Skrekkens fjell

Mont Ventoux er et av Tourens mest beryktede fjell.

 TUNGT:  Årets lengste etappe i Tour de France avsluttes på toppen av mektige Mont Ventoux. Foto: Stephane Mantey/Reuters/NTB Scanpix.
TUNGT: Årets lengste etappe i Tour de France avsluttes på toppen av mektige Mont Ventoux. Foto: Stephane Mantey/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

* Følg dagens etappe i vårt livestudio!

Dødsfall og kollaps, månelandskapet og en målgang på 1912 moh, gjør at rytterne gruer seg til dagens tur opp Mont Ventoux.

- Spurterne gruer seg spesielt. For det er jævlig, og det sier rytterne også, forteller Johan Kaggestad, om smerten som venter rytterne på dagens etappe.

Tour de France-rytterne skal i dag feire den franske nasjonaldagen med å sykle den lengste etappen i årets utgave. I tillegg er målgangen lagt til Mont Ventoux, på 1912 meter over havet.

Og det kommer rytterne til å kjenne på kroppen, særlig siden de franske rytterne kommer til å ville gå i brudd, som de tradisjonelt ønsker på sin egen nasjonaldag. Deriblant Pierre Rolland, som har klatretrøya, vil nok prøve å gjøre dagen enda mer spesiell for franskmennene.

 KJENTE DUELLER:  Lance Armstrong (bak) og Marco Pantani hadde en av sine beryktede dueller opp Mont Ventoux. Foto: Christophe Ena/Reuters/NTB Scanpix.
KJENTE DUELLER: Lance Armstrong (bak) og Marco Pantani hadde en av sine beryktede dueller opp Mont Ventoux. Foto: Christophe Ena/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Det som er spesielt på den franske nasjonaldagen er at de franske rytterne er opptatt av å vinne, og vil gå i brudd, i håp om at det kan gå helt inn.

Månefjellet Etappen er små-kupert, inntil det gjenstår 21,5 kilometer.

- Det er fjellet som skaper denne etappen. Det er det høyeste fjellet i Provence, og kalles «Det skallede fjellet», for det har månelandskap og er snaut fra toppen og ned.

Kaggestad forteller at det snaue fjellet gjør klatringen opp verre, siden rytterne ikke får noe beskyttende fra den steikende sola, og den sterke vinden som har gitt fjellet sitt navn.

For niende gang er det målgang på Mont Ventoux. Og det har ikke manglet på drama når rytterne har klatret opp fjellet, hvor det går smertelig oppover i 21,5 kilometer, med en gjennomsnittlig stigning på 7,5 prosent.

Dødsfall og kollaps Den mest dramatiske fortellingen rytterne kjenner til fra Mont Ventoux er fra 1967, den britiske verdensmestern Tom Simpson, døde rett før toppen. Én kilometer fra mål falt briten overende, men tvang seg selv videre. Vel 500 meter lengre opp i veien kollapset Simpson, og det ble gjennomført munn-til-munn, uten at det reddet britens liv.

Den offisielle dødsårsaken er blant annet dehydrering, men obduksjonen viste at briten både hadde brandy og amfetamin i blodet. Det ble også funnet amfetamin i sykkeldrakta hans. Tom Simpson er uansett blitt hedret med en egen minnestein, som er synlig før man når målgangen på dagens etappe.

 PRØVDE Å HJLEPE:  14. juli 1967 besvimte Tom Simpson på vei opp Mont Ventoux. Det ble gjennomført munn-til-munn, uten at det reddet britens liv. Foto: NTB Scanpix.
PRØVDE Å HJLEPE: 14. juli 1967 besvimte Tom Simpson på vei opp Mont Ventoux. Det ble gjennomført munn-til-munn, uten at det reddet britens liv. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Også Eddy Merckx opplevde stigningen dramatisk i 1970, da han kollapset etter å ha kommet først over målstreken, og måtte få surstoff.

- Men det er mange ryttere som har kollapset og hatt en nær-døden-opplevelse der oppe, og har måttet få oksygen altså, understreker Johan Kaggestad.

En av de mer spesielle målgangene på Mont Ventoux i nyere tid, var i 2000. Da Lance Armstrong og Marco Pantani kom alene til toppen, lot amerikaneren, som kjørte i den gule trøya, italieneren vinne. Armstrong mente at Pantani burde vært takknemlig overfor gesten hans,
men det falt ikke i god jord hos italieneren, og endte med munnhuggeri mellom rytterne.

             

 MINNESTEIN:  Det er satt påå en stein til minne om Tom Simpson på veien opp Mont Ventoux. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix.
MINNESTEIN: Det er satt påå en stein til minne om Tom Simpson på veien opp Mont Ventoux. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix. Vis mer