Skrekktaklingen merket Battiston for livet

I morgen er det Frankrike mot Tyskland igjen.

HER SMELLER DET: Harald Schumacher ser ikke på ballen og kolliderer noen tideler senere med ansiktet til Patrick Battiston. Battiston lå igjen bevisstløs på bakken mens Schumacher gjorde seg klar til å ta utspillet fra mål.
AFP / NTB Scanpix
HER SMELLER DET: Harald Schumacher ser ikke på ballen og kolliderer noen tideler senere med ansiktet til Patrick Battiston. Battiston lå igjen bevisstløs på bakken mens Schumacher gjorde seg klar til å ta utspillet fra mål. AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 1982 ble Patrick Battiston slått bevisstløs med brukket kjeve og to utslåtte tenner. Fredag møtes Frankrike og Tyskland til ny VM-duell.

Semifinalen for 32 år siden huskes best for den grufulle taklingen Vest-Tysklands målvakt Harald Schumacher plantet i Battiston. I full fart hoppet han opp i et forsøk på å ta ballen, men endte i stedet med å sette hoften kontant i ansiktet på den franske innbytteren.

Battiston deiset bevisstløs i bakken. Det kraftige sammenstøtet påførte ham brukket kjeve, tre ribbeinsbrudd og to utslåtte fortenner. I tillegg fikk han en skade i ryggen som fortsatt sitter i. En stund lå han også i koma.

Dagens UEFA-president Michael Platini, som var Frankrikes store fotballstjerne på 80-tallet, sa senere at han trodde Battiston var død etter kollisjonen med Schumacher.

- Han hadde ingen puls og var helt blek, sa han.

Reagerte på oppførselen Oppgjøret fikk tilnavnet «Tragedien i Sevilla». Det ble verken dømt frispark eller gitt gult kort til Schumacher for skrekktaklingen.

Battiston er i dag sjef for ungdomsakademiet i Bordeaux. 57-åringen husker han la merke til Schumachers temperament fra benken.

- Jeg la merke til oppførselen hans og måten han gikk inn i dueller på med Dominique Rocheteau og Didier Six. Jeg syntes han var veldig oppildnet og hissig. Jeg bemerket dette til de andre spillerne på benken, sier Battiston til Daily Telegraph.

Han ble satt innpå etter 50 minutter på stillingen 1-1. Knapt sju minutter senere lå han nede for telling og måtte bæres ut foran 70.000 skrekkslagne tilskuere.

Schumachers umiddelbare reaksjon bedret ikke inntrykket franskmennene hadde av ham og det tyske laget. Mens Battistons lagkamerater omfavnet ham, sto Schumacher uinteressert i bakgrunne og ventet på å få ta utspark.

Målvakten framsto også lite angrende da han etter kampen ble informert om at Battiston hadde mistet et par tenner.

- Jeg skal betale for tannkronene, sa Schumacher.

- Gikk over streken Battiston tar ikke uttalelsen ille opp. Han er overbevist om at den fryktelige taklingen ikke ble gjort med vilje.

- Det var taktløst og lite lurt å si. Alt jeg vet er at Schumacher var en type som ville vinne for enhver pris, og at han den kvelden gikk over streken.

Tyskerne endte til slutt opp med å slå Frankrike 5-4 på straffer etter 3-3 i selve kampen. For Battiston var det mest irriterende med uhellet at «Les Bleus» hadde brukt opp byttene sine etter 57 minutters spill. I 1982-VM kunne lag bare bytte spillere to ganger i løpet av en kamp.

To år senere kunne han juble for fransk EM-triumf.

Fredag møtes Frankrike og Tyskland i VM-sammenheng for første gang siden 1986. Franskmennene har en god statistikk mot erkefienden før kvartfinalen på Maracanã i Rio de Janeiro. Siden 1996 har Frankrike kun tapt én av seks kamper mot Tyskland. Det ene tapet kom i fjor vinter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer