SØRGELIG: Linn-Kristin Riegelhuth Koren trøster Stine Bredal Oftedal etter OL-tapet i semifinalen mot Russland. Nå går Norge mot et OL uten gull, for første gang siden 1984. Ikke siden 1996 har Norge vært dårligere enn Danmark og Sverige i medaljestatistikken.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SØRGELIG: Linn-Kristin Riegelhuth Koren trøster Stine Bredal Oftedal etter OL-tapet i semifinalen mot Russland. Nå går Norge mot et OL uten gull, for første gang siden 1984. Ikke siden 1996 har Norge vært dårligere enn Danmark og Sverige i medaljestatistikken.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Skrekktallene fra OL: Knust av Sverige og Danmark for første gang på 20 år

Norges tre OL-medaljer er desidert verst i Skandinavia. Danmark har 13 og Sverige har 10. - Trøst dere med at Finland er verre, sier svensk tv-profil.

  • 6Norge - Nederland kl. 16.30

RIO (Dagbladet): Norge går mot en av de dårligste OL-prestasjonene noensinne. Og hele nasjonens store gullhåp - håndballjentene - måtte gråtkvalte se at sterke Russland stakk av med finalebilletten.

For samtidig som sønderknuste håndballjenter forlot Future Arena i OL-byen, ble også (mest sannsynlig) Norges eneste håp om gullmedalje i Rio revet i fillebiter.

Norges OL-innsats er verst i Skandinavia og før ilden slukkes søndag, er tre bronse fasiten. Situasjonen er lysere hos våre naboer.

Sist Norge kom verst ut på medaljeoversikten av de skandinaviske landene i et sommer-OL, var tilbake i 1996. To gull, to sølv og tre bronse ble den norske fasiten i Atlanta. Noe som altså likevel er langt bedre enn årets fangst.

SVENSK GULL: Sarah Sjöström tok Sveriges eneste gull på 100m Butterfly. Foto: Giuliano Bevilacqua/ABACAPRESS.COM
SVENSK GULL: Sarah Sjöström tok Sveriges eneste gull på 100m Butterfly. Foto: Giuliano Bevilacqua/ABACAPRESS.COM Vis mer

Tallenes tale før OL-avslutning lørdag og søndag:

  • Danmark har 1-6-6
  • Sverige har 1-6-3
  • Norge har 0-0-3

Fattig trøst

- Trøst dere med at Finland er enda verre. Og Kiribati, sier den svenske tv-profilen Patrick Ekwall til Dagbladet.

SVENSK TV-PROFIL: Patrick Ekwall.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX 
SVENSK TV-PROFIL: Patrick Ekwall. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX  Vis mer

Finland står for øvrig med èn bronsemedalje før avslutningshelga i Brasil.

- Jeg synes synd på Norge. De har virkelig forsøkt alt de kan. Til slutt ble viljen og gleden over å knuse storesøster i damehåndball større enn å vinne OL. Men bra kjempet, sier Ekwall.

Svensken fortsetter:

- Glem ikke sjakk og undervannsrygby! Der er dere sterke. Ellers er det ikke mye, når det ikke er snø og is, sier mannen som jobber som programleder i Expressen under OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danskene gode

Foreløpig er det Danmark som leder den nordiske medaljekampen. Det overrasker ikke danskene i det hele tatt.

- At vi er best i Norden er ingen overraskelse. Det er slik vi hadde sett det for oss, og vi beviser det igjen. Jeg vet ikke en gang hvor mange medaljer Norge og Sverige har, sier OL-reporter Michel Davidsen fra danske BT.

Allerede på åpningsdagen fikk hele Danmark en opptur med Jakob Fuglsangs sølv i landeveisrittet på sykkel.

DANSK GULL: Pernille Blume vant overraskende gull på 50m fri. Foto: EPA/BERND THISSEN
DANSK GULL: Pernille Blume vant overraskende gull på 50m fri. Foto: EPA/BERND THISSEN Vis mer

- Den medaljen var nok med å gjøre presset mindre på de andre danske utøverne. Det har trolig hatt en positiv effekt, sier reporteren.

- Hva tenker du om den norske nedturen?

- Jeg personlig har ingen glede over at Norge gjør et svakt OL. Kanskje dere kan få rulleski-langrenn på OL-programmet til neste gang? spør Davidsen.

- Hvordan ble håndballjentenes semifinaletap mottatt i Danmark?

- Vi har det for travelt med vår egen suksess. Jeg er selv i Rio, og er ikke sikker på om danskene hjemme gjør annet enn å trekke på skuldrene, sier Davidsen.

Han får støtte av sin danske kollega i Ekstra Bladet.

- Med foreløpig 13 medaljer kan alle dansker strekker armene til værs. Det optimistiske målet var nemlig 10. Jeg er sikker på at Norge - og spesielt håndballjentene - slår kraftig tilbake, sier journalist Jan Kjeldtoft i Ekstra Bladet.

MÅ REISE SEG: Camilla Herrem    (i midten) tok til tårene og fikk trøst av lagvenninner tapet mot Russland. I dag er det nye sjanser. Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
MÅ REISE SEG: Camilla Herrem (i midten) tok til tårene og fikk trøst av lagvenninner tapet mot Russland. I dag er det nye sjanser. Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Norsk skuffelse

De norske håndballjentene tok OL-gull i både Beijing (2008) og i London (2012). Derfor blir dagens bronsefinale en liten nedtur - uansett resultat.

- Ja, vi kom hit og ville ta gullet. Det er skuffende. Jeg håper i hvert fall å reise hjem med en medalje, sier Nora Mørk til Dagbladet.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal er av samme oppfatning.

- Vi ville ha gull. Nå er drømmen knust. OL er det største man kan vinne, sier Oftedal til Dagbladet.

I sommer-OL i 1976 i Montreal tok Norge to medaljer (gull og sølv). I Los Angeles i 1984 tok Norge tre medaljer (sølv og to bronse) .

Nå kan Norge gå mot et OL uten verken sølv eller gull.