Ada Hegerberg ble bedt om å «twerke»

Skremmes av gufs fra fortida: - Det er så lavmål!

Norske landslagslegender applauderer etter at Ada Hegerberg vant Gullballen som første kvinne noensinne. «Twerke-spørsmålet» er de derimot lite begeistret for.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er litt typisk. Endelig skal man bli likestilt, endelig skal en kvinne få motta Ballon d'or, så klarer en tulling å spørre om noe du aldri ville spurt en mann. Du spør ikke en kvinnelig vinner om hun har lyst til å «twerke». Det er så lavmål, det, sier Solveig Gulbrandsen til Dagbladet.

Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Lyon-spillerens tale ble også applaudert.

OPPGITT: Solveig Gulbrandsen. Foto: TV 2.
OPPGITT: Solveig Gulbrandsen. Foto: TV 2. Vis mer

Etter å ha fått prisen, gikk Hegerberg ned på gulvet. Der ble hun møtt av den franske DJ-en Martin Solveig, som ba henne om å «twerke» - en form for dansebevegelse der man rister på rumpa.

Hegerberg ga et klart og tydelig «nei».

Dagbladet har snakket med en rekke norske fotballpersonligheter som jubler over at Ballon d'Or nå gis ut til kvinner, at en norsk kvinne mottar prisen først, men DJ-ens gest framstår som et gufs fra fortida.

- Han bommer. Det er så på trynet at han ikke klarer å forstå det. Han skjønner det etterpå og beklager, men det bekrefter dessverre at de gamle holdningene fortsatt eksisterer. Samtidig bekrefter fotballdelen motsatsen, sier Karen Espelund, tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, til Dagbladet.

De begge skryter av måten Hegerberg håndterte situasjonen.

- Det gjør at det er han som kommer dårlig ut av det, ikke hun. Men det viser nok en gang at vi kvinner må jobbe mot et system og hvordan det kan være vanskelig å bli tatt seriøst som kvinne i fotballen, sier Gulbrandsen.

«NEI»: Ada Hegerberg ga et enkelt og tydelig «nei» da DJ-en Martin Solveig (til ventre) ba henne om å «twerke» under Ballon d'Or-kåringen. Franskmannen har i etterkant beklaget spørsmålet. Foto: Foto: Christophe Ena / AP Photo / NTB Scanpix
«NEI»: Ada Hegerberg ga et enkelt og tydelig «nei» da DJ-en Martin Solveig (til ventre) ba henne om å «twerke» under Ballon d'Or-kåringen. Franskmannen har i etterkant beklaget spørsmålet. Foto: Foto: Christophe Ena / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Gamle holdninger

Marianne Pettersen, tidenes mestscorende for det norske kvinnelandslaget, sier til Dagbladet at «situasjonen er så dum at hun ikke gidder å kommentere den».

Den tidligere storscoreren mener derimot at hendelsen ikke nødvendigvis taler for at idretten sliter med diskriminering.

- Det viser bare at han ikke er i nærheten av pucken. Det sier ikke noe om andre, bare han selv. Han dreit seg ut. Det er lov, det, sier Pettersen til Dagbladet.

Gulbrandsen og Espelund mener begge at fotballen er på bedringens vei, men at gamle holdninger fortsatt må bekjempes.

POSITIV: Karen Espelund sier fotballen er på bedringens vei. Foto: NTB Scanpix
POSITIV: Karen Espelund sier fotballen er på bedringens vei. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I går viser igjen at vi har en vei å gå. Alt fungerte veldig bra og du tenker at nå har vi tatt steg, så klarer man å ødelegge det litt. Likevel mener jeg at vi er på vei til noe. Jeg syntes det blir bedre og bedre. Det er jo stort at en kvinne får lov til å motta Ballon d'Or, sier Gulbrandsen, som selv har erfart diskriminering.

- Jeg må selv jobbe for å bli tatt seriøst som fotballspiller, -trener eller -ekspert. I en mye større grad enn det en mannlig ekspert eller fotballspiller behøver.

Hege Riise, som har flest landskamper for det norske kvinnelandslaget, sier til Dagbladet at det har vært en kultur for slike ting.

- Hvis man ser på hvilke typer spørsmål kvinner har fått kontra menn opp gjennom åra, så er det store forskjeller, sier Riise.

- Det gjelder jo ofte kvinnefotballen generelt at han blir utsatt for slike nedsettende ord og uttrykk. Det er rett og slett mangel på respekt og klanderverdig, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

- På bedringens vei

Espelund har lang fartstid som medlem i diverse komiteer i NFF, UEFA og FIFA, og fra 2007 til 2009 var hun leder av UEFAs kvinnekomité.

Hun sliter med å forstå hvordan situasjonen kunne oppstå, og setter spørsmålstegn rundt France Footballs kvalitetssikringen av programmet.

- Jeg antar at arrangøren går gjennom planen, det må ha vært en prosjektleder, så jeg antar at dette ikke var planlagt fra deres side. Det er i hvert fall ikke spesielt musikalsk om dette var planen, sier Espelund.

Tidligere Tottenham-spiller David Ginola ledet showet. Franskmannen bekreftet overfor VG at han ikke visste om «twerke-spørsmålet».

- La oss håpe at dette var en enkeltstående situasjon med tanke på fransk fotball. Den franske fotballen har tatt store steg, de har gjort tydelige grep. Holdningene varierer ute i Europa. Også i Norge har vi fortsatt noe å gå på. Det må generelt jobbes med holdninger i alle strukturer både hjemme og i Europa, sier Espelund.

Fra et UEFA-ståsted, sier Espelund at det absolutt har vært en forbedring.

- De fleste land på europeisk nivå tilbyr fotball til jenter i bredden. Det har også vært forbedringer på landslag, i spillerutvikling og så videre. At de store klubbene også får kvinnelag, gir uttrykk for at det skjer ting. Verden er absolutt under utvikling, sier Espelund.

Beklaget

Det tok ikke lang tid før DJ Martin Solveig selv rykket ut på Twitter og beklaget hele opptrinnet.

Der beklager han til alle han har fornærmet.

- Poenget mitt er: Jeg ber ikke kvinner twerke til en Frank Sinatra-sang. Se hele sekvensen. Folk som har fulgt meg i 20 år vet at jeg respekterer kvinner, skrev Solveig på Twitter.

Men i tillegg til at Solveig kritiseres for selve opptrinnet, kritiseres han også for beklagelsen. I en video han har publisert på Twitter, skylder han på manglende engelskkunnskaper og gjentar at han beklager til «alle han kan ha fornærmet».

Flere påpeker at Solveig stilte spørsmålet på fransk, og ikke på engelsk. Mens andre mener at en beklagelse med forbehold, ikke er en ordentlig beklagelse.

Ada Hegerberg sier hun ikke tenker stort over det som skjedde:

- Han kom til meg etter seremonien og sa han var lei seg. Jeg oppfattet det ikke sånn som andre gjorde. Jeg fikk meg en vals, så jeg tenker ikke noe særlig mer på akkurat det, sier Hegerberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer