Skrekkopplevelse: - Jeg skalv

Den ukrainske høydehopperen Jaroslava Mahutsjykh (21) åpner opp om et brutalt angrep.

PREGET: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB
PREGET: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Jeg så bildene av den ødelagte bygningen i huset og folk som lå under restene. Jeg skalv før konkurransen, sier Jaroslava Mahutsjykh til Suspiln.

Den ukrainske kvinner er en av verdens beste høydehoppere. Hun tok blant annet VM-sølv i Eugene i fjor, og bronse i OL året før. 21-åringens personlige rekord er 2,05 - 4 centimeter bak verdensrekorden til Stefka Kostadinova fra 1989.

Hendelsen hun snakker om inntraff for drøye to uker siden, da russiske missiler traff Mahutsjykh hjemby Dnipro. Hun hevder at angrepet skjedde like ved familiens hjem i byen.

Ifølge CNN døde 40 mennesker i angrepet 14. januar, som besto av et titall raketter. Blant personene som omkom var den tidligere ukrainske bokseren Mykhailo Korenovskyj.

I BRANN: Ei boligblokk i Dnipro ble truffet av et russisk rakettangrep lørdag 14. januar. Video: Telegram. Vis mer

Var i hjemlandet

Mahutsjykh flyktet fra landet da krigen startet, men reiste tilbake for å besøke familie og venner ved nyttår.

Hun deltok også i stevnet «Demyanyuk Memorial» i Liev, som skjedde samme dag som missilangrepene traff Dnipro.

Få dager før var hun i familiens hjem.

- Jeg var glad for å være tilbake i Ukraina for å se familie og venner. Men det var veldig tøft å konkurrere, skrev høydehopperen til Dagbladet etter angrepet.

TILBAKE I HJEMLANDET: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: PRIVAT
TILBAKE I HJEMLANDET: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: PRIVAT Vis mer
UTE I GATENE: Jaroslava Mahutsjykh før stevnet i Liev. Foto: PRIVAT
UTE I GATENE: Jaroslava Mahutsjykh før stevnet i Liev. Foto: PRIVAT Vis mer

- Forferdelig

Denne uka konkurrerer Mahutsjykh under Karsten Warholms arrangement «Warholm Invitational». I forkant åpnet hun på spørsmål fra Dagbladet opp om skrekkopplevelsen på en digital pressekonferanse:

- GRUSOMT: Friidrettsstjerne Yuliya Levchenko bryter sammen da hun snakker om situasjonen i hjemlandet Ukraina. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- En stor blokk med ni etasjer ble totalt ødelagt, huset mitt ligger like ved. I tre dager ryddet de i ruinene og fraktet ut lik. Det var helt forferdelig. Mange sivile døde. Vi mistet direktøren sportsskolen vi hadde før, og venner av venner, svarte en tydelig berørt Mahutsjykh.

21-åringen hadde et eventyrlig 2022 sportslig, og spøker med at faren har gitt henne beskjed om å slutte og samle på sølvmedaljer. Det er bare gull som er godt nok. Men Russlands angrep på hjemlandet har åpenbart satt sitt preg.

- Personlig har det vært det verste året i livet mitt. Jeg forlot hjemmet mitt i 10 måneder, og snakket bare med venner og familie på telefon.

Mahutsjykh beskriver en hverdag hvor hun så eksplosjoner i hjembyen Dnipro og ringte familie og venner for å forsikre seg om at de ikke var skadd.

- Det bare fortsatte. Det var forferdelig å se bilder og videoer venner sendte av ødeleggelsene. Nå har det blitt livet til ukrainere, sukker hun.

IOC åpnet nylig for at russiske og belarusiske utøvere kan komme tilbake til OL, om de ikke har uttrykt støtte for Russlands krig i Ukraina. Det reagerer hun på.

- Jeg forstår ikke hvordan de skal få sjekket det. Mange idrettsutøvere i Russland er tett knyttet til militæret, påpeker hun.

  • Karsten Warholm Invitational går av stabelen i Ulsteinhallen torsdag kveld. Første konkurranse er 19.25. NRK sender stevnet direkte.
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer