til Folkets Idrettspris:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media