Jakob Ingebrigtsen med nytt superløp og årsbeste i verden

Skremmeskudd etter bragd

Jakob Ingebrigtsen virket ikke preget av EM-bragdene i München - og banket til med ny årsbeste i verden i Lausanne.

SPORTSNYHETENE: Jakob Ingebrigtsen virket ikke preget av EM-bragdene i München - og banket til med ny årsbeste i verden i Lausanne. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jakob Ingebrigtsen vant to EM-gull i München forrige uke, i tillegg til ett VM-gull og ett sølv i friidretts-VM i Eugene tidligere i sommer.

Den fangsten kunne gjort enhver idrettsutøver mett, men ikke 21 år gamle Jakob Ingebrigtsen, som stilte sulten og rekordjaktende på 1500-meteren i kveldens Diamond League-stevne i Lausanne.

1500 meter-feltet var knallsterkt med navn som Timothy Cheruiyot, Abel Kipsang, Josh Kerr, Jake Heyward, Oliver Hoare, Stewart McSweyn og Mario Garcia, i tillegg til Jakob Ingebrigtsen selv.

Men ingen kunne tukte 21-åringen fra Sandnes, som avanserte raskt fram i feltet og la seg i tredjeposisjon.

Løpsfenomenet var tydelig på jakt etter en supertid.

RYSTET: Jakob Ingebrigtsen er ikke særlig begeistret for storebrorens stunt på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: Henrik Ingebrigtsen / Instagram Vis mer

Farta ble raskt skrudd opp av haren i front, og feltet ble strukket ut, tydelig preget av høy fart.

Da haren ga seg, smatt Jakob Ingebrigtsen passende nok også forbi rivalen Oliver Hoare før de siste to rundene - og sprengte feltet fra front.

Ingen av rivalene kunne gjøre noe med nordmannen, som var overlegen på sisterunden og stormet inn til årsbeste i verden, med knalltiden 3.29,06.

- Jeg er nok minst like sliten som de andre i kveld. Dette sier en del om hvilken form vi har klart å skape til 2022, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Han avslutter intervjuet med en skremmeskudd til rivalene etter superløpet i Lausanne:

- Dette er ikke et perfekt løp, i perfekt dagsform eller i perfekte forhold. Jeg har mye mer inne, varsler 21-åringen fra Sandnes.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

- Bare verdensrekorden mangler

At Jakob Ingebrigtsen har enda mer å gå på, istemmes av storebror og fungerende trener Henrik Ingebrigtsen.

- Det eneste som mangler nå er at han lukter på en verdensrekord. Han har en innendørs, men jeg tror en verdensrekord utendørs ville toppet hele driten og gjort ham til en levende legende, sa Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet etter EM-gullene i München.

- Hvor realistisk er det?

- Det er ikke bare, bare å sette verdensrekord i noe som helst, og spesielt ikke i 1500 meter, som er en ganske kompleks distanse å springe. Han er i bedre form enn noen gang og er en av dem som har best sjanse til å ta den om noen år.

GULLVINNER: Jakob Ingebrigtsen lekte med konkurrentene på 5000 meteren, nektet å snakke med media og stormet gjennom pressesonen. Amalie Iuel avslører hemmeligheten bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Hicham El Guerrouj på 3:26.00 har stått siden 1998, tre år før Jakob ble født. Jakobs personlige rekord, satt i gulløpet i Tokyo i fjor sommer, er på 3:28.32. Siden Asbel Kiprop med 3:26.69 i 2015 har ingen løpt under 3:28.

Henrik Ingebrigtsen påpeker at det ikke er tid for Jakob til å bygge opp en formtopp til å true verdensrekorden i år.

- Men jeg vet Jakob vil bedre «persen» sin neste år, så får vi se hvor langt det går.

- Hvor mange år kan han fortsette utviklingen før han når toppen?

- Det er ingenting som tilsier at han har nådd toppen ennå. Jeg vil anta at han kan fortsette en utviklinga de neste ti åra.

- En av tidenes beste

Abel Kipsang var for øvrig nærmest nordmannen i kveld. Kenyaren ble nr. 2 med tiden 3.29,93, mens Stewart McSweyn kapret 3. plassen.

- Jakob er er en av tidenes beste, sier Stewart McSweyn til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer