Ingrid Kristiansen om Therese Johaugs piggsko-planer:

-Skremmer meg

Therese Johaug skal begynne å trene med piggsko for å ta nye steg på løpebanen. Det skremmer den tidligere løpedronninga Ingrid Kristiansen som frykter det kan gi alvorlige konsekvenser for Johaug.

KLAR OVER RISIKO: Therese Johaug sier hun er klar over skaderisikoen ved piggsko på friidrettsbanen. Her med normale løpesko under Impossible Games i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR OVER RISIKO: Therese Johaug sier hun er klar over skaderisikoen ved piggsko på friidrettsbanen. Her med normale løpesko under Impossible Games i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det skremmer meg, er Ingrid Kristiansens umiddelbare respons til Therese Johaugs nye planer.

Den tidligere løpedronninga er ikke veldig glad for at Therese Johaug tirsdag fikk utdelt sitt første par med piggsko. Tidligere nektet hun å bruke skoene, men fristelsen ble for stor etter å ha klart VM-kravet på 10 000 meter under Impossible Games på Bislett i fjor sommer.

Det frykter Kristiansen kan ha vært et dårlig valg.

- Piggsko er skumle sko, og jeg er ikke sikker på at hun vil få så mye uttelling av å løpe med piggsko på 10 000 meter. Hun må vende seg til piggskoene gradvis, for med de blir man tvunget mer fram på tærne og det skader leggen. Og Therese løper ikke på tærne, forklarer Kristiansen.

Verdensmesteren på 10 000 meter fra 1987 frykter trening med piggsko kan føre til skader for langrennsdronninga i en viktig periode før OL i Beijing.

- Jeg er redd hun risikerer både friidrett- og langrennssesongen med dette valget. Piggsko er et skummelt redskap. Alle som har løpt med piggsko på bane i en halvtime vet at det gjør veldig vondt i leggene hvis man ikke er vant til med det, forteller Kristiansen til Dagbladet.

IMPONERENDE: Kveldens Impossible Games på Bislett stadion fikk den aller beste starten da Filip Ingebrigtsen satte ny norsk rekord på 1000 meter. Vis mer

- Klar over risikoen

Therese Johaug har fått med seg Kristiansens bekymring, og påpeker at det viktigste er å holde seg skadefri.

- Jeg er veldig klar over skaderisikoen med piggsko, så det er bare for å teste det forsiktig. Jeg har aldri prøvd piggsko før, og vil ikke ta noe som helst risiko for å få skade. Jeg er også usikker på om jeg i det hele tatt vil løpe fortere med piggsko når jeg ikke har noen grunnleggende trening med det, forteller Johaug til Dagbladet.

Kristiansen ber Johaug innstendig om å være forsiktig når hun begynner å bruke piggskoene. Belastningen på leggene med piggsko er på en helt annen planet enn med vanlige joggesko ifølge den tidligere løpedronninga.

- Utfordringen til Therese blir at hun skal drive med hard trening i langrenn og kombinere det med å løpe fort på en 10 000-meterbane. Kombinasjonen tror jeg er vanskelig, sier Kristiansen.

- Brutalt for kroppen

Hun poengterer at hun ikke kjenner Johaugs treningsmetoder, men drar fram egne erfaringer som et eksempel. I sin tid byttet nemlig Kristiansen ut en lovende langrennskarriere med løping på bane.

Det ga henne både verdensmestertittelen på 10 000 meter i 1987 og fem verdensrekorder på bane. Men overgangen fra langrenn var ikke lett.

- Det tok tre måneder fra jeg slutta med langrenn og begynte med løping før jeg fikk tretthetsbrudd. Og da løp jeg med joggesko. Løping er veldig brutalt for kroppen og det skal så lite til for å vippe over. Vipper man over på feil side blir det så ille at man ikke kan løpe i marka engang. Det håper jeg ikke skjer med Therese, forteller Kristiansen og kommer med et råd til Johaug avslutningsvis:

- Hadde jeg vært Therese hadde jeg først løpt en rolig runde rundt Sognsvann med joggesko, før jeg ville tatt noen drag på banen med piggsko. Hun bør starte med å ta noen stigningsløp på gress først. Det var sånn jeg begynte hver vår og gradvis bygger man seg opp uke for uke. For det er synd å ødelegge et godt grunnlag med å løpe for fort med piggsko på bane, råder den tidligere løpedronninga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer