ET BILDE PÅ STATISTIKKEN: Det er kun Evertons Dominic Calvert-Lewin som har fått mye spilletid på toppnivå, av de elleve spillerne som startet finalen i U20-VM i sommer. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
ET BILDE PÅ STATISTIKKEN: Det er kun Evertons Dominic Calvert-Lewin som har fått mye spilletid på toppnivå, av de elleve spillerne som startet finalen i U20-VM i sommer. Foto: AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB ScanpixVis mer

Lite spilletid på engelske talenter

Skrekktallene som bekymrer England-trener: - Milevis bak

De engelske unggutta som vant U20-VM i sommer har kun vært på banen i 15 av 70 Premier League-kamper denne sesongen.

England U21 - Skottland U21 fredag 20.45

(FourFourTwo): Everton-spissen Dominic Calvert-Lewin sikret Englands første VM-tittel i fotball siden 1966 da U20-laget gikk til topps i turneringen i sommer.

Ti av de elleve spillerne som startet den finalen, der det ble 1-0 over Venezuela, konkurrerer om startplass når Englands U21-lag tar imot Skottland i kveld.

Men fire måneder etter VM-jubelen, viser statistikken at ungguttene ikke får store sjanser i hjemlig Premier League. Talentene fra U20-VM har kun vært på banen i 15 av sesongens 70 spilte Premier League-kamper, skriver ESPN.

Calvert-Lewin står for halvparten av kampene (har spilt i samtlige ligakamper). Everton-angriperen kjemper med Wayne Rooney, Sandro Ramirez og Oumar Niasse om spilletid i klubben.

De øvrige spillerne med Premier League-minutter fra finalen er Tottenhams Kyle Walker-Pieters (98 minutter over to kamper), Liverpools Dominic Solanke (70 minutter over fire kamper som innbytter), Lewis Cook (90 minutter for Bournemouth) og Jonjoe Kenny (14 minutter for Everton).

KOMMET INNPÅ: Liverpools Dominic Solanke (t.h.) har fått noen få minutter med Premier League-fotball. Foto: NTB Scanpix
KOMMET INNPÅ: Liverpools Dominic Solanke (t.h.) har fått noen få minutter med Premier League-fotball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Milevis bak

Dette har vært et vedvarende problem for aldersbestemte landslag i England, hvor de største klubbene ofte prioriterer utenlandske talenter framfor de engelske i egne rekker.

Det ser vi også et godt eksempel på i U21, hvor flere av U20-spillerne fra i sommer nå spiller. Den engelske landslagstreneren Aidy Boothroyd mener England er «milevis bak» nasjoner som Spania, Tyskland, Italia, Frankrike og Portugal.

- Det vil alltid være bedre dersom de fikk flere kamper. Vi sier dette under hver eneste turnering, men i årets U21-mesterskap var det store samtaleemnet i FA at den spanske troppen hadde 21 000 flere minutter enn oss på toppnivå, og Tyskland hadde 14 000 minutter mer, sier Boothroyd.

Seieren i U20-VM viser at de engelske spillerne absolutt er gode nok, sammenliknet med jevnaldrende spillere i andre europeiske fotballnasjoner.

- Ja, det er de. De er de beste i verden i U20, blant de fire beste i U21, U17 er topp to og U18 og U19 vant sine respektive turneringer, så faktum er at spillerne er gode nok, sier Boothroyd.

The Guardian skriver at de spanske spillerne i U21-EM i sommer totalt hadde 38 891 minutter i hjemlig liga fordelt mellom seg. Italia hadde 33 367 minutter med fotball i beina og Tyskland 32 994 minutter. England hadde på sin side totalt 17 914 minutter med fotball.

BEKYMRET: England-trener Aidy Boothroyd. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
BEKYMRET: England-trener Aidy Boothroyd. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

Får sjansen i Spania

Joe Donnohue jobber med å se på oversikten over hvor mye spilletid fotballspillere under 23 år får rundt om i verden.

- En av de tingene vi har sett over sesongen, er at La Liga ser ut til å gi spillere under 23 år flere muligheter, uttalte Joe Donnohue i juli.

- Det er ikke tilfeldig at Spania ofte leverer på ungdomsnivå når de spiller på et så høyt nivå fra ung alder. Du må ha utholdenheten og den mentale styrken til å spille slike kamper, og mange unge, engelske spillere får bare muligheten i cuper hvor det ikke er den samme intensiteten som under en toppkamp i ligaen, mente han.

Han peker på at det spanske fotballforbundet har mer makt over klubber enn det engelske, noe du kan se på antall unge spillere som er med i A-lagstropper på toppnivå.

Bevist at de kan

Engelske unggutter som Marcus Rashford (19) og Dele Alli (21) har i nyere tid vist at de tar nivået når de først har fått en skikkelig mulighet. Duoen hører likevel til unntaket.

- Guttene våre har bevist at de kan gjøre det og de trenger muligheten til å vise at de kan gjøre det i Premier League. Det er vanskelig, dog, fordi jeg har vært manager der (i Watford journ.anm.) og du må spørre deg når du kan stole på ungguttene. Noen klarer det. Men andre klarer det ikke, sier U21-treneren.

Everton er et av foregangsklubbene på området. De spilte nylig sin 1000. kamp med en egenprodusert spiller i troppen. Tom Davies (19) og Ademola Lookman (19) er to engelske spillere som fikk en de, spilletid forrige sesong.

På det engelske A-laget til England går det bedre. Der har du spillere som Jordan Pickford (23), Jonathan Stones (23), Eric Dier (23) og Raheem Sterling (21). Det er likevel færre unggutter på laget sammenliknet med talentfabrikkene til nasjoner som Tyskland og Frankrike.

Talenter på løpende bånd

Sistnevnte har blant annet produsert Kylian Mbappé (18) og Ousmane Dembele (20) som gikk for gigantsummer i sommerens overgangsvindu. Også Thomas Lemar (21) er en ny stjerne på den franske himmelen.

I tillegg har Les Bleus spillere som Samuel Umtiti (23), Benamin Mendy (23) og Tiemoue Bakayoko (23), for å nevne noen.

Tyskland har på sin side stortalenter som Timo Werner (21), Julian Weigl (22), Leroy Sané (21), Julian Brandt (21) og Joshua Kimmich (22), som alle får mye spilletid i sine respektive storklubber.