Skrekk og gru

RIGA (Dagbladet): Latvia U- Norge U 2-1. - Jeg anser oss som utslått, slik at skuffelsen ikke blir dobbel, sa Bjørn Hansen da han forlot det lokale pottitjordet i Riga. Klokka 22.00 - fem timer seinere kom gleden.

For da Dagbladet ringte U-treneren med beskjed om Tysklands 1-1 mot Tyrkia var Norge i mellomspillet.

- Glimrende, sa Hansen.

- Takk skal du ha. Da ble det tross alt stang inn til slutt, sier Bjørn Hansen.

Men som framtidig EM-advarsel og til skrekk og grU:

Norges U-lag slik det framsto i Riga i går ettermiddag har ikke noe i et EM-sluttspill å gjøre. Og den første som innrømmet det - mens han spiste en sjokolade og tøyde ut et stivt bein - var Store-John Carew.

En av de store synderne.

- Latvia var ikke bedre enn at vi burde kjørt over dem fra start, sier Carew.

- Men så ble vi stående med lua i handa. Og noen ganger var det helt utrolig hvor dårlige vi var.

- Til tider var det ikke en mann som ville ha ballen.

14-3 i sjanser

Sjansestatistikken på den akademisk gjennompløyde universitetsbanen i den latviske hovedstaden viser 14-3 til Norge. Det forteller alt om de forspilte mulighetene i Riga. Men bak resultatet finner du ikke et lag som hadde mer enn bare sporadisk uflaks.

Sjøl om ballen traff treverket ved tre anledninger var det udyktigheten som felte Norge.

- Ja, jeg skulle scoret, sier Store-John om en sjanse han mælte over for åpent mål fra fem meter.

- Den tar jeg på meg. Men jeg hadde et par andre store muligheter der hvor jeg ikke kunne gjort noe annet enn det jeg gjorde. Latvias keeper var jo helt fenomenal.

Latvia tok ledelsen på et frispark skrått utenfor den norske 16-meteren. Først da ballen gikk i mål via ryggen til Eirik Bakke kunne forsøket noteres som en målsjanse. Og på den tredje av typen - sju minutter før slutt - ble det 2-0.

Likevel hadde Norge både tid og muligheter til å klare det.

Rødt kort

Tre minutter før slutt reduserte Rune Lange. Etter det så jeg det andre i ett eneste kjør. Og da Jon Arne Riise ble dratt over ende innafor Latvias straffefelt var det straffe. For alle andre enn dommeren.

Martin Andresen var en fullblods Wimbledon-spiller da han fikk rødt kort for kjeftbruk etter den dommerfeilen. Han brukte det styggeste ordet han vet om. Og det var dumt, får nå må Martin stå over den første av de to kampene som avgjør Norges videre EM-skjebne.

Til Bjørn Hansens store ergrelse.

Frustrerte spillere

- Hvis Martin sa det jeg er blitt fortalt at han sa var det veldig ufint, sier Bjørn Hansen.

- Og det hjelper jo ikke oss at han fikk rødt kort. Men jeg skjønner guttas frustrasjon på en dag hvor nedturen var stor.

Og enda verre:

- Jeg skjønner ikke helt hva vi kunne gjort annerledes.

Enden på gårsdagens Riga-vise gjorde imidlertid nedturen akademisk. Med tyrkisk hjelp - etter at både Belgia (slo Tsjekkia 3-1 borte) og Polen (slo Sverige 2-1) gjorde kvelden nervepirrende - blir det mellomspill uansett.

- Slik det ble fikk heldigvis dette tapet ingen konsekvenser. Hvis vi skal til EM og videre til OL må vi uansett være best over to kamper borte og hjemme, sier Bjørn Hansen.