Miljøgifter funnet i dyr i skiløypene:

Skremt av fluorfunn i Granåsen

En norsk forsker har funnet farlige miljøgifter fra skismøring igjen i levende organismer i skiområdet i Granåsen i Trondheim.

GRANÅSEN: Forskeren Randi Grønnestad og kollegene ønsket å undersøke nivåene av forskjellige perfluorerte stoffer – PFAS - i jord, meitemark og klatremus i skiområdet Granåsen, sammenliknet med et referanseområde. Video: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Forskeren Randi Grønnestad og kollegene ønsket å undersøke nivåene av forskjellige perfluorerte stoffer – PFAS - i jord, meitemark og klatremus i skiområdet Granåsen, sammenliknet med et referanseområde.

- Referanseområdet ligger nært Jonsvatnet, et skogsområde i Trondheim hvor det ikke er skiaktivitet. Slik kunne jeg finne ut om det er noen forskjell i PFAS-nivåene i mus i skiområder og i mus som ikke er i skiområder, forteller hun.

Og det var det så til de grader.

Betydelig høyere

Dagbladet kan som første medium i dag omtale funnene fra doktorgradsarbeidet, som tegner et til dels dystert bilde av skismøringens effekter på miljø og levende organismer i den kommende ski-VM-arenaen Granåsen.

Da Grønnestad analyserte PFAS-nivåer i jord, oppdaget hun ikke noe særlig forskjell på det totale PFAS-nivået, men hun fant at tre av de langkjedete PFAS'ene hadde signifikant høyere nivåer i skiområdet sammenliknet med referansestedet.

I meitemark var det totale nivået av PFAS 35 % høyere i skianlegget, men bare to forbindelser av PFAS var til stede i betydelig høyere nivåer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer