TV-tallene stuper

Skrekktall forbløffer: - Ikke bra

Fjorårets langrennssesong opplevde blodrøde TV-tall sammenliknet med de siste åra. Det kommer fram i en rapport fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Therese Johaug mener at sporten må ta grep.

FALL: Som kvinnene som forsøkte å henge på Therese Johaug i VM i 2020 - sleit langrenn med å følge opp sine egne tall. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FALL: Som kvinnene som forsøkte å henge på Therese Johaug i VM i 2020 - sleit langrenn med å følge opp sine egne tall. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et fall på 31 prosent i TV-timer sendt. Eurosport sendte 1100 færre timer fordi de tapte rettighetene i nordiske grener til NENT - som ikke dekker verdenscupen i en sammenliknbar skala, skriver selskapet Nielsen, som har gjort rapporten for FIS.

Enkelt sagt:

  • Det er ikke blitt sendt mindre verdenscuplangrenn på TV de siste fem åra.
  • Media-interessen rundt langrenn har ikke vært lavere de siste fem åra.

Tallene for fjorårssesongen er cirka på samme nivå som de var i 2017/2018.

SYNKER: Dette er TV-tallene de siste fem åra i internasjonal langrenn. Foto: Nielsen
SYNKER: Dette er TV-tallene de siste fem åra i internasjonal langrenn. Foto: Nielsen Vis mer

Store svingninger

Selskapet Nielsen, som har skrevet rapporten, mener at noe av fallet kan forklares i at de to foregående sesongene hadde veldig gode tall:

- Det er et fall på 27 prosent i hvem langrenn når ut til. Den største grunnen er at tallene i Russland var ekstraordinære året før. Det handler om at russiske utøvere hadde stor suksess da norske utøvere ikke deltok i Tour de Ski og andre verdenscuprenn den ene sesongen, mens denne sesongen preget krigen i Ukraina tall på russisk TV, forklarer de.

I Norge ble sendetida til langrenn på nasjonal TV nesten halvert, ifølge rapporten. I 2021/21 ble det sendt i overkant av 211 timer på norsk TV. I år var tallet 117.

De største kanalene for langrenn, målt i TV-tid, er fortsatt Eurosports internasjonale sendinger. I rapporten kommer det fram at de står for 66 prosent av sendetida langrenn har.

GULL VERDT: At Aleksandr Bolsjunov leverer i toppen er veldig viktig for langrenns TV-tid. Russerne liker, som oss, å se sine helter vinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL VERDT: At Aleksandr Bolsjunov leverer i toppen er veldig viktig for langrenns TV-tid. Russerne liker, som oss, å se sine helter vinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke bra

Therese Johaug har fått med seg utviklingen, og mener at det er viktig at utøvere og andre tar grep for å sikre sportens framtid.

- Det er ikke bra. Vi må ta til oss at det ikke er så populært som det var før, og vi må ta konsekvenser og se hva vi kan gjøre inn i framtida, forklarer kvinnen fra Dalsbygda.

Johaug har rettet kritikk mot at kvinner og menn nå skal gå like langt i verdenscupen, noe som blant annet fører til at kvinner går lengre renn enn tidligere.

- Det vil si at differansen blir større, og det er kanskje ikke interessant for TV-seere å se på. Jeg vet ikke om dette er veien å gå hvis vi skal få langrenn mer interessant i framtida og med tanke på å bygge opp gode jentemiljøer. Jeg skal ikke slå det nord og ned før vi har forsøkt det en vinter, men vi må se på hva som kan gjøre at langrenn blir populært i framtida også

SPENT: Therese Johaug har preget langrenn i en årrekke. Hun er spent på hva framtida bringer or sporten hun elsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT: Therese Johaug har preget langrenn i en årrekke. Hun er spent på hva framtida bringer or sporten hun elsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Færre seere

Den norske langrennstreneren Hans Kristian Stadheim har, sammen med Jostein Vinjerui, ledet Storbritannias landslaget i en årrekke.

Han har lest og engasjert seg i rapporten:

- Det er trist. Dessverre er trenden at det er færre TV-seere - og det er det rapporten konkluderer med siste åra.

- Hva tror du at det kommer av?

- Jeg tror det først og fremst viser at hvis langrenn skal være attraktivt så trenger vi utøvere fra flere nasjoner, Jeg ser av rapporten at de store mengdene av TV-seere kommer fra de store europeiske landene, og at de har ikke hatt utøvere og profiler i toppen, noe som påvirker totalmengden. De landene har ikke hatt profiler som Justyna Kowalczyk, Katerina Neumannova og Pietro Piller Cottrer, for å nevne noen, forklarer Stadheim.

STOR FART: Kathrine Harsem kunne ikke hvile for lenge etter seieren i Holmenkollen Skishow. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Han fortsetter:

- Det må være noen helter og skurker i idretten. Gjerne i mange nasjoner, så det går an å bygge rundt en dramaturgi. Da er det mindre viktig hvilke distanser utøverne skal gå.

Det støtter den norske landslagsløperen Hans Christer Holund:

- Når det kommer til seertall så handler det kanskje om at langrenn går på flere kanaler, men jeg tror også profiler har mye å si. For noen år siden hadde vi for eksempel Alex Harvey fra Canada, Dario Cologna fra Sveits og Marcus Hellner fra Sverige. De var store profiler, og jeg tror at det blir viktig å få fram nye profiler fra flere land, sier Holund til Dagbladet.

FAGMANN: Hans Kristian Stadheim, her sammen med Hans Christer Holund under VM i 2019. Foto: NTB
FAGMANN: Hans Kristian Stadheim, her sammen med Hans Christer Holund under VM i 2019. Foto: NTB Vis mer

Vil ha diskusjon

Til tross for at tallene ikke er oppløftende, mener Stadheim at det er positivt at de blir løftet fram. Han håper at FIS og de store selskapene kan bruke den til å sikre tallene framover:

- Den rapporten føyer seg inn i en trend de siste åra, og FIS-president Johan Eliasch har selv uttalte at vi må se på hvordan TV-rettighetene deles ut og hele prosessen der. Han ønsker en strategi som er mer lik skiskyting (IBU), forklarer Stadheim.

- Hvor langrenn har blitt sendt er også et poeng. Det er bra at FIS tar en diskusjon rundt produktet deres. Det gjør de klokt i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer