Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skrekktallene håndballgutta må bli kvitt: - Det er for dårlig

EMs nest dårligste på straffekast.

STRAFFE-TRENING? 
Landslagssjef Christian Berge har grunn til å være fornøyd med et supert EM-sluttspill så langt, men de norske herrene er blant mesterskapets dårligste fra straffemerket. Eksperter mener prosenttallet må opp for å lykkes mot storlagene Polen og Frankrike som venter. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRAFFE-TRENING? Landslagssjef Christian Berge har grunn til å være fornøyd med et supert EM-sluttspill så langt, men de norske herrene er blant mesterskapets dårligste fra straffemerket. Eksperter mener prosenttallet må opp for å lykkes mot storlagene Polen og Frankrike som venter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norge er klare for hovedrunden i håndball-EM etter gårsdagens seier mot Hviterussland. Nå er Polen neste motstander lørdag.

Landslaget har imponert håndballekspertene i flere faser av spillet, men på ett punkt er Norge nest svakest i EM:

Herrelandslaget scorer bare på 58 prosent av straffekastene. Bare Ungarn (56 prosent) er verre av de 16 lagene i mesterskapet.

- Det er for dårlig, sier tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen til Dagbladet.

IMPONERT:
Vipers-trener Gunnar Pettersen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMPONERT: Vipers-trener Gunnar Pettersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det kan straffe seg mot topplagene, sier håndballprofil Øystein Havang til Dagbladet.

Norge har satt 11 av 19 straffekast i de tre første kampene:

• André Lindboe har scoret på fire av sju.
• Kristian Bjørnsen har fire av sju.
• Kent Robin Tønnesen har tre av fem.

Bør ligge på 80 Flere av Norges motstandere har langt høyere tall.

Puljerivalene Kroatia og Frankrike står med 80 prosent uttelling fra 7-meteren Våre nordiske kolleger Danmark (100 prosent) og Sverige (75) er også langt over den norske standarden.

- Dette må bli bedre. En god straffeskytter skal ligge på rundt 80 prosent. Han skal score på åtte av ti, sier Pettersen.

IKKE BEKYMRET: 
Øystein Havang.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Øystein Havang. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Disse prosenttallene gjør prestasjonen til håndballgutta mer imponerende: Nemlig at de går videre og vinner kamper til tross for at de roter i overtallsspill og på straffer, sier Vipers-trener Pettersen.

Men på den generelle skuddstatistikken er Norge solide med 61 prosent. 88 mål på 145 forsøk er fasiten. Bare Frankrike og Island (63 prosent) og Kroatia (66 prosent) er mer effektive.

- Hvem bør ta straffer, Pettersen?

- Bjørnsen er normalt sikker, men har ikke fått det helt til. Lindboe har jo gjort sakene sine bra for Elverum i Champions League. Jeg er overbevist om at tallene vil se langt bedre ut seinere i VM. Mot de beste lagene har Norge ikke råd til å misse for mye, sier Pettersen.

- Rare valg Øystein Havang har en rekke landskamper for Norge er nå trener i Drammen. Han er ikke bekymret for de norske straffemissene.

- Det har jo gått bra med Norge så langt, og de prosentene vil krype oppover. Åtte av ti skal være innen rekkevidde i kampene som kommer. De marginene som går imot Norge på straffekast, er kanskje med Norge i andre situasjoner. Mot et topplag som Polen kan det være et straffekast som avgjør hele kampen. Det er viktig å være skjerpet og legge inn litt ekstra trening, sier Havang til Dagbladet.

Tidligere landslagsspiller Geir Oustorp forklarer de mange straffebommene slik:

- Det er litt typisk at man bommer på straffer da mye står på spill. Da gjør man ofte en del rare valg, sier Geir Oustorp til Dagbladet.

Kan slå alle Norge tok med seg fire poeng til hovedrunden og topper pulja sammen med Polen som har samme poengsum. Håndballgutta møter Polen, Frankrike og Makedonia - tre kamper som avgjør om Norge får én av de to plassene som sikrer semifinalebillett.

- Innsatsen så langt er strålende. Jeg er veldig imponert over bredden i troppen. Hele laget bidrar og de er ikke avhengig av enkeltspillere, sier Gunnar Pettersen.

STRAFFE-ALTERNATIV: 
Kristian Bjørnsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRAFFE-ALTERNATIV: Kristian Bjørnsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Nå har Norge alt å vinne. Polen er et etablert topplag og Frankrike er et av verdens beste. Ingen i Håndball-Norge forventer seier mot disse, men vi har klart det før. På det beste kan Norge ryste hvem som helst, sier Pettersen.

Øystein Havang holder alle muligheter åpne:

- Norge har funnet flytsonen, men det er en ekstremt tøff vei videre. Det viktigste er at mulighetene for en semifinale fortsatt er der. Vi skal ikke forvente det, men det gir motivasjon for spillerne å se at muligheten for en overraskelse er tilstede, sier Havang.

Treffprosent på straffekast i EM:

1. Polen 6/6 - 100 prosent
2. Danmark 2/2 - 100
3. Montenegro 1/1 - 100
4. Tyskland 8/9 - 89
5. Island 12/14 - 86
6. Kroatia 12/15 - 80
7. Slovenia 7/9 - 78
8. Sverige 3/4 - 75
9. Serbia 8/11 - 73
10. Frankrike 10/14 - 71
11. Makedonia 12/17 71
12. Spania 7/10 - 70
13. Russland 7/11 - 64
14. Hviterussland 8/13 - 62
15. Norge 11/19 - 58
16. Ungarn 5/9 - 56

Kilde: EHF

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media