Skrekkrapport før Rio-OL: - Det er blitt enda verre

Nye tester av vannet.

KLOAKK-VANN: Tester viste i sommer at det er mye kloakk og bakterier i vannet der utøverne skal konkurrere i Rio-OL. Nå viser nye tester at situasjonen er blitt verre. Foto: AP Photo/Felipe Dana
KLOAKK-VANN: Tester viste i sommer at det er mye kloakk og bakterier i vannet der utøverne skal konkurrere i Rio-OL. Nå viser nye tester at situasjonen er blitt verre. Foto: AP Photo/Felipe DanaVis mer

(Dagbladet): I sommer kom det rapporter som sendte sjokkbølger gjennom idrettsverden. Undersøkelser viste nemlig at det kan bli rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro neste sommer.

I Rodrigo de Freitas skal det blant annet konkurreres i roing og kano - og vannet er svært forurenset. Undersøkelsen viste at det florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk i vannet der ro-konkurransen finner sted. I enkelte av testene var forurensingen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde.

Nå kommer nyhetsbyrået AP med en ny rapport fra Rio-vannet - og situasjonen er blitt verre.

FRYKT: Utøvere og eksperter frykter stor fare for sykdom og smitte i Rio-OL. Foto:  Nicole Becker/dpa
FRYKT: Utøvere og eksperter frykter stor fare for sykdom og smitte i Rio-OL. Foto:  Nicole Becker/dpa Vis mer

- Virusnivået er utbredt og det er ikke bare i vannkanten. Det er også andre steder i vannet, sier Kristina Mena, forsker og virusekspert fra Universitetet i Texas.

- Dette er ekstremt. Sjansen for smitte er svært sannsynlig, sier forskeren.

Reagerte Flere idrettspersonligheter har rettet kritikk mot arrangøren. Norges OL-håp Olaf Tufte fortalte til Dagbladet tidligere i år at han er skeptisk.

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg får død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sa Olaf Tufte til Dagbladet.

KLOAKK: Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
KLOAKK: Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer

- Dette ser ikke bra ut i det hele tatt, la Tufte til.

Tidligere OL-vinner Susan Francia forteller:

- Dette ser virkelig ikke normalt ut, sier Francia.

DØDE FISK. Fisk ved Guanabara Bay i Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Leo Correa
DØDE FISK. Fisk ved Guanabara Bay i Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Leo Correa Vis mer

APs nye tester fra Rio-vannet viser at vannkvaliteten fra i sommer ikke er blitt noe bedre.

Tvert imot.

«Vannet er mer forurenset og verre enn først antatt», skriver nyhetsbyrået i en større artikkel publisert i dag.

Kontroll Virus funnet over en kilometer fra stranden i Guanabara er like ille som det som er oppdaget nær land.

- Hvis dette hadde blitt oppdaget når en strand i USA, ville den blitt stengt på flekken, sier Mena.

I sommer ble 13 roere syke under testing av OL-vannet. OL-seileren Erik Heil måtte til behandling på sykehus i Berlin etter å ha blitt rammet av en kjøttetende bakterie.

OL-arrangøren mener derimot de har alt under kontroll.

- Helsen og sikkerheten til utøverne er alltid topp-prioritet. Vannet oppfyller relevante standarder. Rio-OL følger ekspertråd fra Verdens Helseorganisasjon, skriver organisasjonskomiteen for Rio-OL i en mail til AP.

- Ikke pengeproblem Samfunnsgeograf og Brasil-ekspert Torkjell Leira sa til Dagbladet i august at han ser på den kraftige forurensningen som et symptom på de store forskjellene mellom fattig og rik i landet.

- Dette er ikke et spørsmål om penger. Brasil har en stor økonomi og mye avansert industri, men har også mange problemer som tilhører et helt annet århundre. På mange måter er det både et i-land og et u-land, sa Leira.

- Landets har fortsatt et stort etterslep. De store forskjellene på fattig og rik er ikke unikt for Brasil, men gjelder for nesten hele Amerika - inkludert USA, sa Leira til Dagbladet.

Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer

De olympiske sommerlekene neste sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro - i det som akkurat nå ligner på kloakk.