FLUOR I SKISMØRING

Skrekkfabrikken som lagde norsk skismøring

Skrekk­fabrikken

I over 30 år leverte denne fabrikken i Italia fluorprodukter til den norske smøregiganten Swix.

Arbeiderne på fabrikken har fått konstatert overhyppighet av kreft, diabetes og skrumplever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VENETO (Dagbladet): For åtte år siden falt Lorenzo Crosara (53) om i produksjonshallen til den italienske kjemikalieprodusenten Miteni. Han jobbet med råmaterialet til det norske skismøringsproduktet Cera-F fra Swix.

Flere andre arbeidere har beskrevet det dramatiske synet av da kollegaen falt bakover i en trapp – med det som viste seg å være et kraftig hjerneslag. Lorenzo svevde lenge mellom liv og død.

- Jeg husker jeg datt om. At det kom en ambulanse. Mer husker jeg ikke fra det neste året. Men jeg lå på sykehus i flere måneder. Det har vært forferdelig. Forferdelig, gjentar han.

- Jeg har blitt et barn. Men jeg var en baby for bare få år siden. En baby, gjentar han og sier:

- Jeg har måttet lære alt på nytt igjen.

Samarbeidet

Helt siden slutten på 1980-tallet har den italienske kjemikalieprodusenten Miteni laget fluorkjemikalier på oppdrag for norske Swix, inntil Miteni gikk konkurs i fjor. Det er her fluorsmøringen til Swix kommer fra – enten ferdig blandet eller som halvfabrikata som ferdigstilles på Lillehammer.

Nå har forskere ved Universitetet i Padova dokumentert overhyppighet av leverkreft, skrumplever, diabetes og lymfekreft blant arbeiderne. Mitenis advokat bestrider funnene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.