I SMERTER: Fabian Cancellara brakk to ryggvirvler da han veltet på mandagens Tour de France-etappe. Men de siste seks milene syklet sveitseren, for til mål skulle han. Foto: AP Photo/Christophe Ena
I SMERTER: Fabian Cancellara brakk to ryggvirvler da han veltet på mandagens Tour de France-etappe. Men de siste seks milene syklet sveitseren, for til mål skulle han. Foto: AP Photo/Christophe EnaVis mer

Skrekkveltene i Touren: - Hvis man kan sykle videre, så gjør man det

Syklistene som skal fullføre.

(Dagbladet): Mandagens Tour de France-etappe ble preget av en skikkelig skrekkvelt, og gårsdagen ble også dramatisk da flere ryttere sleit på brusteinspartiene.

Mandag kveld ble det klart at Fabian Cancellara, som sa satt med den gule trøya, var èn av seks ryttere som sto av treukersrittet etter den forferdelige velten noen timer før. Cancellara hadde tydelig vondt i ryggen, men satte seg på sykkelen igjen og fullførte de resterende 60 kilometrene av etappen. Etter undersøkelser på kvelden kom det fram at Cancellara hadde syklet de kilometrene med ikke mindre enn to brukkede ryggvirvler.

Det er langt fra første gang en Tour de France-rytter har kastet seg tilbake på sykkelen for å fullføre en etappe etter et velt. Koste hva det koste vil, tydeligvis.

- Leker med livene våre Dag Erik Pedersen (56) var i sin tid som proffsyklist innblandet i velt.

- Contador sa i går at «vi leker med livene våre» - det er det sykkel handler om. Det er jo en livsfarlig idrett, egentlig. Man begynner ikke å sykle fordi man vil drive med en ufarlig idrett. Da skulle man valgt curling, sier Pedersen til Dagbladet.

Pedersen, som for tiden kommenterer Tour de France på NRK Radio, noterte seg over 40 seiere som sykkelproff. Blant annet tre etappeseiere i treukersrittet Giro d'Italia.

TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Dag Erik Pedersen, her sammen med Dag Otto Lauritzen og Jaanus Kuum.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix
TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Dag Erik Pedersen, her sammen med Dag Otto Lauritzen og Jaanus Kuum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix Vis mer

Han sier at når rytterne setter seg tilbake på sykkelen umiddelbart etter et velt, er det nærmest på instinkt.

- Vi er opplært til at vi bare må komme i gang igjen, og vi må videre. For meg, de gangene jeg var involvert i alvorlige velt, så var det egentlig bare å se om det var mulig å sykle videre. Hvis det var det, så var det ikke noe tema å stå av. Også er det slik at etter et par rolige dager der man tillater seg å være litt forslått og sliten, så kan din etappe komme. Hvis du vinner, så er alt glemt, sier Pedersen.

Syklet tre uker med bekkenbrudd Det var på rittets første etappe i 2013 at Geraint Thomas var involvert i et velt. Briten pådro seg et brudd i bekkenet, men legene sa at det ikke ville bli verre av å sitte på sykkelen. Spørsmålet var om han i det hele tatt kom til å tåle smerten.

Den bet han i seg. Thomas kom seg til Paris etter tre beinharde uker - der han hadde bidratt til at lagkompisen Chris Froome vant rittet sammenlagt.

Thomas føyer seg inn i rekken over de som nekter å gi seg, koste hva det koste vil.

- Det er jo litt det jeg var inne på - sykkelsporten er en litt annen kategori, rytterne har en høy smerteterskel. Det ligger i sykkelsporten at man må utholde smerte over lengre tid enn i noen annen idrett. Etappene kan jo vare i 6-7 timer. Det er tre ganger femmila i Kollen, det, sier NRK-ekspert Pedersen til Dagbladet.

Sykkel delt i to Kurt Asle Arvesen var gjennom noen velt i sin proffkarriere. I 2004 var han uheldig gjennom hele Tour de France. Da veltet han stygt tidlig, og flere ganger, og fortsatte med bandasjert kropp. Han kom seg likevel til Paris. I 2009 veltet han og brøt kragebeinet - men fullførte likevel de ti milene som gjensto på etappen.

AU: Johnny Hoogerland ble kastet inn i et piggtrådgjerde etter et sammenstøt med en bil. Foto: REUTERS/Stringer
AU: Johnny Hoogerland ble kastet inn i et piggtrådgjerde etter et sammenstøt med en bil. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

I Vuelta a Espana i 2011 så det veldig stygt ut da Arvesen krasjet med en gutt som løp uti veien. Arvesen hadde da en fart på 60-70 km/t. Arvesen skled langt bortover asfalten, og sykkelen ble delt i to. Han stilte til start på etappen dagen etter, men trakk seg den ettermiddagen. Det gikk bra med gutten.

Et av skrekkveltene som huskes best, er da Johnny Hoogerland krasjet med en bil og deiset inn i et piggtrådgjerde i 2011. Nederlenderen fullførte etappen, men måtte sy hele 33 sting etter å ha blitt kastet inn i gjerdet.

FULLFØRTE MED BEKKENBRUDD: Geraint Thomas. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
FULLFØRTE MED BEKKENBRUDD: Geraint Thomas. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer