Reagerer på foreldres utstyrsjag:

- Skremmende

Før jul skrev Dagbladet at én av seks norske foreldre må ty til kreditt for å få råd til å kjøpe idrettsutstyr til sine barn. Den utviklingen mener noen av landets største langrennsstjerner er skremmende.

IKKE VIKTIG: Pål Golberg mener utstyret ikke er viktig i barneåra som langrennsløper. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE VIKTIG: Pål Golberg mener utstyret ikke er viktig i barneåra som langrennsløper. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er trist at det er den veien vi går, at utstyr er en så viktig del av idretten. Det er idrettsgleden, leken og treningen som gjør deg god i det lange løp, ikke utstyret, sa langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet. Han mener trenden er alarmerende.

For en undersøkelse utført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra SpareBank 1, viser en dyster utvikling.

I overkant av én av seks norske foreldre må ty til kreditt for å få råd til å kjøpe idrettsutstyr til sine barn. Det er en økning på 70 prosent sammenliknet med i fjor.

Andelen som har tatt opp kreditt for innkjøp av sportsutstyr til barna, er høyest blant unge foreldre og husholdninger med lav inntekt.

- Kan ikke kjøpe idrettsglede

Nå tar flere av de norske langrennsstjernene et aldri så lite oppgjør med norske foreldres utstyrsjag.

- Det er skremmende. Jeg tror man kan komme langt med sunn fornuft, så lenge man har idrettsglede i yngre år med det utstyret man har. Man kan ikke kjøpe seg til idrettsglede, mener vinner av Ski Tour 2020, Pål Golberg.

- Det er klart at det alltid vil være noen som gjør det ene og noen andre som gjør det andre, men det er viktig å signalisere at man ikke trenger flere par ski og smøring i dyre dommer for å ha det gøy på ski, sier Golberg til Dagbladet.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. Vis mer

- Helt utrolig

Sindre Bjørnestad Skar husker tilbake til sin egen barndom og forteller at utstyret aldri var avgjørende for at han slo gjennom som langrennsløper.

- Det er jo helt skremmende å høre. Jeg hadde det utstyret jeg trengte for å komme meg fra a til b på ski, men det tok mange år før jeg hadde topputstyr og før jeg hadde mange par ski, forteller Skar til Dagbladet.

For sprinteren var noe av motivasjonen i barndommen å få bedre utstyr, jo bedre han ble. Det meste av utstyret fikk Skar i arv fra sin eldre bror.

28-åringen mener det blir helt feil at utstyret skal ha så mye å si for hvem som blir best i langrennssporet.

- Det er helt utrolig at økonomi skal bestemme hvem som skal få lov til å gå fort eller ikke, slår Skar fast.

I undersøkelsen kommer det også fram at over to av tre foreldre synes at barneidretten er for dyr.

Sportsutstyr trekkes fram av mange som en avgjørende kostnadsdriver.

- Brukt bruktutstyr!

Håvard Solås Taugbøl ønsker å slå et slag for de ulike idrettslagenes bytteordninger, låneutstyr og bruktsalg.

- Det er klart at det ikke er noen god utvikling at det er såpass mange som må ty til kreditt. Jeg føler det er flere gode muligheter til å skaffe seg bruktutstyr og billigere utstyr. Men man trenger mer opplysning om det, for jeg tror ikke mange vet om det. Da kan man kanskje minke det antallet der, sier Taugbøl til Dagbladet.

I sin egen oppvekst var Taugbøl, som veldig mange andre barn, opptatt av forbildene sine og ønsket seg det samme utstyret som dem. Men i hans miljø på Lillehammer var man opptatt av å ikke kjøpe mer enn man trengte.

- Vi hadde flere slike bruktmarked hvor vi kom med gammelt utstyr og kunne selge det til andre som trengte det. Det fikk vi mye ut av. Da blir man kvitt utstyr man ikke bruker og så får andre glede av det, forteller 27-åringen.

Lillehammer-sprinteren mener utstyret ikke er det viktigste i barneåra.

- Det tror jeg også det er viktig at vi viser. I starten er det ikke utstyret som er det viktigste. Det er det å kjenne på vennskapet og gleden med å konkurrere i idretten. Det må være fokus, avslutter Taugbøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer