Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpint-VM:

Skremt av skrekkscener i VM: - Det preger meg

Kvinnenes utforløype er endret etter fall.

SMERTE: Mirjam Puchner fra Østerrike får behandling etter fall og blir seinere fraktet til sykehus i helikopter. Foto: Michael Kappeler/dpa
SMERTE: Mirjam Puchner fra Østerrike får behandling etter fall og blir seinere fraktet til sykehus i helikopter. Foto: Michael Kappeler/dpa Vis mer

ST. MORITZ (Dagbladet): VM-løypene i St. Moritz har allerede krevd flere ofre. Etter bare to konkurransedager er flere kjente navn fraktet til sykehus etter brutale fall.

St. Moritz-løypa er tøff, sa både Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde tidligere i VM.

Andre mener den er for tøff.

Nå har nemlig arrangøren tatt grep og fjernet deler av et stort hopp i kvinnenes utforløype. Det skjer etter et skrekkfall på trening.

KOMBI-KLARE: Kristin Lysdahl, Maria Tviberg, Ragnhild Mowinckel Kristina Riis-Johannessen i VM i St. Moritz. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KOMBI-KLARE: Kristin Lysdahl, Maria Tviberg, Ragnhild Mowinckel Kristina Riis-Johannessen i VM i St. Moritz. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Preget

Østerrikske Mirjam Puchner falt nemlig stygt onsdag, brakk beinet, ødela resten av sesongen og ble fraktet til sykehus i helikopter. Treninga ble stoppet i rundt 40 minutter - og fallet satte ett støkk i noen av de norske håpene.

- Jeg føler litt ekstra på det ettersom jeg var kneskadd i hele fjor. Det er vondt å se noen må gjennom hele den prosessen. Det preger meg. Det er kanskje derfor jeg kjørte litt sakte rett etter at hun falt, sier Kristina Riis-Johannessen til Dagbladet før fredagens superkombi i VM-byen.

Lagvenninnene forteller:

- Jeg blir alltid litt nervøs etter stygge ulykker. Spesielt på trening, med nye elementer. Når du blir nervøs må du bare ta deg sammen og føle på det. I renn må du bare blokke det ute, men på trening blir det annerledes og tankene svirrer, sier Maria Therese Tviberg til Dagbladet.

- Det er stygt å si det, men du håper jo det er en personlig feil og ikke løypas skyld. Dette er risiko og alle som stiller til start er klar over den, sier Ragnhild Mowinckel til Dagbladet.

- Hva betyr det for deg at hoppet er blitt mindre?

- Egentlig ikke så mye. Jeg liker store hopp, jeg, sier Mowinckel.

Stor risiko

Sportssjef for alpinlandslaget, Claus Ryste, innrømmer at VM-løypene har vært et tema, men han klager ikke.

- Det er stor enighet om å unngå risiko. Du må være dyktig for å takle disse løypene. Vi må luke bort der det er mest sjanse for uhell, for spesielt gutta tar stor risiko for å vinne, sier Ryste til Dagbladet.

- Er løypene for tøffe?

- Nja. Løypene er krevende teknisk, men det finnes tøffere i verdenscupen. St. Moritz-løypa er teknisk vanskelig og du ser på løpere med seint startnummer at det er mye krasj. De har ikke like mye erfaring. Det har vært diskusjoner rundt hoppene og lengden på disse. FIS har satt løypa, men sånn som i Super-G (onsdag) var det krevende. Det må vi innrømme. Det bør være løyper innenfor trygge rammer, sier Ryste.

Knall og fall

Her er noen av uhellene i løpet av VMs første dager:

Mirjam Puchner (24) fra Østerrike fikk VM-ødelagt etter et stygt fall på trening i går. Hun er nå operert etter at brudd i beinet.

Martin Khuber (25) fra Kasakhstan falt på trening og pådro seg brudd i nakken tirsdag. Han er heldigvis utenfor livsfare.

Olivier Jenot (28) fra Monaco har fått konstatert indre blødninger etter at han misregnet et hopp.

MISSET: Monacos Olivier Jenot. Foto: AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF
MISSET: Monacos Olivier Jenot. Foto: AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF Vis mer

Max Ullrich (22) fra Kroatia er forslått etter fall.

Adam Zampa (24) fra Slovakia er forslått etter fall

Thomas Biesemeyer (28) fra USA slo skuldra ut av ledd.

Markus Waldner, renndirektør i FIS, bryr seg ikke om kritikken og sier følgende i intervju med NRK.

- Risiko er en del av sporten. Men alle må avgjøre hvor mye risiko de skal ta, sier Waldner til statskanalen.

SLO SKULDER: Thomas Biesemeyer fra USA: Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR
SLO SKULDER: Thomas Biesemeyer fra USA: Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling