Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skrekklistene som skremmer Ski-Sverige

- Det er klart det er tøft å se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenskene har startet arbeidet med å gjenreise skistoltheten etter en skuffende langrennssesong. Blant annet med norsk hjelp skal utøverne følges tettere i hverdagen, sykdom skal utryddes som stort problem, og ledestjernene Charlotte Kalla og Johan Olsson skal gå foran.

Likevel er det resultater også unna topplistene i verdenscupen som gir grunn til bekymring - på herresiden spesielt.

Ser man på skandinavisk cup, for eksempel, der de nest beste løperne kjemper, er sammenlagtlista nedslående lesning: De ti første løperne er norske. Viktor Thorn er best plasserte svenske på ellevteplass.

Totalt har Sverige ni løpere inne blant de 50 beste, mot Norges 37.

Trenger Kalla-er og Nilsson-er Åpenbart forteller dette veldig mye om den vanvittige bredden i norsk herrelangrenn.

Men det minner også svenskene om jobben de har å gjøre, for å få herrene opp på nivå. En jobb Norge allerede har gjort, mener landslagssjef Rikard Grip.

- Går du tilbake til 2010/11, så var det jo nesten bare Petter Northug som leverte på topp for nordmennene. Så jeg tror virkelig Norge tok et skikkelig tak i treningen, og det har smittet nedover i generasjonene og kretsene, man har rett og slett gjort en bra jobb. Det blir viktig for oss også, vi må se over helheten og hvordan vi bygger vår virksomhet, og se hvordan vi får flere fram som virkelig tar tak i treningen, sier Grip til Dagbladet.

For på damesiden har svenskene fått fram stadig nye talenter, og resultatlistene også utenfor verdenscupen viser at det gror godt.

- Charlotte (Kalla) var den som gikk i bresjen, og nå kommer Stina Nilsson også, litt yngre, som virkelig kan inspirere disse unge løperne som ser stegene hun har tatt. På herresiden har vi ikke hatt de samme profilene jevnlig, så det blir viktig for oss å få fram noen unge, gode talenter, som virkelig viser for andre unge at det er mulig å bli god, sier Rikard Grip.

- Det er klart det er tøft som 18-åring å se at Johan Olsson liksom først begynner å levere som 30-åring, tolv år virker som veldig langt fram. Så det er viktig å få fram noen flere etter hverandre som viser at du kan hevde deg i verdenseliten i 23-24-årsalderen, sier han.

I Norges interesse Junior-VM i Romania i slutten av februar var nemlig heller ingen stor ungdomsopptur for Sveriges menn.

Bortsett fra på sprinten, der Karl-Johan Dyvik tok sølv, tok Sverige ingen medaljer. En femteplass på stafetten og Viktor Thorns niendeplass på 10 kilometer klassisk sto igjen som de beste resultatene.

- Jeg tror det kommer litt i sykluser, husk at vi har hatt store framganger på damesiden over mange år, sier langrennssjef Johan Fares til Dagbladet.

- Da Charlotte Kalla slo gjennom i 2008, da hun vant Tour de Ski, skapte det ringvirkninger og hun ble et forbilde for mange. Charlotte har vist hva som kreves for å oppnå resultater, og det smitter nedover, at man får sterke tradisjonsbærere. Derfor er det også viktig at Johan Olsson kommer tilbake, ikke bare fordi han kan vinne konkurranser, men at han kan vise de yngre herreløperne hva som kreves, sier Fares.

Som legger til det som er blitt gjentatt av mange denne sesongen - det er i Norges interesse å få konkurranse.

- Med den bredden og dominansen Norge har for øyeblikket, så er det viktig at også vi får fram noen som kan være med og konkurrere helt der i toppen. Både for Norges del og for hele sporten, sier Johan Fares.

Hele Norges coronakart