LABER INTERESSE: OL 2018 sliter med å selge billetter. Her er det noen kinesiske arbeidere som tar livet med ro.Foto: AP Photo/Andy Wong
LABER INTERESSE: OL 2018 sliter med å selge billetter. Her er det noen kinesiske arbeidere som tar livet med ro.Foto: AP Photo/Andy WongVis mer

Billettsvikt før OL i Pyeongchang

Skrekktall før OL: OL-sjef mener langrenn er verst

Bare 22,7 prosent av billettene er solgt. IOC fortviler.

(Dagbladet): Arrangøren sliter med salget av OL-billetter før lekene i Pyeongchang i februar neste år.

Drøyt fem måneder før OL-ilden tennes er bare 22,7 prosent av billettene solgt.

Tallene som presenteres av Inside the Game er historisk lave og aldri før har et vinter-OL vært mindre populært

Også i Norge er det begrenset interesse.

FEM MÅNEDER UNNA: OL i Pyeongchang starter i februar. Foto: AP Photo/Lee Jin-man
FEM MÅNEDER UNNA: OL i Pyeongchang starter i februar. Foto: AP Photo/Lee Jin-man Vis mer

Dagbladet får opplyst av Norges Idrettsforbundet (NIF) at det er solgt 476 billetter fordelt på 170 kunder på det norske markedet til vinter-OL i februar.

- Det er ikke tvil om at Pyeongchang er langt borte og dyrt for nordmenn. Det er lite tilgjengelig overnattingskapasitet, sier Elisabeth Seeberg, arrangementssjef i NIF, til Dagbladet.

Ifølge NIF har ikke Norge en viss kvote billetter som skal selges.

- Vi tenker ikke tall, sier Seeberg.

Den internasjonale olympiske komité, IOC, skal ha uttrykt bekymring for situasjonen og det sviktende billettsalget på verdensbasis.

Tallenes tale er tydelig. Totalt 1,18 million billetter er tilgjengelig til OL - og arrangøren hadde en målsetting om å selge 90 prosent allerede før OL-starten. Det er langt unna realiteten akkurat nå.

IOC skal også være skeptiske til salgsstrategien til vertsnasjonen Sør-Korea. Bare 4,85 prosent av billettene er solgt hos sørkoreanere, og en vertsnasjon har som regel rundt 70 prosent av det totale antallet billetter. Fasiten så langt er 52 000 billetter solgt i Sør-Korea.

OL-TOPP: Lee Hee-beom. Foto: Lee Jin-man / AP Photo / NTB Scanpix
OL-TOPP: Lee Hee-beom. Foto: Lee Jin-man / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Langrenn upopulært

Arrangementsleder Lee Hee-beom for OL 2018 forteller:

- Billettsalg er en av våre hovedprioriteringer. Vi fant raskt ut at kunstløp og ishockey er tre-fire ganger mer populært, sier Hee-beom til Reuters.

OL-toppen mener langrenn er blant dem som er minst ettertraktet.

- Lav-etterspørsel-øvelser som langrenn og Paralympics har bare solgt 10 til 20 prosent av det vi håpet på, sier Hee-beom.

Arrangøren forteller nå at de vil mobilisere lokale skoler for å fylle tribunene enkelte steder.

Dagbladet så tidligere i år nærmere på billettprisene som viser at langrenn er blant de aller billigste. Femmila eller tremila kan du se for 25,21 euro per billett. Det tilsvarer 200 kroner.

Dyrest av all idrett er ishockeyfinalen for herrer: 531 euro per billett (4992 kr). Du må også punge ut for å se kunstløp: 425 euro (3996 kr).

- Langrenn er stort i Norge, men på verdensbasis er det ikke like populært. Jeg tror ikke nordmenn vil valfarte til Sør-Korea i vinter, sier Seeberg i NIF.

Tregt

Arrangementsleder Lee Hee-beom har tro på at det blir bra til slutt.

- Dette er en nasjon som solgte mer enn åtte millioner billetter til Expo i Yeosu i 2012 (utstilling). Klart vi skal klare å selge én millioner billetter til OL, sier han.

Ifølge en talsperson for arrangøren har de likevel et håp om å redde billettsalget. Personen uttaler at «koreanere er kjent for å handle i siste liten». Noe av salgssvikten forklares med dårlig oppslutning i Kina og Japan.

Uroen rundt Nord-Korea og Kim Jong-un er også nevnt som en faktor som kan påvirke interessen rundt OL. Pyeongchang ligger rundt åtte mil fra grensa til Nord-Korea.

OL-HÅP: Kathrine Harsem på vei til pressetreffet i Livigno .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-HÅP: Kathrine Harsem på vei til pressetreffet i Livigno .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skeptisk

Også norske utøvere er klar over at det kan bli et spesielt OL. Dagbladet møtte Norges beste langrennsutøvere på høydesamling i Livigno i forrige uke:

Kathrine Harsem forteller:

- Det er kanskje ikke det beste landet å arrangere et OL, men jeg tror det blir en annerledes opplevelse. Jeg håper Kim holder seg innendørs når det er OL, sier Harsem til Dagbladet og ler.

- Situasjonen der borte er skremmende. Det er stemningen i OL jeg kanskje er mest skeptisk til. Jeg er usikker på hvor mye folk som kommer - og det blir neppe tilstander som i Norge eller i Europa, sier Harsem.

OL-FAVORITT: Marit Bjørgen i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-FAVORITT: Marit Bjørgen i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Marit Bjørgen sier kort:

- Blir det OL, så er det sikkert og trygt å reise dit. Det jeg tenker mest på er om det i det hele tatt blir noe, sier Bjørgen til Dagbladet.

Sondre Turvoll Fossli på sprintlandslaget forteller:

- Kim er nok en luring, men jeg føler vi har et bra apparat og jeg er ikke noe redd for at det skal skje noe. Jeg håpet aldri at det skulle bli noen OL-øvelser i Nord-Korea, men Sør-Korea må gå greit. Det er jo skremmende med prøveskyting, sier Fossli.

Geir Helgesen, direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, sa i april at situasjonen i Nord-Korea helt klart påvirker salget av billetter.

- Jeg tror det er helt ufarlig å reise til Sør-Korea og har sagt i 35 år at det ikke blir noen krig i Korea. Jeg forstår likevel at folk påvirkes av dekning i media om Kim Jong-un og Nord-Korea. Det er klart sånt påvirker billettsalg. Du får ikke lyst til å reise et sted der det spekuleres i at 3. verdenskrig kan bryte ut, sa Helgesen til Dagbladet.

OL starter 9. februar.

- JEG ER KNUST: I dag falt CAS-dommen, og Johaug blir utestengt i 18 måneder, og mister dermed OL. Video: NTB Scanpix Vis mer
- VELDIG URETTFERDIG: Marit Bjørgen om Therese Johaugs utestengelse i 18 måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer