Skremt

Englands landslagstrener, Gareth Southgate (52), har kontrakt fram til 2024 - men teller på knappene om han skal fortsette. Han innrømmer at de siste 18 månedene har bydd på mentale utfordringer.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UTE AV VM: Gareth Southgate og England har vendt nesa hjem. Foto: NTB
UTE AV VM: Gareth Southgate og England har vendt nesa hjem. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

England sørger etter VM-exiten i kvartfinalen lørdag. 2-1-tapet for Frankrike har sendt nasjonen ut i tung bakrus.

- Jeg har opplevd store deler av de siste 18 månedene som vanskelige. Det som er blitt sagt, det som er blitt skrevet, kvelden i Wolverhampton - det er mange ting i hodet mitt som virkelig er i konflikt for øyeblikket, sier Southgate.

- Hvis jeg blir, må jeg forsikre meg om at jeg har den rette energien. Jeg vil ikke at jeg etter fire-fem måneder skal tenke at jeg gjorde feil. Dette er for viktig for mange.

THE SUN: Framtida til Gareth Southgate er i spill.
THE SUN: Framtida til Gareth Southgate er i spill. Vis mer

Treneren uttaler seg etter nederlaget og er gjengitt i blant annet The Daily Telegraph.

I England tolker flere uttalelsene som at «enden er nær».

Southgate og den usikre framtida preger engelske papiraviser mandag.

DAILY STAR: Avisa stiller spørsmål ved om det er over og ut for Gareth Southgate.
DAILY STAR: Avisa stiller spørsmål ved om det er over og ut for Gareth Southgate. Vis mer

52-åringen legger ikke skjul på at han ble skremt av det som skjedde i sommer. Juni-ydmykelsen på Molineux Stadium - der England tapte 4-0 for Ungarn i Nations League - førte til massiv pipekonsert.

Kampen ble et mareritt. Atmosfæren på Molineux i Wolverhampton eskalerte til å bli eksplosiv og giftig. Folk krevde trenerblod.

Sammen med assistent Steve Holland har Southgate kontrakt til etter Tyskland-EM i 2024. Skulle han trekke seg, vil det sette det engelske fotballforbundet FA i en vanskelig situasjon. Per i dag finnes det ingen arvtaker.

VILL JUBEL: Det feires ikke bare i Casablanca eller Qatar for den historiske seieren til Marokko i VM. Det feires også i Norge. Vis mer

- Etter alle mesterskap har jeg satt meg ned med alle i FA og snakket gjennom situasjonen. Jeg tror det er den rette prosessen denne gangen også, forteller Southgate.

- Det er vanskelig å tenke klart i de påfølgende ukene etter et mesterskap. Det tar så mye energi fra deg, og det er så mye som går gjennom hodet ditt. Jeg vil ta den rette avgjørelsen - på den ene eller den andre måten, forteller han.

- Jeg tror ikke tida er inne nå for å ta en slik avgjørelse. Heller ikke de neste dagene, egentlig.

FORTVILER: Gareth Southgate trøster Harry Kane etter at han bommet på straffespark mot Frankrike. Foto: NTB
FORTVILER: Gareth Southgate trøster Harry Kane etter at han bommet på straffespark mot Frankrike. Foto: NTB Vis mer

De engelske spillerne kom hjem fra Qatar i går. De vil nå slutte seg til klubbene sine. Daily Mails kommentator - Oliver Holt - er klar på at Southgate bør fortsette:

- Det har kommet til et punkt der kritikken av Southgate er ganske morsom. Bortsatt fra sir Alf Ramsey, har ingen England-trener vært så vellykket som ham i store turneringer, skriver han på Twitter.

Ramsey sørget for VM-gull i 1966.

- Jeg håper han blir, sier England-legenden Stuart Pearce til talkSPORT.

KRITISK: Sjefen for Qatar-VM 2022, Nasser Al-Khater, fyrer løs mot medienes dekning av fotball-VM i 2022. Video: SNTV Vis mer

EM-kvaliken starter i mars. England er i gruppe med Italia, Ukraina, Nord-Makedonia og Malta.

I god tid før kvaliken starter må Southgate gi beskjed til FA.

Mauricio Pochettino og Thomas Tuchel har begge vært navn i diskusjonen rundt England-jobben.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer