Pål Gunnar Mikkelsplass

- Skremmende

Pål Gunnar Mikkelsplass (60) erkjenner at han var vitne til spiseforstyrrelses-hysteriet som utbredte seg på 1980-tallet.

TROR PÅ ÅPENHET: Pål Gunnar Mikkelsplass mener åpenhet er et steg i riktig retning for å forhindre spiseforstyrrelser i idretten. Foto: Terje Pedersen / NTB
TROR PÅ ÅPENHET: Pål Gunnar Mikkelsplass mener åpenhet er et steg i riktig retning for å forhindre spiseforstyrrelser i idretten. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror det var verst på 1980-tallet. Jeg tror det var verre da enn hva det er i dag. Absolutt, sier Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

- Det er jeg ikke i tvil om, fortsetter han.

Dagbladet har de siste dagene skrevet om tre norske landslagsutøvere i langrenn som tidlig på 1980-tallet utviklet alvorlige spiseforstyrrelser, i en tid der det ble økt fokus på vekt og kosthold for å gå raskere.

I går sto junior-norgesmester Sissel Bjerkenås fram med sin histore om en ekstrem spiseforstyrrelse, som etterhvert utviklet seg til å bli en kamp mellom liv og død.

Tidligere i dag kom ytterligere to landslagsløpere fra den samme epoken fram med sine sterke historier om anoreksi og tunge spiseforstyrrelser.

- Jeg husker lagvenninner som gikk veldig mye ned i vekt og ble råtynne. Jeg kjente på at det burde jeg også klare. De landslagsjentene som ikke var syltynne fra før; de ble tynne. Jeg brukte avføringsmidler og sultet meg selv. Det var et sykt spisemønster, fortalte en av dem, Eli Irene Husum til Dagbladet i dag.

- Skremmende

Pål Gunnar Mikkelsplass befant seg på juniorlandslaget da Bjerkenås, som er noen år eldre, trente på rekruttlandslaget. Likevel kan han huske hvordan det kvinnelige stortalentet, over tid, ble en annen versjon av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.