Skremmende ineffektive

Etter 20 serierunder i Tippeligaen er Rosenborgs effektivitetsprosent 31. Sist laget var i Mesterligaen, var den på fattige seks prosent.

ATEN (Dagbladet): På Optas statistikk for Mesterligaen 2002/2003 havnet Rosenborg på 30. plass av de 32 lagene hva effektiviteten angikk. På 63 avslutninger scoret de bare fire mål. Laget de slo ut i kvalifiseringen til årets mesterligaspill, Maccabi Haifa, spilte like mange kamper (6) og scoret 12 mål. På nøyaktig det samme antallet avslutninger (63).

-  Det er bare én ting å si om den statistikken, og det er at den er for dårlig, sier Frode Johnsen til Dagbladet.

-  Seks prosent uttelling på avslutningene - uansett hvor store sjansene har vært - er ikke nærheten av hva som må til om man har ønsker om å hevde seg. Det er rett og slett elendig. Vi skal score mer enn fire mål på 63 avslutninger.

Må skape mer

Harald Martin Brattbakk deler Frode Johnsens syn på effektiviteten. Og sper på med følgende:

-  Statistikkens problem er imidlertid at den ikke forteller hvor store sjansene/avslutningene har vært. Slik jeg kan tolke det må jo Maccabi Haifas klare målsjanser både ha vært større og farligere. Men det hjelper jo ikke oss at våre sjanser ikke var store nok - snarere tvert imot.

-  Utfordringen nå blir å skape så mange og store målsjanser at vi øker effektiviteten betraktelig.

Johnsen innrømmer at det er vanskeligere å score mål i Europa enn i Tippeligaen. Men ikke mye vanskeligere som under den siste innsatsen i Mesterligaen.

-  Det er ikke verre å score på en dødball her enn det er å score på en dødball mot Vålerenga.

-  Vi må med andre ord skjerpe oss på den delen av spillet også. Men ut over dødballene er det jevnt over vanskeligere. Fordi vi møter bedre lag som tar oss tidlig og tetter igjen.

Bedre motstandere

Harald Martin Brattbakk snakker også om motstandernes defensive kvaliteter. Som er langt over de RBK møter hjemme i Norge.

-  Større kvalitet, bedre individualister og bedre defensiv samhandling, sier han.

-  Derfor skaper vi ikke nok sjanser. Men det er ikke umulig - det har vi bevist mange ganger før. Og skal vi komme dit vi ønsker denne gangen, må vi sørge for at de sjansene vi skaper er så store at det kan scores mål av dem også.

I Rosenborgs kvalifisering til Mesterligaen har Brattbakk scoret på bortebane mot begge motstanderne. Så det er grunn til å håpe på litt ny Brattbakk-magi i kveld.

-  Jeg har scoret 30 mål i Europa, sier han og smiler.

-  Jeg vet hvordan det gjøres.