Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour of Norway - to dager igjen:

«Skreddersydd for Holst Enger»

Selv tror han ikke løypa gir ham spesielle fordeler.

- HELE HORTEN BAK SEG: Sondre Holst Enger er mannen lokalbefolkningen håper skal vinne massepurten i Vestfold på 16. mai. Hovedpersonen selv er usikker på i hvor hjemmefordelen er en i kjapp og lite teknisk avslutning: - Men jeg vil ha flesteparten av tilskuerne i ryggen, medgir 24-åringen. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
- HELE HORTEN BAK SEG: Sondre Holst Enger er mannen lokalbefolkningen håper skal vinne massepurten i Vestfold på 16. mai. Hovedpersonen selv er usikker på i hvor hjemmefordelen er en i kjapp og lite teknisk avslutning: - Men jeg vil ha flesteparten av tilskuerne i ryggen, medgir 24-åringen. FOTO: Getty Images/Tim De Waele Vis mer

(procycling.no): Om to dager skal Sondre Holst Enger hylles av Horten by, når Tour of Norway gjester byen i Vestfold.

Initiativet kom opprinnelig fra nåværende teknisk direktør i Tour of Norway, Anders Linnestad - som opplevde å bli norgesmester i gateritt i nettopp Horten, tilbake i 1996.

LIVE: Følg Tour of Norway på procycling.no fra 13:40 onsdag!

Tidligere lokalpolitiker og UCI-kommissær, nå avdøde Freddy Martinsen holdt i prosjektet sammen med ordfører Are Karlsen de siste to åra..

Martinsen var tydelig på at spurtetappen var noe som skulle passe godt for bysbarnet Sondre Holst Enger:

- Den skulle være skreddersydd for Sondre. Det var ordene nå avdøde Freddy Martinsen selv brukte, sier journalist Aleksander Limkjær i lokalavisa Gjengangeren til procycling.no.

Full mobilisering i Horten by

I lokalmiljøet er det nå selvsagt stor aktivitet ettersom et av Norges aller største sykkelarrangementer dukker opp i nærområdet dagen før 17. mai.

I Freddy Martinsens ånd starter det med barnehagetoget, før Tour of Norway for kids overtar i påvente av proffenes ankomst litt over klokka 18.

Det blir også mulighet til å følge den TV 2-sendte etappen via storskjerm ved målområdet i Storgata.

Etappen starter i Svelvik, deretter sykler man videre mot Sande og over Skoger og Konnerud, før man følger Eikeren mot Eidsfoss.

Innkjøringen mot Horten går via Revetal, Åsgårdstrand og Skoppum - før det blir avsluttende runder i Horten. Totalt dreier det seg om 186,1 kilometer med to avsluttende runder á 8 kilometer til slutt.

Sondre, Edvald, Dylan og Kristoffer

Hele Horten vil selvsagt stå på tærne for Holst Enger-seier på den store dagen, men 24-åringen får knallhard konkurranse.

LottoNL-Jumbo stiller med Dylan Groenewegen, og har i tillegg tatt med seg Amund Grøndahl Jansen og Timo Roosen som opptrekkere.

For Dimension Data stiller Edvald Boasson Hagen, mens Kristoffer Halvorsen har meldt sin ankomst fra Team Sky.

- Jeg gru-gleder meg. Det kommer til å bli nervepirrende, sier Holst Enger til procycling.no.

- Du er på hjemmebane, men får ikke noe gratis her. Hva tenker du om konkurransen fra de andre spurterne?

- Det gjør jo at det ikke er så lett. Det er slakt oppover på oppløpet og det er vanskelig å dra noe særlig hjemmefordel ut av det, siden det ikke er så veldig teknisk. Det kommer til å gå styggfort nedover, og så er det nesten rett fram inn til mål. Det kommer til å bli tøft å holde seg der framme. Bortsett ifra at jeg vil ha flesteparten av tilskuerne i ryggen, ser jeg ikke at jeg har de helt store fordelene, sier Holst Enger.

Kjempet om seier i Spania

Hortenseren ble ikke sendt til Giro d’Italia, men viste at han er i form med andreplass på dag to av Vuelta Aragon denne helga.

Vel tilbake på norsk jord vil han blant annet ha med seg annet med Dennis Van Winden og Omer Goldstein fra laget som konkurrerte i Spania, i tillegg til August Jensen.

Han forteller at de norske etapperittene vil bli høyt prioritert:

- Jeg har med meg et bra lag med ryttere som er i form. Dennis Van Winden er en rutinert mann som er fin å ha med seg inn i massespurtene. Jeg satser skikkelig på de norske rittene i hvert fall, sier Holst Enger som også skal i aksjon under Tour des Fjords.

- Hvilke ambisjoner har du utover Tour of Norway?

- Jeg starter med første etappe, og så tar jeg det derfra, lyder det karakteristiske svaret.

Doffen: - Har spurta mot Sondre én gang

Årets Tour of Norway felt har 3 WorldTour-lag og hele 12 lag fra det prokontinentale nivået.

Team Sky frontes av Halvorsen, men har også med klatrerne Beñat Intxausti og David Lopez til Norge.

- Vi har litt av alt på det laget, egentlig, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

- Hva tenker du om duellen mot Holst Enger i Horten?

- Sondre pleier å kjøre veldig bra i Tour of Norway, og han er helt sikkert motivert for å gjøre det bra på hjemmebane.

- Hvordan tror du toppfarten din matcher hans på flatt underlag?

- Jeg tror bare jeg har spurtet mot ham én gang før, og det var under trening i Doha.

- Ryktene vil ha det til at du lurte ham tidlig ut i vinden under den spurten?

- Hvem har sagt det? Nei, det var en helt fair spurt - i motvind for begge to, gliser sørlendingen.

Rask avslutning i Horten

Den 186 kilometer lange etappen mellom Svelvik og Horten avsluttes med to runder á 8 kilometer i bykjernen.

Rundene er så å si flate, men på vei nedover Falkenstensveien vil rytterne oppnå hastigheter rundt 70 kilometer i timen.

- Feltet svinger ned Ollebakken, og tar seg videre inn til bunnen av Storgata via Bekkegata. Det grepet er tatt fordi svingen ikke skal bli for krapp, forteller Limkjær fra Gjengangeren.

- De siste kilometerne går det først slakt nedover, før det blir en strekke på oppløpet med slakt oppover i 300 meter. Det blir vanskelig for noen å stikke av mot slutten, spår han.

- Og spurten kommer til å vinnes av Holst Enger?

- Sondre kommer til å bli løfta fram av hele Horten i innspurten, og det er forhåpentligvis det lille ekstra han trenger for å komme først over målstreken, svarer Limkjær.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media