FOKUSERT: Kjetil Borch er straks klar for ro-VM. Verdensmesterskapet er et steg på veien mot 29-åringens store mål: OL i Tokyo neste år. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
FOKUSERT: Kjetil Borch er straks klar for ro-VM. Verdensmesterskapet er et steg på veien mot 29-åringens store mål: OL i Tokyo neste år. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Skrekkvarme i Tokyo: - Som å ro i et solarium

VM er like rundt hjørnet, men det er OL som står i tankene til Kjetil Borch. Han gjennomfører ekstreme forberedelser for å knuse konkurrentene.

Publisert

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Kommende uke er det ro-VM, men det er OL i Tokyo neste år som okkuperer tankene til Kjetil Borch. «Tokyo 2020 on my mind», skriver han på sin egen Instagram-profil.

- Jeg kunne kastet alle mine medaljer, fra kretsmesterskap, EM, VM og OL i søpla i bytte mot et OL-gull. Så høyt henger det, forteller Borch til Dagbladet.

29-åringen tok bronse sammen med Olaf Tufte under OL i Rio i 2016, og deltok også i OL i London fire år før - et mesterskap som var en «organisatorisk katastrofe av dimensjoner», ifølge Borch.

- Det går ikke an å si det på noen annen måte. Jeg håper ikke det skjer igjen.

Det er likevel med en viss skepsis han ser fram mot neste sommer. For alt virker ikke å være optimalisert for roing i den japanske hovedstaden, ett år før lekene braker løs.

Vindmøller ved robanen

Som regjerende verdensmester i singlesculler kan 29-åringen være et av Norges fremste gullhåp i Japan. Borch skal gjøre alt som er menneskelig mulig for å være i best mulig form til OL, og krysser fingrene for at forholdene i robassenget er like for alle når startskuddet går.

- Det blåser mye i Tokyo. Det står vindmøller installert bare noen hundre meter unna banen. Det er aldri et godt tegn.

- Hva tenker du om vurderingene som er gjort?

- Det finnes sikkert bedre steder å ro i Japan, for å si det sånn. Men så lenge det er likt for alle, er det ingen problem. Det kan blåse rett motvind, og alle får like bølger. I teorien kan det skje, men i praksis skjer det aldri. I et slikt basseng blir det alltid sirkulasjon og strømforskjeller.

For publikum vil eventuelle vindkast være en etterlengtet nedkjøling i Tokyo. For rapportene et år i forveien tyder på at det kan bli uutholdelig varmt under mesterskapet.

ROSTJERNE: Kjetil Borch er et av Norges store gullhåp før OL i Tokyo. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
ROSTJERNE: Kjetil Borch er et av Norges store gullhåp før OL i Tokyo. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Kollapset av Tokyo-varmen

Forrige uke ble junior-VM i roing arrangert i Tokyo som en test før OL. Tre roere måtte få medisinsk behandling for heteslag, mens flere andre utøvere skal ha slitt med å holde seg på beina.

Temperaturen skal ha vært rundt 34 grader, men på grunn av luftfuktigheten i Tokyo er det fryktet at gradestokken vil overstige 50 grader i følt temperatur neste år.

- Det er rart at det ikke var flere, sier Borch om roerne som kollapset under junior-VM. Det norske håpet mener likevel at det vil være forsvarlig å gjennomføre OL i verdensmetropolen.

- Ja, er det ikke det, da? Vi holder jo bare på i knappe åtte minutter, det er verre med triatlon, sykling og langdistanseløping. Men det er ingen plass å gjemme seg for oss ute på vannet. Der er det enda verre, fordi vi får refleksjoner fra vannet. Det er som å sitte og ro i et solarium.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.04.2012 STREAKER: Den tradisjonsrike kapproinga på elva Thames ble stoppet av denne karen. Video: BBC / Reuters. Vis mer

Borchs ekstreme grep

Borch velger å ikke tenke på varmen som noe negativt, men noe han kan dra nytte av. Er han bedre forberedt enn konkurrentene på det som kommer, er det noe han kan dra nytte av. Friidretts-VM i Qatar ble flyttet til høsten på grunn av ekstremvarmen, men Borch tror OL kommer til å gå i august for alltid.

- Det er hogd i stein, kanskje bokstavelig talt, en eller annen gang i antikken, spøker han.

Forberedelsene til det som venter i Tokyo har vært i gang i lang tid. Airconditionen i bilen står konstant på 28 grader. Når det er varmt ute, sover Borch med dyne. Et varmt rom for mannen i gata, føles kjølig for toppidrettsutøveren. Roeren gjennomfører også økter i varmerommet på Olympiatoppen for å akklimatisere seg.

Etter at han røk menisken i desember 2017, har Borch tatt ekstreme grep. Han gjennomførte rehabiliteringen etter operasjonen i rekordfart, og tok på sensasjonelt vis VM-gull i september 2018. Allerede under opptreningen før fjorårets VM, var det OL som sto i tankene. Stjerneroeren er villig til å ofre alt for å nå sitt store mål.

- Jeg har et prinsipp som er inspirert av den britiske herrefireren før OL i Atlanta i 1996. De hadde gjort det skikkelig dårlig, og stilte seg spørsmålet «Skal vi fortsette å være middelmådige eller skal vi begynne å bli best?». Det er egentlig veldig enkelt, men det er veldig få som tør å gjøre det. Hver gang jeg står overfor et valg, for eksempel hvis en kompis spør om vi skal ta en burger på Aker Brygge og jeg har sinnssykt lyst til å gjøre det, tenker jeg «Vil det føre til at jeg ror fortere i OL i Tokyo?». Hvis nei, da gjør jeg det ikke.

SYKKELØKT: Borch trener mye på Olympiatoppen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
SYKKELØKT: Borch trener mye på Olympiatoppen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Rekordstor konkurranse

Neste uke er det VM i roing i Linz, Østerrike. Borch er regjerende verdensmester, men har ikke hatt en optimal oppladning. Før EM i vår var han usikker på om han kunne stille til start to dager før løpet, og da han til slutt valgte å delta klarte han bare å ta seg til B-finalen.

Nå er formen stigende, og VM-gull er nok en gang målet for Horten-roeren.

- Jeg håper ikke at jeg skal kopiere det, men forbedre det, sier han ambisiøst.

Konkurransen er derimot beinhard. Utøvere fra 44 ulike nasjoner står på startstreken i Borchs klasse - et rekordstort VM-felt.

- Det er bra og sunt med konkurranse. Hvis jeg vinner på walkover og det skjer for lett, får jeg ikke den samme gleden av det.

- Konkurransen i et pre-olympisk år er på høyde, om ikke større, enn i et OL. Hvis du ikke har dagen - «too bad» - da er du ute. Det er veldig brutalt, men så lenge banene er like, er det rettferdig. Det er ingen plass å gjemme seg i roing.

Ro-VM går mellom 25. august og 1. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer