- Skremmende

Charlotte Kalla om tallene som kom fram i Dagbladets undersøkelse om spiseforstyrrelser.

PROBLEM: Charlotte Kalla tror spiseforstyrrelser i langrenn har vært et problem i hennes tid på landslaget også. Foto: Terje Pedersen / NTB
PROBLEM: Charlotte Kalla tror spiseforstyrrelser i langrenn har vært et problem i hennes tid på landslaget også. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet har over lang tid jobbet med en serie som har fått navnet «En syk ski-nasjon».

I serien har det blant annet kommet fram at flere tidligere landslagsløpere peker på 1977 som året hvor norsk langrenn endret form og fasong - med økt fokus på vekt og kosthold.

Dagbladet har kontaktet 40 av kvinnene som var på Norges junior- og/eller elitelandslag i langrenn i epoken 1978 til 1986. 31 av dem har besvart Dagbladets undersøkelse, og av disse erkjenner 35 prosent at de selv slet med en spiseforstyrrelse i løpet av skikarrieren.

Blant juniorlandslagsløperne som ikke klarte å ta steget opp til elitelandslaget, oppgir hele 67 prosent av respondentene at de slet med en spiseforstyrrelse.

Den svenske langrennstjerna Charlotte Kalla reagerer når hun blir presentert disse tallene.

- Dette her har jeg ikke sett før. Men oj … dette er skremmende tall, sier Kalla ifølge svenske Expressen.

Kalla er på plass i italienske Val Senales i disse dager. Hun har vært lenge på det svenske landslaget, og på spørsmål om hun kjenner igjen det som presenteres, svarer hun:

- Ja, det er nok et problem som har kommet og gått selv under min tid som aktiv. Men samtidig så føler jeg i dag at vi har sterk støtte rundt oss på dette emnet. Trenere, kostholdseksperter, leger med flere.

Kalla får også spørsmål om hun syns det er vanskelig å holde seg på rett side når det gjelder vekt.

- Jeg mener nok at jeg har den støtten rundt meg for å kunne håndtere det på best mulig måte. Og jeg har opp gjennom åra lært utrolig mye om hvordan kroppen min fungerer, hva den trenger. Man har et eget ansvar i dette også. Det er en jobb alle må gjøre, sier Kalla, som mener det er viktig å påpeke at dette ikke bare handler om eliteidrett, men også i samfunnet ellers.

Den svenske langrennshelten Thomas Wassberg reagerer også på Dagbladets funn.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer