Erling Braut Haaland (19)

Skreddersydd for Lagerbäck

I Erling Braut Haaland har Lars Lagerbäck fått en 4-4-2-spiss med ekstremt potensial. Det er bare å sette gutten i arbeid.

ÉN KAMP, NI SCORINGER!: Erling Braut Haaland scorer 2-0 i VM-kampen (U20) mellom Norge og Honduras i sommer. Norge vant 12-0 og Haaland scoret ni mål. Det blir ikke så enkelt på A-laget, men 19-åringen fra Salzburg er god nok for Norge. Det er derfor han er tatt ut. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
ÉN KAMP, NI SCORINGER!: Erling Braut Haaland scorer 2-0 i VM-kampen (U20) mellom Norge og Honduras i sommer. Norge vant 12-0 og Haaland scoret ni mål. Det blir ikke så enkelt på A-laget, men 19-åringen fra Salzburg er god nok for Norge. Det er derfor han er tatt ut. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Erling Braut Haaland (19) er i løypa til å bli Norges neste spiss av internasjonalt format. Stor, sterk og hensynsløs krysser han av de fleste boksene for hva de fysiske kravspesifikasjonene angår.

Vårt neste spissbeist om du vil, med nasjonale fotballgener fra John Carews massive tilstedeværelse, og far og sønn Iversens (Odd/Steffen) totale fryktløshet innenfor motstanderens 16-meter.

Når det gjelder effektivitet og målscorende evner er det bare å lese statistikkene.

Den lyver ikke.

Den underbygger påstanden.

ERLING BRAUT HAALAND er ikke tatt ut i den norske landslagstroppen fordi han er ung, lovende og vurderes som en betydelig del av framtida til det norske landslaget. Lars Lagerbäck bryr seg ikke om sånt. Norges landslagstrener bryr seg bare om det han ønsker i enden av et stramt organisert og hardtarbeidende lag i 4-4-2:

Resultater.

DET ER IKKE Lagerbäcks jobb å tenke langsiktig. Svensken er ingen del av norsk fotballs framtid. Lars Lagerbäck er her og nå, EM-kvalifiseringen til 2020. Og derfor debuterer Erling Braut Haaland i den norske landslagstroppen fordi han er god nok.

Han er ingen læregutt selv om han på langt nær er utlært.

ER DU GOD nok er du gammel nok, det vet alle. Derfor bør Erling Braut Haaland spille fra start torsdag kveld. Selv med bare én kvalifisert trening med A-landslaget. Det er nemlig en mygg vi møter, ikke Spania. Og en bedre anledning enn hjemme mot Malta skal du lete lenge etter, den er det knapt mulig å finne.

Spesielt ikke når Sverige venter i Stockholm tre dager seinere.

SLIK KAN BEISTET fra Red Bull Salzburg bli et vinn-vinn uttak for Lars Lagerbäck. Han kan starte 19-åringen mot en motstander Norge skal slå alle dager, hjemme som borte, fordi han er kvalifisert og derfor god nok.

Samtidig kan Norges landslagstrener hvile bein.

Bein det kan være viktig å ha ett hundre prosent friske søndag kveld.

Bein som har vært ute en kvalik-kveld før.

DET ER IKKE en skjebnekamp på Friends Arena Erling Braut Haaland trenger i starten av sin karriere for Norge menn A. En kamp der presset er som størst. En kamp vi må vinne. Der Norges EM-skjebne, i hvert fall i gruppespillet, er avhengig av tre poeng.

DERMED IKKE SAGT at han ikke ville håndtert det også. På strak arm. Uten frykt og nerver. Når jeg ser Erling Braut Haaland tenker jeg nemlig at alt er mulig. At det ikke er noen sperrer. Bare utfordringer. At råskapen og fryktløsheten denne tenåringen bringer med seg til arenaen bare er helt naturlig.

Upolert, selvfølgelig, fordi fotball også handler ekstremt mye om erfaring og nivåtilpasning.

Men et sted må du begynne.

ET BEDRE STED enn på Ullevaal stadion hjemme mot Malta i Lars Lagerbäcks 4-4-2 finnes ikke for Erling Braut Haaland. Ikke bare fordi det er hjemmebane, med alt det gir av støtte og trygghet, mot en meget håndterlig motstander.

Kanskje enda mer fordi det å jobbe sammen med en annen spiss er guttens foretrukne arbeidsforhold.

NOEN SPISSER ER bedre sammen med en annen spiss, enn alene. Erling Braut Haaland er en sånn type spiss. Han kommer bedre til sin rett når han slipper å stange mot et midtforsvar alene. I tett samarbeid med en makker, når rom skapes gjennom nærhet og motsatte bevegelser, er 19-åringen på sitt beste.

ERFARINGENE OG ANALYSENE fra U20-landslaget viser det. Erling Braut Haaland får ut mer av Erling Braut Haaland i 4-4-2. Og fordi ingen spiller mer klassisk 4-4-2 enn Norge under Lars Lagerbäck, hva er det da å lure på?

Ingen verdens ting.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer